Απατίτης!

 Μοβ Απατίτης

Μοβ Απατίτης

  • Ομάδα : Φωσφορικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Εξαγωνικό
  • Χημικός Τύπος : Ca5 (PO4)3(F,CI,OH)
  • Σκληρότητα : 5
  • Ειδικό Βάρος : 3,2
  • Σχισμός :  Ασαφής
  • Θραυσμός : Κογχώδης έως ανώμαλος
  • Χρώμα :  Μπλε,πράσινος, κίτρινος, ροζ, μοβ, γαλάζιος, διάφανος, λευκός, πορτοκαλί.
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Υαλώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Κίτρινη

Τα καλύτερα δείγματα απατίτη κόβονται σε έδρες ενώ τα κατώτερα δείγματα χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία. Ο απατίτης είναι συνήθως πράσινος, αλλά μπορεί να είναι και μπλε, καστανός, γκρίζος, πορφυρός, κοκκινωπός, λευκός, ροζ, μοβ, ή εντελώς άχρωμος. Απαντάται ευρύτατα ανά τον κόσμο, ενώ είναι και το κύριο συστατικό στο σμάλτο των δοντιών μας. Το πρόβλημα με τον απατίτη είναι ότι συγχέεται εύκολα με άλλα ορυκτά και πετράδια και σ’ αυτό οφείλει το όνομα του, που προέρχεται από την λέξη “Απάτη”. Ο απατίτης που δεν είναι ποιότητας πετραδιού είναι μια από τις κύριες πηγές φωσφόρου.

Ο απατίτης σπάνια χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία για τι είναι εξαιρετικά μαλακός για πετράδι και φθείρεται από την καθημερινή χρήση. Με προσεκτική όμως κοπή εμφανίζει λαμπερά και έντονα χρώματα και έτσι κόβεται συχνά για συλλέκτες ορυκτών. Ο ινώδης μπλε απατίτης από την Βιρμανία και τη Σρι Λάνκα κόβεται συχνά σε καμπουσόν για να αποκαλύψει ένα εκπληκτικό φαινόμενο γνωστό ως “Μάτι γάτας”. Εκτός από την μεγάλη του ζήτηση ως συλλεκτικό πετράδι, ο απατίτης χρησιμοποιείται σε διάφορες βιομηχανίες : είναι μια από τις κύριες πηγές φωσφόρου και χρησιμοποιείται στην παρασκευή φωσφάτων και λιπασμάτων.

Κρύσταλλοι μπλε Απατίτη

Κρύσταλλοι μπλε Απατίτη

Οι χρήσεις του φωσφόρου

Ο φώσφορος εξάγεται από τη θέρμανση του απατίτη  με γαιάνθρακα (κοκ) και οξείδιο του πυριτίου σε ηλεκτρικούς κλιβάνους, σε θερμοκρασία 1500 C. Το στοιχείο χρησιμοποιείται σε κράματα, σπίρτα και απολυμαντικά, αλλά η σπουδαιότητα του είναι ακόμα μεγαλύτερη ως κύριο συστατικό όλων των ζωντανών οργανισμών. Είναι σημαντικό συστατικό  του ιστού του σώματος(ιδίως οστών και δοντιών) και των κυττάρων.Είναι απαραίτητος  για πολλές μεταβολικές αντιδράσεις και για τον σχηματισμό ενεργειοφόρων μορίων, όπως η τριφωσφατική αδενοσίνη. Γνωστή κοινός ως ΑΤΡ, η ένωση αυτή διευκολύνει την συστολή των μυώνων και πολλές άλλες φυσικές λειτουργίες. Μολονότι ο καθαρός φώσφορος είναι πάρα πολύ δηλητηριώδης τα φωσφατούχα  λιπάσματα (ενώσεις που περιέχουν φώσφορο μαζί με διάφορα άλλα στοιχεία) προστίθενται στο έδαφος ή στο ποτιστικό νερό, για να γίνουν πιο εύφορα και να αυξηθεί η παραγωγικότητα τους.

Απατηλό πετράδι

Καθώς ο απατίτης μπορεί να πάρει πολλά σχήματα και χρώματα, συγχέεται συχνά με άλλα ορυκτά και πετράδια , ιδίως με τη Βήρυλλο, τον Ολιβίνη, τον Χαλαζία και τον Τουρμαλίνη. Σε όλες τις περιπτώσεις η διαγνωστική δοκιμή είναι ή σκληρότητα. Ο απατίτης είναι πιο μαλακός απ όλα σχεδόν τα υλικά με τα οποία μοιάζει.

Διάσημα πετράδια

Κρύσταλλοι Πράσινου Απατίτη

Κρύσταλλοι Πράσινου Απατίτη

Ένα από τα μεγαλύτερα πετράδια απατίτη βρέθηκε στην Κένυα : είναι πράσινο και ζυγίζει πάνω από 700 καράτια. Το Σμιθσόνειο Ινστιτούτο, στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ φιλοξενεί ένα δείγμα της σπάνιας μοβ μορφής απατίτη βάρους 500 καρατίων.

Δοκιμές και επεξεργασία

Ο απατίτης διαλύεται στο υδροχλωρικό οξύ. Πρέπει να καθαρίζεται μόνο με αποσταγμένο νερό ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μαχαίρι για να καθαρίσουμε τις ακαθαρσίες από την επιφάνεια του επειδή μπορεί να χαράξει το πετράδι.

Χαρακτηριστικά Απατίτη

Ο απατίτης είναι μέλος της ομάδας των φωσφορικών ορυκτών και πετραδιών. Είναι φωσφορικό ορυκτό του ασβεστίου που περιέχει επίσης και άτομα χλωρίου, φθορίου, υδρογόνου και οξυγόνου. Οι κρύσταλλοι του απατίτη είναι κοινοί και εμφανίζονται συνήθως σε πρισματικά ή πλακώδη σχήματα.  Ανεξάρτητα από την εμφάνιση τους, όλοι οι απατίτες ανήκουν στο εξαγωνικό σύστημα συμμετρίας. Όταν δεν έχει κρυσταλλική μορφή, ο απατίτης εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλους βόλους ή σε μικροσκοπικούς κόκκους.

Παρά το γεγονός ότι ο απατίτης εμφανίζεται σε πολλά χρώματα, αν τρίψουμε ένα ακατέργαστο δείγμα πάνω σε ένα κομμάτι λευκής τραχιάς πορσελάνης η γραμμή σκόνης θα είναι λευκή.  Αυτό σημαίνει ότι κάθε δείγμα απατίτη, ανεξάρτητα από το εξωτερικό χρώμα του, θα είναι λευκό αν κονιορτοποιηθεί. Ο απατίτης έχει ειδικό βάρος 3,2 . είναι δηλαδή τρεις και ένα πέμπτο φορές πιο βαρύς από αντίστοιχο όγκο νερού σε θερμοκρασία δωματίου. Αν εκθέσουμε τον απατίτη στο έντονο φως του ήλιο, το χρώμα του μπορεί να ξεθωριάσει. Η μπλε ποικιλία του πετραδιού περιέχει εγκλείσματα, τα οποία προσδίδουν στο πετράδι διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με τη διεύθυνση της πηγής του φωτός και τη γωνία παρατήρησης. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως πλεοχροϊσμός. Όταν βλέπουμε τον απατίτη κάτω από υπεριώδες φως παρουσιάζει κίτρινη φωταύγεια.

Κρύσταλλοι κίτρινου Απατίτη

Κρύσταλλοι κίτρινου Απατίτη

Προέλευση Απατίτη

Ο απατίτης απαντάται σε πολλούς και διαφορετικούς σχηματισμούς πετρωμάτων. Μερικά δείγματα βρίσκονται σε πετρώματα που η αρχική τους σύσταση έχει μεταβληθεί από τη δράση της θερμότητας και της πίεσης (μεταμορφωμένα πετρώματα) άλλα δείγματα βρίσκουμε σε πετρώματα που έχουν μεταφερθεί από την αρχική τους θέση (ιζηματογενή πετρώματα). Μερικοί από τους καλύτερους απατίτες υπάρχουν στο Οντάριο και στο Κεμπέκ (Καναδάς), στο Ντουράνγκο (Μεξικό) και στην Ανδαλουσία (Ισπανία).

Ενεργειακές ιδιότητες Απατίτη

Ο απατίτης βοηθά στη συγκέντρωση του νου, στην ευγλωττία και στην έκφραση. Ευνοεί τις κοινωνικές συναναστροφές, ενθαρρύνει την εξωστρέφεια και διευκολύνει την ομιλία μπροστά σε κοινό. Αναπτύσσει τα ψυχικά χαρίσματα, φέρνει πνευματική εναρμόνιση και διανοητική ισορροπία. Διευρύνει τη γνώση, τη διανόηση και την αλήθεια. Στηρίζει το πάθος χωρίς ενοχές. Ενισχύει την αντίληψη, την αντοχή και βοηθά στη μελέτη. Απομακρύνει την αρνητικότητα για τον εαυτό μας και τους άλλους. Διώχνει τη σύγχυση, τη στεναχώρια και τη θλίψη. Προστατεύει από το θυμό, τους φόβους και μας βοηθά να προχωρήσουμε και να αποκολληθούμε από το παρελθόν. Βοηθά να απαλλαγούμε από νευρώσεις.

Είναι συντονισμένος με το μέλλον, αλλά και συνδεδεμένος με προηγούμενες ζωές. Εμβαθύνει το διαλογισμό και υποστηρίζει τη διαδικασία της ύπνωσης. Εξισορροπεί το υλικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό σώμα και τα τσάκρας. Ανυψώνει τη συνείδηση και βοηθά στη διαδικασία ανάληψης. Ενεργοποιεί την τελματωμένη ενέργεια, χαρίζει έμπνευση και διευκολύνει τη διαδικασία της μαντείας. Βοηθά στην αναγνώριση και διαχείριση του θέματος “εσωτερικό παιδί”.

Μπλε Απατίτης
Σας συνδέει με ένα πολύ υψηλό επίπεδο πνευματικής καθοδήγησης. Είναι απαραίτητος για όσους ασχολούνται με τη μεταφυσική και τη μαντεία. Φέρνει αισιοδοξία, αντοχή, διευκολύνει την ομιλία σε κοινό και τονώνει την επικοινωνία σε ομάδες. Ανοίγει το τσάκρα του λαιμού και θεραπεύει την καρδιά και τη συναισθηματική ασθένεια.

Κίτρινος Απατίτης
Απομακρύνει τις τοξίνες, τα οιδήματα και την κατακράτηση των υγρών. Θεραπεύει το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, την κατάθλιψη και την κακή πέψη. Βοηθά το συκώτι, το πάγκρεας, τη χολή και τη σπλήνα. Εξουδετερώνει τον αποθηκευμένο θυμό.

Γαλαζοπράσινος Απατίτης ή Paraiba Απατίτης 

Φυσικός Απατίτης paraiba από την Τανζανία σε κοπή μπριγιάν!

Φυσικός Απατίτης paraiba από την Τανζανία σε κοπή μπριγιάν!

Ο γαλαζοπράσινος  Απατίτης ανακαλύφθηκε στο νησί της Μαδαγασκάρης και είναι ένα φωτεινό, καλά κορεσμένο ηλεκτρικό μπλε ή μπλε-πράσινο χρώμα. Το χρώμα είναι φυσικό, χωρίς να έχει υποστεί θερμική επεξεργασία ή βαμμένο με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο γαλαζοπράσινος απατίτη ενισχύει την εκδήλωση των ιδεών στην πραγματικότητα και διευκολύνει την επίτευξη αποτελεσμάτων, και έχει συνδεθεί παραδοσιακά με τις ανθρωπιστικές προσπάθειες και τη διδασκαλία. Ως ένας από τους κρυστάλλους για το τρίτο-Μάτι τσάκρα, βοηθά στο να κινήσει ή να αυξήσει την ανάπτυξη των ψυχικών ικανοτήτων, όπως η διόραση και διακοή. Ο Απατίτης είναι επίσης γνωστός για την άσκηση διαύγειας του νου και την επέκταση των ιδεών, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν η επιμελής μελέτη είναι απαραίτητη για να αποκαλύψει την αλήθεια.

Επίσης, είναι μια ισχυρή πέτρα για το τσάκρα του λαιμού, ενισχύει την επικοινωνία και την αυτο-έκφραση σε όλα τα επίπεδα, κάνοντας την ιδανική πέτρα για τους εκπαιδευτικούς. Ο Απατίτη ενθαρρύνει τη διαφάνεια και την ευκολία σε κοινωνικές καταστάσεις, μια ποιότητα που το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για τα αυτιστικά παιδιά. Ο Απατίτης είναι μια καλή πέτρα για την εξισορρόπηση της ενέργειας, των συναισθημάτων, των τσάκρα και των λεπτοφυών σωμάτων, καθώς εξισορροπεί την αρσενική και την θηλυκή πτυχή του εαυτού μας.