Αζουρίτης (Azurite)

Καθαροί κρύσταλλοι Αζουρίτη από την κίνα!

Καθαροί κρύσταλλοι Αζουρίτη από την Κίνα!

  • Ομάδα : Ανθρακικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Μονοκλινές
  • Χημικός Τύπος : Cu3(CO3)2(OH)2
  • Σκληρότητα : 3,5 – 4
  • Ειδικό Βάρος : 3,8 – 3,9
  • Σχισμός :  Δεν έχει
  • Θραυσμός : Κογχώδης
  • Χρώμα :  Μπλε
  • Γραμμή Σκόνης : Ανοιχτή μπλε.
  • Λάμψη :  Υαλώδης.
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Γνωστός μερικές φορές και ως μπλε Μαλαχίτης, ο αζουρίτης είναι μια δευτερεύουσα πηγή χαλκού. Χρησιμοποιείται επίσης στην κοσμηματοποιία καθώς και ως διακοσμητικός λίθος. Ο αζουρίτης ονομάστηκε έτσι από τα χαρακτηριστικό ουρανί χρώμα του. Είναι γνωστός από τους αρχαίους χρόνους και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως μπλε χρωστική. Από ορισμένα κοιτάσματα εξάγεται χαλκός, αλλά ο αζουρίτης δεν είναι σημαντικό βιομηχανικό μετάλλευμα όπως ο κυπρίτης ή ο μαλαχίτης. Έως τον μεσαίωνα χρησιμοποιούσαν τον  αζουρίτη τριμμένο συνήθως σε σκόνη για την παρασκευή χρωστικών, οι οποίες ήταν γνωστές ως “κυανούς χαλκός” και ” λίθος της Αρμενίας”. Τις χρησιμοποιούσαν στη ζωγραφική μέχρι που διαπιστώθηκε ότι το χρώμα τους δεν ήταν σταθερό με την πάροδο του χρόνου. Ο κονιοποιημένος αζουρίτης απορροφούσε υγρασία από τον αέρα και μετατρεπόταν σε ένα άλλο ορυκτό, τον Μαλαχίτη, που είναι πράσινος.

Ο Τζιότο

Σήμερα, μερικοί από τους περίφημους πίνακες του 13ου και 14ου αιώνα (ειδικότερα του μεγάλου Φλωρεντινού ζωγράφου Τζιότο ντι Μποντόνε, περ.1267-1337) φαίνονται να έχουν πράσινες σκιάσεις. Αυτό οφείλεται σε μια μακροχρόνια, απρόβλεπτη χημική αντίδραση και όχι σε κάποια μη νατουραλιστική τεχνική.

Η κοπή του Αζουρίτη

Μολονότι ο καθαρός αζουρίτης είναι πολύ μαλακός, συχνά διαμορφώνεται σε κοσμήματα. Καθώς ο αζουρίτης σπάνια είναι καθαρός, η σκληρότητα του αυξάνει από την παρουσία του μαλαχίτη. Ωστόσο, ο αζουρίτης ποτέ δεν είναι πολύ σκληρός και, συνεπώς, ανθεκτικός σε εκτεταμένη χρήση. Αλλά οι ωραίοι έγχρωμοι κρύσταλλοι του κάνουν συνήθως τους συλλέκτες να παραβλέπουν τις πρακτικές αδυναμίες του.  Στις ορυκτολογικές συλλογές βλέπουμε συχνά κομμένα δείγματα. Ο αζουρίτης κόβεται συνήθως σε καμποσόν ή σε πολύεδρα.

Ο Σεσυλίτης

Εκπληκτικά σχέδια σε συμπαγές Αζουρίτη

Εκπληκτικά σχέδια σε συμπαγές Αζουρίτη

Η συμπαγής μορφή αζουρίτη που χρησιμοποιείται ως διακοσμητικός είναι γνωστή ως Σεσυλίτης, για τι προέρχεται από το Σέσι, κοντά στη Λυών, της Γαλλίας ή μοιάζει με τα κοιτάσματα που υπάρχουν εκεί.

Επεξεργασία Αζουρίτη

Αν τοποθετήσουμε τον αζουρίτη σε υδροχλωρικό ή νιτρικό οξύ, διαλύεται με αναβρασμό. Τήκεται εύκολα πάνω από φλόγα και μαυρίζει όταν θερμαίνεται.

Χαρακτηριστικά Αζουρίτη

Ο αζουρίτης είναι μέλος της ομάδας των ανθρακικών ορυκτών. Περιέχει τα χημικά στοιχεία χαλκό, άνθρακα, οξυγόνο, και υδρογόνο. Οι κρύσταλλοι του αζουρίτη ανήκουν στο μονοκλινές σύστημα συμμετρίας στο οποίο κανένα ζεύγος εδρών δεν έχει το ίδιο μήκος, πλάτος ή ύψος με κάποιο άλλο. Εξωτερικά, όμως εμφανίζονται με πλακοειδή σχήματα ή σε μικρά πρίσματα. Ο μη κρυσταλλικός αζουρίτης σχηματίζεται συνήθως σε ακτινωτά συσσωματώματα ή σε μεγάλους γεώδεις βόλους.  Είναι αρκετά μαλακό ορυκτό, κατέχει το 3,5 – 4 της κλίμακας Μος και χαράζεται εύκολα από λεπίδα μαχαιριού. Αν τρίψουμε τον αζουρίτη με ένα κομμάτι λευκής τραχιάς πορσελάνης αποκαλύπτει μια ανοιχτή μπλε γραμμή σκόνης. Αυτό είναι το χρώμα που παρουσιάζουν όλα τα δείγματα όταν κονιοποιούνται. Επίσης είναι αρκετά βαρύ ορυκτό. Το βάρος του είναι μόλις 4 φορές λιγότερο από το βάρος ίσου όγκου νερού σε θερμοκρασία δωματίου.

Προέλευση Αζουρίτη

Κρύσταλλοι αζουρίτη σε ροζέτες πάνω σε μαλαχίτη!

Κρύσταλλοι αζουρίτη σε ροζέτες πάνω σε μαλαχίτη!

Ο Αζουρίτης είναι αποτέλεσμα μεταβολών που επέρχονται σε προϋπάρχοντα ορυκτά. Είναι κατά συνέπεια δευτερογενές ορυκτό. Σχηματίζεται σε οξειδωμένες ζώνες κοιτασμάτων χαλκού που έχουν εξ αλλοιωθεί από την έκθεση τους στον αέρα και στο νερό. Βρίσκεται σχεδόν πάντοτε σε παραγένεση με τον μαλαχίτη. Υπάρχουν αρκετά κοιτάσματα αζουρίτη σε όλο το κόσμο, αλλά κανένα δεν περιέχει μεγάλες ποσότητες του ορυκτού. Κατά συνέπεια, ο αζουρίτης ταξινομείται ως διαδεδομένο και όχι ως κοινό ορυκτό. Μερικά από τα καλύτερα κοιτάσματα αζουρίτη έχουν βρεθεί στο Μπρόκεν Χιλ στην Αυστραλία, στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή, στο Σέσι στη Γαλλία, στο Λαύριο στην Ελλάδα, στη Σαρδηνία Ιταλία, στο Τσουμέμπ στη Ναμίμπια και στην Αριζόνα στις ΗΠΑ.

Καθαροί κρύσταλλοι Αζουρίτη από την κίνα!

Καθαροί κρύσταλλοι Αζουρίτη από την Κίνα!

Ενεργειακές ιδιότητες Αζουρίτη

Αζουρίτης έχει χαρακτηριστεί ως το «Πέτρα του Ουρανού” που βοηθά στην «επιδίωξη του ουράνιου εαυτού». Μεταφυσικά, Αζουρίτης είναι ένα υπέροχο ορυκτό για το Τρίτο Μάτι, βοηθά στην πνευματική καθοδήγηση, όταν την στιγμή που συμβαίνει. Βοηθά στην ανακούφιση, τις ανησυχίες, φοβίες, την γκρίνια και τις αρνητικές σκέψεις, ο Αζουρίτης βοηθά επίσης να αναγνωρίσουμε  τους τομείς της ζωής που χρήζουν προσοχής.

Ιθαγενείς της Αμερικής  χρησιμοποιούσαν τον αζουρίτη ως ιερή πέτρα για την επικοινωνία με τους πνευματικούς οδηγούς. Οι Μάγια λέγεται ότι έχουν χρησιμοποιήσει τον αζουρίτη για την ιερή, μυστική επικοινωνία μέσω της σκέψης.

Ο Αζουρίτης εμποτίζει την πνευματική λογική με την αγάπη, την προώθηση της συμπόνια για τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους. Χρησιμοποιείται στο τσάκρα του λαιμού, ο Αζουρίτης ενθαρρύνει την επικοινωνία από την καρδιά και αυξάνει την ευαισθητοποίηση της πνευματικής επικοινωνίας. Ο Αζουρίτης μπορεί να βοηθήσει να διαλύσει τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα, μπλοκαρίσματα της επικοινωνίας, καθώς και μπλοκαρίσματα για την πρόοδό μας. Ο Αζουρίτης ηρεμεί και ανακουφίζει την πνευματική καταπόνηση. Ο Αζουρίτης είναι χρήσιμος λίθος σε διαλογισμό για να καθαρίσει το μυαλό, και προωθεί την βαθιά ενδοσκόπηση, την απεικόνιση, και επιτρέπει την σαφή αναγνώριση των διαισθητικών μηνυμάτων που λαμβάνονται.