Αποφυλλίτης ( Apophyllite )

 Πράσινος Αποφυλλίτης από την Ινδία

Πράσινος Αποφυλλίτης από την Ινδία

  • Ομάδα : Πυριτικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Τετραγωνικό
  • Χημικός Τύπος : KCa4Si8O20(F,OH).8 H2O
  • Σκληρότητα : 4,5 – 5
  • Ειδικό Βάρος : 2,3 με 2,4
  • Σχισμός :  Τέλειος στην βάση
  • Θραυσμός : Ανώμαλος
  • Χρώμα :  Άχρωμος, λευκός, πράσινος, γκριζωπός, ροζ, κίτρινος
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Υαλώδης, Μαργαριτώδης στην βάση των κρυστάλλων
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Αυτό το ωραίο αλλά εύθραυστο ορυκτό μετατρέπεται μερικές φορές σε πετράδι. Σπάζει πολύ εύκολα και γι’ αυτό το λόγο ενδιαφέρει κυρίως τους συλλέκτες. Ο αποφυλλίτης είναι ωραίος, αλλά τη χρήση του περιορίζει αυστηρά ή ευθραυσιμότητα του. Αποφλοιώνεται εύκολα όταν χαράζεται και έτσι δεν χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία. Το ορυκτό μπορεί να βρεθεί σε άχρωμους , λευκούς, κίτρινους, ροζ ή πράσινους κρυστάλλους.  Είναι αρκετά διαδεδομένο και τα δείγματα με τους μεγαλύτερους κρυστάλλους και τα πιο λαμπερά χρώματα προέρχονται από την Πούνα της Ινδίας.

Ο αποφυλλίτης απαντά σε κοιλότητες πετρωμάτων βασάλτη και ασβεστόλιθου. Στα ορυκτά που βρίσκονται μαζί με αποφυλλίτη περιλαμβάνονται το Ανάλκιμο, ο Ευλανδίτης, ο Στιλβίτης, ο Αρμοτόμος, ο Γυρόλιθος, οΑσβαστίτης, ο Χαλαζίας, ο Πρενίτης, ο Σκολεσίτης και ο Χαβαζίτης (ομάδα ζεόλιθου). Όταν αναγνωρίσουμε ένα δείγμα ως αποφυλλίτη, πρέπει να το πλύνουμε με αποσταγμένο νερό. Έτσι θα αποφύγουμε τον κίνδυνο να χαλάσουν την ποιότητα και την εμφάνιση του οι ακαθαρσίες που μπορεί να υπάρχουν στο κοινό νερό.  Ο αποφυλλίτης είναι πολύ μαλακός-και έτσι η τάση του να αποφλοιώνεται είναι κατά συνέπεια μεγαλύτερη από ότι στα πιο σκληρά ορυκτά. Ωστόσο, μερικές φορές χρησιμοποιείται και στην κατασκευή κοσμημάτων. Για το σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε ποικιλία αποφυλλίτη, αλλά συνήθως επιλέγονται ή άχρωμη ή λευκή ποικιλία.

Εύκολα όμως παθαίνει ζημιές και γιαυτό το λόγο πρέπει να τοποθετείτε σε  θήκες επίδειξης, όπου ο κίνδυνος να υποστεί κάποια ζημιά είναι μικρότερος σε σχέση με τον κίνδυνο που υπάρχει όταν φοριέται σε κόσμημα.

 Κρύσταλλοι Αποφυλλίτη από την Ινδία

Κρύσταλλοι Αποφυλλίτη από την Ινδία

Η προέλευση του Αποφυλλίτη

Ο αποφυλλίτης είναι κοινό ορυκτό που καταλαμβάνει κοιλότητες σε βασαλτικά πετρώματα. Τα καλύτερα δείγματα αποφυλλίτη βρίσκονται στην Ινδία. Βρίσκεται επίσης στα ορυχεία χαλκού στις όχθες της λίμνης Σουπίριορ στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, καθώς και στο Μεξικό και τη Βραζιλία, στο Ρεντίνο της Ιταλίας, στα νησιά Φερόες και στο Κίμπερλι της Νότιας Αφρικής. Κοιτάσματα αποφυλλίτη υπάρχουν επίσης και στα Βρετανικά νησιά.

Χαρακτηριστικά του Αποφυλλίτη

Ο αποφυλλίτης ανήκει στην ομάδα των πυριτικών ορυκτών. Περιέχει τα μέταλλα κάλιο, ασβέστιο, και ενίοτε, φθόριο. Οι κρύσταλλοι του αποφυλλίτη παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Μπορεί  να είναι κυβοειδής ή πυραμιδοειδείς, με επίπεδες άνω επιφάνειες ή πρίσματα. Το ορυκτό αναπτύσσετε σε μεγάλους κονδύλους, σε μικρούς κόκκους ή σε φύλλα. Οι κρύσταλλοι μπορεί να είναι μεγάλοι, άχρωμοι, και διαφανείς, λευκοί και διαφώτιστοι ή θαμποί. Οι ροζ και οι πράσινες ποικιλίες έχουν πιο κομψούς και περιζήτητους κρυστάλλους, αλλά αυτές που μορφώνονται πιο συχνά σε πετράδια είναι οι άχρωμες και οι λευκές. Οι κρύσταλλοι του αποφυλλίτη έχουν υαλώδη λάμψη, εκτός από τις βάσεις τους, που είναι μαργαριτώδεις.  Αν κρατήσουμε τον αποφυλλίτη πάνω από φλόγα, του δίνει βυσσινί χρώμα. Όταν θερμανθεί σε δοκιμαστικό σωλήνα εκλύει νερό και είναι διαλυτός στο υδροχλωρικό οξύ. Κατέχει ως προς τη σκληρότητα το 4,5 – 5 στην κλίμακα Μος.

Πολύτιμη Ποικιλία Πράσινους Αποφυλλίτης από την Ινδία

Πολύτιμη Ποικιλία Πράσινου Αποφυλλίτη από την Ινδία

Ενεργειακές ιδιότητες Αποφυλλίτη!

Είναι εξαιρετικά ισχυρός ενεργοποιητής. Ο αποφυλλίτης έχει ισχυρούς δεσμούς με το πνευματικό βασίλειο ενώ ταυτόχρονα σας επιτρέπει να αισθανθείτε άνετα μέσα στο σώμα σας. Έχει δυνάμεις διατήρησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φορτίσει αντικείμενα ή άλλους κρυστάλλους. Χαρίζει ανανέωση, ευελιξία και ηρεμία. Τονώνει τη θηλυκότητα, αυξάνει την οξυδέρκεια και βοηθά στην αποδοχή του φυσικού σώματος.

Βοηθά στην έρευνα και κατανόηση της αλήθειας, φέρνοντας την αναγνώριση του πραγματικού εαυτού μας και επιτρέποντάς μας να τον εξωτερικεύσουμε. Μειώνει την επιφυλακτικότητα και μας φέρνει σε επαφή με τη μεταφυσική. Προστατεύει την οικογένεια και το σπίτι. Καθησυχάζει τους δισταγμούς και σας βοηθά να ανέχεστε την αβεβαιότητα. Είναι αποτελεσματικός στη μείωση του στρες, απελευθερώνοντας τα μπλοκαρίσματα και τα αρνητικά πρότυπα σκέψης.

Απελευθερώνει τα καταπιεσμένα συναισθήματα, ξεπερνά το άγχος, τις ανησυχίες και το φόβο. Κάνει αποτελεσματική τη θεραπεία Ρείκι. Προωθεί την ενδοσκόπηση στη συμπεριφορά μας και τη διόρθωση ελαττωμάτων.

Ο Πράσινος Αποφυλλίτης
• Δραστηριοποιεί το τσάκρα της Καρδιάς.
• Απορροφά και στη συνέχεια μεταδίδει τη Συμπαντική ενέργεια.
• Ανοίγοντας το τσάκρα της Καρδιάς επιτρέπει την απορρόφηση των παγκόσμιων ενεργειών.
• Βοηθά όσους περπατούν στη φωτιά, γιατί διευκολύνει την κατάσταση του διαλογισμού πριν την πυροβασία και δροσίζει τα πόδια.
• Απελευθερώνει από τα ασυνείδητα προγράμματα, που μια εξωτερική πηγή μπορεί να μας «φυτέψει», τα οποία μας κάνουν να «τρέχουμε» και να δρούμε με αυτόματο τρόπο. Αυτά τα προγράμματα μπορεί να τοποθετήθηκαν σε αυτή τη ζωή ή σε προηγούμενες.
Ο Διάφανος Αποφυλλίτης
• Είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός ενεργοποιητής.
• Τονώνει την πνευματική όραση και ανοίγει το τρίτο μάτι .
• Φέρνει ενέργεια και φως στην καρδιά.