Απολιθωμένο Ξύλο ή Ξύλο-Οπάλιος!

Φέτα Απολιθωμένου Ξύλου

Φέτα Απολιθωμένου Ξύλου

  • Ομάδα : Οξείδια
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Άμορφο
  • Χημικός Τύπος : SiO2.nH2O
  • Σκληρότητα : 5 – 7
  • Ειδικό Βάρος : 1,9 με 2,5
  • Σχισμός :  Δεν έχει
  • Θραυσμός : Κογχώδης
  • Χρώμα :  Διάφορα
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Κηρώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Κίτρινη ή πράσινη

Ο ξύλο-οπάλιος ή απολιθωμένο ξύλο σχηματίζεται από την πίεση που δέχονται τα ξερά δέντρα όταν βρεθούν κάτω από το έδαφος για πάρα πολλά χρόνια. Ο άνθρακας που περιείχαν όταν ήταν χλωρά αντικαθίσταται από υγρά που περιέχουν Οπάλιο.  Ο ξύλο-οπάλιος είναι μια μορφή διοξειδίου του πυριτίου. Μπορεί να έχει οποιαδήποτε χρώμα, αλλά τυπικά εμφανίζεται με αποχρώσεις  του καστανού, όπως τα δέντρα από τα οποία σχηματίστηκε αρχικά. Συχνά παρουσιάζει μια ευχάριστη ποικιλομορφία χρωμάτων, από το καστανό και το γκρι έως το ρόδινο, το κόκκινο, το μοβ και το κίτρινο.

Ο ξύλο-οπάλιος σχηματίζεται από δέντρα που έζησαν μεταξύ 200 εκατομμυρίων έως και 20 εκατομμυρίων χρόνων πριν. Όταν ξεράθηκαν αυτά τα δέντρα, καλύφθηκαν από στρώματα εδάφους και συμπιέστηκαν. Ταυτόχρονα, η οργανική ύλη των κορμών τους αντικαταστάθηκε κατά ένα μέρος από πυρίτιο, το πιο άφθονο χημικό στοιχείο στο στερεό φλοιό της Γης. Το συνδυασμένο αποτέλεσμα αυτών των δύο διαδικασιών ήταν η δημιουργία ενός από τους πιο ωραίους και περιζήτητους ημιπολύτιμους λίθους.

Ορατά εγκλείσματα

Ακατέργαστος Ξύλο-οπάλιος

Ακατέργαστος Ξύλο-οπάλιος

Η οργανική προέλευση ενός απολιθωμένου ξύλου διακρίνεται με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού, που δείχνει καθαρά την ινώδη δομή του ξύλου. Μερικές φορές, οι συγκεντρικοί δακτύλιοι ανάπτυξης του δέντρου είναι ορατοί και μερικά δείγματα περιέχουν απολιθωμένα ίχνη σκουληκιών και νυμφών που διέμεναν στον κορμό. Το διοξείδιο του πυριτίου που εισχωρεί στα δέντρα και αντικαθιστά τον άνθρακα μπορεί να πάρει τη μορφή πετραδιών. Έτσι, ο ξύλο-οπάλιος μπορεί να περιέχει ίασπη, χαλκηδόνιο ή οπάλιο (Ο ίασπης αποτελείται από συμπαγείς μικρο κρυστάλλους χαλαζία, ο χαλκηδόνιος περιέχει μικρο κρυσταλλικές ίνες χαλαζία, ο οπάλιος είναι άμορφο ένυδρο πυρίτιο). Ο ξύλο-οπάλιος χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία. Με τα μεγάλα κομμάτια κατασκευάζονται κασετίνες, σταχτοδοχεία και κύπελλα. Ολόκληροι κορμοί χρησιμοποιούνται ως ένθετα σε τραπέζια και σε μεγάλα έπιπλα.

Προέλευση

Τα πιο διάσημα κοιτάσματα απολιθωμένου ξύλου βρίσκονται στο απολιθωμένο δάσος του εθνικού πάρκου της Αριζόνας (ΗΠΑ). Ανάμεσα στις άλλες σημαντικές τοποθεσίες είναι : Παταγονία (Αργεντινή), Κάιρο (Αίγυπτος), Ωβέρνη (Γαλλία), Σαρδηνία (Ιταλία), Μαδαγασκάρη, Ουρουγουάη. Στην Ελλάδα υπάρχει το απολιθωμένο δάσος της Ερεσσού στη Λέσβο.

Χαρακτηριστικά του Ξύλο-οπαλίου ή Απολιθωμένου Ξύλου

Ο ξύλο-οπάλιος είναι οργανική ύλη, αλλά επειδή περιέχει διοξείδιο του πυριτίου μπορεί να ταξινομηθεί και ως μέλος της ομάδας των οξείδιων ορυκτών και πετραδιών. Εκτός από πυρίτιο και οξυγόνο, ο ξύλο-οπάλιος μπορεί να έχει προσαρτημένο έναν αριθμό μορίων νερού, έτσι περιγράφεται και ως ένυδρο διοξείδιο πυριτίου. Ο ξύλο-οπάλιος δεν έχει κρυσταλλική δομή και έτσι αναφέρεται ως άμορφο. Καθώς δεν έχει δομικά επίπεδα , δεν έχει σχισμό. Σπάζει, ωστόσο όταν υποβληθεί σε πίεση. Όταν συμβαίνει αυτό, το σχέδιο που σχηματίζεται στις σπασμένες επιφάνειες είναι ένα σχήμα που μοιάζει με την εξωτερική επιφάνεια ενός οστράκου. Ο επιστημονικός όρος αυτού του φαινόμενου είναι κογχωδής θραυσμός.

Βότσαλα Απολιθωμένου Ξύλου

Βότσαλα Απολιθωμένου Ξύλου

Η σκληρότητα του ξύλο-οπαλίου είναι πολύ μεταβλητή, μπορεί να είναι χαμηλή μέχρι 5 της κλίμακας Μος αλλά τα πιο σκληρά δείγματα φθάνουν μέχρι το 7 και αυτά είναι που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων και διακοσμητικών αντικειμένων. Όταν τοποθετηθεί ο ξύλο-οπάλιος κάτω από υπεριώδες φως παρουσιάζει μια κίτρινη ή πράσινη φωταύγεια.

Ενεργειακές ιδιότητες Απολιθωμένου Ξύλου :

Το απολιθωμένο ξύλο είναι πολύ ισχυρό στο να ξεπερνάει τα εμπόδια . Χρησιμοποιήστε το για να πετύχετε δύσκολους στόχους ή αν οι προσδοκίες και οι προσπάθειες σας συνεχώς συναντούν προβλήματα και αναποδιές. Χαρίζει πλούτο, αφθονία, ευεξία και καλή διάθεση. Προσφέρει ισορροπία, γείωση και ζωντάνια. Προστατεύει τα νέα ξεκινήματα και κάθε μετάβαση από μια κατάσταση σε μια άλλη.