Αμβλυγωνίτης (Amblygonite)
- Ομάδα : Φωσφωρικά
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Τριγωνικό
- Χημικός Τύπος : (Li,Na) AI (PO4)(F,OH)
- Σκληρότητα : 6
- Ειδικό Βάρος : 3,0 – 3,1
- Σχισμός : Ευκρινής
- Θραυσμός : Σαφής
- Χρώμα : Άχρωμος (Αλλοχρωματικός)
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή
- Λάμψη : Υαλώδης έως Μαργαριτώδης
- Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Πρασινωπή
Ο αμβλυγωνίτης είναι εξαιρετικά σπάνιος και οι συλλέκτες ορυκτών εκτιμούν πάρα πολύ τα δείγματα με ποιότητα πετραδιού. Συνήθως ο αμβλυγωνίτης είναι λευκός ή κιτρινωπός, αλλά μερικές φορές εμφανίζεται μπλε, πράσινος, ρόδινος ή άχρωμος. Η ονομασία του είναι ελληνική και προέρχεται από τη λέξη “Αμβλυγώνιος”: αυτό αναφέρεται στις αμβλείες γωνίες των κρυστάλλων του.
Ο αμβλυγωνίτης είναι σπάνιο πετράδι που το περιέγραψε πρώτος ο Γερμανός ορυκτολόγος Μπράιταουπ, το 1817. Οι κρύσταλλοι του συγχέονται εύκολα ε τους κρυστάλλους του Βραζιλιανίτη και του Σκαπόλιθου. Είναι, ωστόσο, ξεχωριστό είδος που σχηματίζει σειρά στερεού διαλύματος με τον Μοντεβρασίτη. Και τα δύο αυτά τα ορυκτά έχουν γενικά τον ίδιο χημικό τύπο, αλλά ο καθαρός αμβλυγωνίτης περιέχει μεταλλικό νάτριο, όχι όμως και ο Μοντεβρασίτης. Εκτός αυτού, στον αμβλυγωνίτη είναι περισσότερο φθόριο από τις ρίζες υδροξύλιου (χημικός τύπος ΟΗ) , ενώ στο Μοντεβρασίτη αυτές οι αναλογίες είναι αντίστροφες. Ο Μοντεβρασίτης είναι αρκετά κοινός σε πολλά μέρη του κόσμου, ενώ ο αμβλυγωνίτης είναι εξαιρετικά σπάνιος.
Η κοπή του Αμβλυγωνίτη
Οι κρύσταλλοι του αμβλυγωνίτη είναι σπάνιοι και επειδή είναι μαλακοί και πολύ ευαίσθητοι στη θερμότητα, λίγοι είναι κατάλληλοι για κοπή. Αυτοί που έχουν την απαιτούμενη ποιότητα διαμορφώνονται σε λεία, θολωτά καμποσόν ή κόβονται σε μπριγιάν ή σε μικτές κοπές.
Διάσημα δείγματα Αμβλυγωνίτη
Ο μεγαλύτερος αμβλυγωνίτης με έδρες στον κόσμο προήλθε αρχικά από τη Βραζιλία και τώρα εκτίθεται στο Σμιθσόνιο Ινστιτούτο, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Έχει έντονο κίτρινο χρώμα και βάρος 65,5 καράτια. Στην ίδια συλλογή στεγάζεται επίσης ένα χρυσοκίτρινο δείγμα 19,7 καρατίων, το εξορύχθηκε στο Μιανμάρ(Βιρμανία). Άλλα μεγάλα δείγματα βραζιλιάνικης προέλευσης εκτίθενται τώρα στο Καναδά. Το Ντεβόνιαν Γκρουπ του Κάλγκαρι έχει ένα πετράδι 47 καρατίων, ενώ το Βασιλικό μουσείο του Οντάριο στο Τορόντο έχει μια σειρά αμβλυγωνιτών σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, από τους οποίους ο μεγαλύτερος ζυγίζει 15,6 καράτια.
Δοκιμές και Επεξεργασία
Ο αμβλυγωνίτης είναι πλούσιος σε φθόριο και αν τοποθετηθεί κάτω από υπεριώδη λυχνία θα εμφανίσει πρασινωπή φωταύγεια: αυτό διευκολύνει στη διάκριση του από τον Μοντεβρασίτη, που έχει λίγο φθόριο και καθόλου φωταύγεια. Ο αμβλυγωνίτης τήκεται εύκολα και το λίθιο που περιέχει χρωματίζει την ανοιχτή φλόγα κόκκινη. Διαλύεται στα οξέα αλλά δύσκολα. Πρέπει να τον καθαρίζουμε με αποσταγμένο νερό, γιατί το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει προσμίξεις που θα καταστρέψουν τη λεπτή επιφάνεια των κρυστάλλων του.
Χαρακτηριστικά Αμβλυγωνίτη
Ο αμβλυγωνίτης είναι μέλος της ομάδας των φωσφωρικών ορυκτών και πετραδιών. Κάθε μόριο του αποτελείται από τα μεταλλικά στοιχεία λίθιο, νάτριο και αργίλιο, μαζί με τα μη μέταλλα φώσφορο, οξυγόνο, φθόριο και υδρογόνο. Οι κρύσταλλοι του αμβλυγωνίτη ανήκουν στο τρικλινές σύστημα συμμετρίας, στο οποίο καμία έδρα δεν έχει τις ίδιες διαστάσεις με κάποια άλλη και καμία από τις έδρες δεν βρίσκεται σε ορθή γωνία με κάποια από τις άλλες. Ωστόσο, οι κρύσταλλοι είναι σπάνιοι και αυτοί που υπάρχουν είναι μάλλον κακοσχηματισμένοι : πολλοί εισέρχονται ο ένας μέσα στον άλλο στο γνωστό φαινόμενο της διδυμίας. Συνήθως ο αμβλυγωνίτης παίρνει μορφή μεγάλων βόλων (συμπαγή συσσωματώματα) ή πεπιεσμένων συμπαγών μαζών.
Ο αμβλυγωνίτης ζυγίζει σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από έναν αντίστοιχο όγκο νερού σε θερμοκρασία δωματίου: με επιστημονικούς όρους, λέμε ότι έχει ειδικό βάρος 3,0 – 3,1. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι παρουσιάζει δύο γωνίες σχισμού.
Προέλευση Αμβλυγωνίτη
Ο αμβλυγωνίτης απαντάται μόνο σε γρανιτικούς πηγματίτες, πυριγενή πετρώματα που σχηματίστηκαν αρχικά από ηφαιστειακή δραστηριότητα βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης. Βρίσκεται σε παραγένεση με άλλα λιθιούχα ορυκτά, ιδίως Λεπιδόλιθο , Σποδούμενη και Τουρμαλίνη, καθώς και Αλβίτη. Οι καλύτεροι αμβλυγωνίτες βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Γκοβερναντόρ Βαλαντάρες Βραζιλία, Μοντεμπρά Γαλλία, Πένινγκ Γερμανία, Σακανγκί Μιανμάρ, Ούτε και Βαρούρτρεσκ Σουηδία, Μανόνο Λ.Δ του Κογκό, Βικίτα και Καράμπι Ζιμπάμπουε και Πάλα Καλιφόρνια ΗΠΑ.
Ενεργειακές Ιδιότητες Αμβλυγωνίτη
Ο Αμβλυγωνίτης είναι ένα χαλαρωτικό και θεραπευτικό ορυκτό που λειτουργεί πολύ καλά με το ήπιο άγχος και το στρες. Για τους ανθρώπους που είναι πολύ δραστήριοι και νευρικοί, ο αμβλυγωνίτης παρέχει τα απαραίτητα στοιχεία για να ηρεμήσει τα νεύρα και υπερβολική ευαισθησία. Είναι ένα πολύ χρήσιμο πετράδι για να μας κρατήσει ήρεμους στη δουλειά όταν υπάρχει έντονη νοητική δραστηριότητα (Δικηγορικά Γραφεία, Έρευνας, Εργαστήριο, κ.λπ.), καθώς και σε χώρους που είναι γεμάτη άγχος και προθεσμίες.
Ο Αμβλυγωνίτης μπορεί να βοηθήσει στο να τελειώσει απαλά μια σχέση, διευκολύνοντας τον πόνο και το θυμό που συχνά ακολουθεί. Ο Αμβλυγωνίτης είναι μια πέτρα με μεγάλη δόνηση που θα σας βοηθήσει να γαλουχήσετε την ψυχή σας. Θα σας υπενθυμίσει συχνά να αναλάβετε όχι μόνο τη φροντίδα του φυσικού σώματος αλλά και τα συναισθήματα. Ο Αμβλυγωνίτης ενισχύει τα ταλέντα και την αγάπη κάποιου για τις τέχνες, τη μουσική, την ποίηση.
Σωματικά, αμβλυγωνίτης μπορεί να βοηθήσει με το άγχος, ένα νευρικό στομάχι, έλκος, άλλα ζητήματα πέψης και πονοκεφάλους.
Σημείωση: Επειδή περιέχει λίθιο, ο αμβλυγωνίτης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελιξίριον.