Ησσονίτης ή Εσσονίτης Γρανάτης (Hessonite Garnet)
- Ομάδα : Πυριτικά.
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Κυβικό
- Χημικός Τύπος : Ca3AI2( SiO4)3
- Σκληρότητα : 6,5 – 7
- Ειδικό Βάρος : 3,59
- Σχισμός : Δεν παρουσιάζει
- Θραυσμός : Κογχώδης
- Χρώμα : Κίτρινο, πορτοκαλί, καστανό
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή
- Λάμψη : Υαλώδης μέχρι ρητινώδης.
- Φωταύγεια (Φθορισμός) : Δεν παρουσιάζει.
Ιστορικά στοιχεία Ησσονίτη Γρανάτη
Ο ησσονίτης χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία από τους αρχαίους χρόνους . Ο ησσονίτης είναι μια πορτοκαλοκάστανη ποικιλία του γροσσουλάριου γρανάτη. Η ονομασία του προέρχεται από την ελληνική λέξη ήσσον (κατώτερο) και καθιερώθηκε γιατί , λόγω ομοιότητας , συγκρίνεται συχνά με το πολυτιμότερο πετράδι ζιρκόνιο. Ο ησσονίτης χρησιμοποιείται για την κατασκευή ποικίλων κοσμημάτων από τους αρχαίους χρόνους. Τα αρχαιότερα δείγματα που σώζονται είναι καρφίτσες με έγγλυφα σχέδια, γνωστά ως ιντάλιο, οι οποίες είχαν κατασκευαστεί στην Κεΰλάνη ( σημερινή Σρι Λάνκα) το 2ο π.χ αιώνα.
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι διαμόρφωναν το λίθο σε καρφίτσες και σε λεία θολωτά πετράδια , τα γνωστά ως καμπουσόν. Δημοφιλείς ήταν επίσης οι μικτές κοπές και το μπριγιάν. Μολονότι ο ησσονίτης ήταν γνωστός επί χιλιάδες χρόνια , μόλις στο τέλος του 17ου αιώνα κατέδειξε η επιστημονική ανάλυση τη διαφορά του από το μακροσκοπικά ταυτόσημο ζιρκόνιο. Μέχρι τότε, και τα δύο πετράδια ήταν γνωστά ως υάκινθος.
Χαρακτηριστικά Ησσονίτη Γρανάτη
Ο ησσονίτης είναι μια μορφή γροσσουλάριου γρανάτη. Είναι μέλος της ομάδας των πυριτικών ορυκτών και πετραδιών.
Κάθε μόριό του αποτελείται από τα μεταλλικά στοιχεία ασβέστιο και αργίλιο ενωμένα με πυρίτιο και οξυγόνο. Οι κρύσταλλοι του ησσονίτη ανήκουν στο κυβικό σύστημα συμμετρίας. Τα μεμονωμένα δείγματα είναι συνήθως μικροσκοπικά και σχηματίζουν βόλους ( κοκκώδεις μάζες) κατά μήκος των επιφανειών των κρυστάλλων συχνά εμφανίζονται γραμμώσεις. Ο ησσονίτης μπορεί να περιλαμβάνει εγκλείσματα μέσα στην κρυσταλλική δομή του .
Ανάμεσα στα ορυκτά και πετράδια που μπορεί να περιέχει είναι ο απατίτης, ο ασβεστίτης, ο διοψίδιος και μερικές φορές το ζιρκόνιο. Τα χρώματα του ησσονίτη προκαλούνται από την παρουσία μικρο ποσοτήτων σιδήρου και μαγγανίου. Χωρίς αυτά τα εγκλείσματα , τα δείγματα του ησσονίτη είναι άχρωμα. Ο ησσονίτης είναι αρκετά σκληρός , κατέχει το 7 στην κλίμακα του Μος και χαράζει πολύ εύκολα το γυαλί, το χάλυβα, και το χαλκό. Δεν έχει σχισμό και αυτό τον καθιστά κατάλληλο για την κοσμηματοποιία και τις άλλες μορφές διακοσμητικής. Το βάρος του είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο από το βάρος ίσου όγκου νερού σε θερμοκρασία δωματίου.
Η κοπή του Ησσονίτη Γρανάτη
Όταν ο ησσονίτης γρανάτης κόβεται με έδρες , η προτιμώμενη γωνία κοπής για τις επιφάνειες κορωνίδας και ουρανίσκου είναι 40° .
Προέλευση Ησσονίτη Γρανάτη
Οι περισσότερες μορφές γροσσουλάριου γρανάτη είναι χαρακτηριστικά προϊόντα μεταμόρφωσης επαφής και σχηματίζουν μόνο μικρά , τοπικής σημασίας κοιτάσματα. Ο ησσονίτης , αντίθετα βρίσκεται συχνά σε βασικά μεταμορφωμένα πετρώματα, ιδίως σε σερπεντινίτες , στους οποίους είναι και κοινός και διαδεδομένος. Τα ωραιότερα δείγματα ησσόνιτη προέρχονται από τη Σρι Λάνκα. Τα δείγματα από τη Μαδαγασκάρη είναι συχνά γνωστά ως λίθος κανέλας. Επίσης , σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν στο κεμπέκ (Καναδάς) , στο Ζακατέκας (Μεξικό) , και στις πολιτείες Καλιφόρνια και Βέρμοντ ( ΗΠΑ) .
Ενεργειακές ιδιότητες Ησσονίτη Γρανάτη
Ο Ησσονίτης γρανάτης είναι μια πέτρα του πάθους και της δημιουργικότητας. Εκτός από τις μεταφυσικές ενέργειες του γρανάτη σε γενικές γραμμές, είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένη προς την δημιουργική και προσωπική έκφραση. Συναισθηματικά, ο ησσονίτης γρανάτης χρησιμοποιείται στη θεραπεία κρυστάλλου για θέματα σεξουαλικότητας, συναισθηματικής ισορροπίας, και η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή.
Φροντίδα Ησσονίτη Γρανάτη
Πρέπει να προστατεύεται από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας . Καθαρισμός γίνεται μόνο με σαπούνι και νερό, ενώ δεν επιτρέπεται καθαρισμός με ατμό.