Φυσικό Ζιρκόνιο (Natural Zircon) 

Φυσικό διάφανο ζιρκόνιο! Η καλύτερη και ομορφότερη ποικιλία του Ζιρκονίου!

Φυσικό διάφανο ζιρκόνιο! Η καλύτερη και ομορφότερη ποικιλία του Ζιρκονίου!

  • Ομάδα : Πυριτικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Τετραγωνικό
  • Χημικός Τύπος : ZrSiO4
  • Σκληρότητα : 7,5
  • Ειδικό Βάρος : 4,6 – 4,7
  • Σχισμός :  Ασαφής
  • Θραυσμός : Κογχώδης
  • Χρώμα :  Άχρωμο (αλλοχρωματικό)
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Από Υαλώδης μέχρι Αδαμαντώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν παρουσιάζει

Το ζιρκόνιο είναι ένα σκληρό ορυκτό, κύρια πηγή του μεταλλικού στοιχείου ζιρκόνιο το οποίο είναι πολύτιμο στην πυρηνική βιομηχανία. Τα καλύτερα πετράδια ζιρκονίου είναι άχρωμα και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως απομιμήσεις των διαμαντιών. Το ζιρκόνιο φημίζεται για την ποικιλία των άχρωμων πολύτιμων πετραδιών που είναι περιζήτητα από την κοσμηματοποιία, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό γιατί αποτελεί την κύρια πηγή του μεταλλικού στοιχείου ζιρκόνιο. Το ζιρκόνιο μπορεί να είναι καστανό, πράσινο, κόκκινο, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί ή τελείως άχρωμο.

Το ορυκτό ζιρκόνιο

Το ορυκτό ζιρκόνιο αποτελεί τη χημική ένωση του πυριτικού ζιρκονίου. Επειδή είναι πολύ ανθεκτικό στη θερμότητα, χρησιμοποιείται ως πυρίμαχο, δηλαδή υλικό επένδυσης των καμίνων και των κλιβάνων. Το ζιρκόνιο είναι κύρια πηγή ζιρκονίου και αξιόλογη πηγή του στοιχείου Άφνιου και της ζιρκονίας(οξείδιο του ζιρκονίου). Το μεταλλικό ζιρκόνιο είναι ένα λευκότεφρο επουσιώδες μεταλλικό στοιχείο που τήκεται στους 500 βαθμούς Κελσίου. Αναγνωρίστηκε ως στοιχείο από τον Κλάπροτ το 1789 και απομονώθηκε από τον Μπερτσέλιους τι 1824. Εξάγεται από το ορυκτό ζιρκόνιο, πρώτα με τη χλωρίωση του ορυκτού (διέλευση αερίου χλωρίου από πάνω του)και κατόπιν με το καθαρισμό του χλωριούχου ζιρκονίου που προκύπτει με την μέθοδο Κρολ. Το ζιρκόνιο χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ως απορροφητής νετρονίων καθώς και σε μερικά μεταλλικά κράματα. Το άφνιο το οποίο αναγνωρίστηκε το 1911 από τον χημικό Ιρμπέν και τελικά ταξινομήθηκε ως στοιχείο το 1923 – πήρε την ονομασία του  από την Hafnia, όπως ονομαζόταν λατινικά η Κοπεγχάγη. Είναι ένα λαμπερό μεταλλικό στοιχείο που χρησιμοποιείται και αυτό ως απορροφητής νετρονίων, καθώς και σε νήματα βολφραμίου. Το οξείδιο του ζιρκονίου χρησιμοποιείται συχνά ως αγωγός ηλεκτρισμού (ηλεκτρολύτης) σε μπαταρίες.

Φυσικό κόκκινο ζιρκόνιο από την Τανζανία!

Φυσικό κόκκινο ζιρκόνιο από την Τανζανία!

Φυσικό πράσινο Ζιρκόνιο από την Μαδαγασκάρη

Φυσικό πράσινο Ζιρκόνιο από την Μαδαγασκάρη

Το πετράδι ζιρκόνιο

Τα πιο περίφημα ζιρκόνια είναι τα άχρωμα πετράδια που είναι πολύτιμα για τους κοσμηματοποιούς. Μοιάζουν με τα διαμάντια, αντίθετα όμως από αυτά έχουν διπλή διάθλαση και παρουσιάζουν φθορές στις ακμές των εδρών τους. Επίσης, τα ζιρκόνια είναι πολύ μαλακά από τα διαμάντια- το ζιρκόνιο κατέχει το 7,5 στην κλίμακα Μος, ενώ το διαμάντι με 10 είναι το πιο σκληρό φυσικό υλικό. Απομιμήσεις ζιρκονίων γίνονται με άχρωμο γυαλί και συνθετικό σπινέλιο.

Έγχρωμες ποικιλίες

Το καθαρό ζιρκόνιο είναι άχρωμο, αλλά τα διάφορα εγκλείσματα που περιέχει μπορεί να δημιουργήσουν μπλε, καστανές, πράσινες, πορτοκαλί, κόκκινες, και κίτρινες ποικιλίες. Το καστανό ζιρκόνιο -γνωστό επίσης ως “Υάκινθος” -υφίσταται συνήθως θερμική επεξεργασία για να γίνει άχρωμο ή μπλε προς χρήση στην κοσμηματοποιία. Με το πέρασμα του χρόνου, μερικά μπλε ζιρκόνια επανέρχονται στο  καστανό χρώμα, όταν όμως επαναθερμανθούν , ανακτούν το μπλε χρώμα. Το μπλε ζιρκόνιο γίνεται χρυσοκίτρινο όταν θερμανθεί σε οξυγόνο και ακριβώς από αυτή την έγχρωμη ποικιλία πήρε το όνομα του. Ο όρος ζιρκόνιο, προήλθε από την περσική λέξη Zargum, η οποία σημαίνει “χρυσαφένιος”. Μερικά ζιρκόνια περιέχουν μικρές ποσότητες εγκλεισμάτων θορίου και ουρανίου. Επειδή τα στοιχεία αυτά είναι ραδιενεργά βαθμιαία καταστρέφουν την κρυσταλλική δομή του ζιρκονίου. Ένας λίθος ζιρκονίου που αποσυντέθηκε μ αυτό τον τρόπο ονομάζεται “χαμηλό ζιρκόνιο”. Το υλικό που δεν έχει υποστεί βλάβη ονομάζεται “υψηλό ζιρκόνιο”.

Μεταμεικτικά σώματα 

Φυσικό Μπλε Ζιρκόνιο από την Καμπότζη!

Φυσικό Μπλε Ζιρκόνιο από την Καμπότζη!

Φυσικό κίτρινο ζιρκόνιο Τανζανίας!

Φυσικό κίτρινο ζιρκόνιο Τανζανίας!

Το χαμηλό ζιρκόνιο εμφανίζει αυτό που είναι γνωστό ως μεταμεικτική κατάσταση. Ορισμένα ορυκτά χωρίς να υποστούν χημική μεταβολή μεταβαίνουν από την κρυσταλλική κατάσταση σε άμορφη. Η μεταμεικτική μεταβολή προκαλείται σε σώματα που περιέχουν ποσότητα ραδιενεργών στοιχείων ( θόριο, ουράνιο) λόγω της επίδρασης της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα στοιχεία αυτά. Τα πιο πολλά μεταμεικτικά ζιρκόνια έχουν λιπαρή λάμψη (σε αντίθεση με την υαλώδη ή αδαμαντώδη λάμψη της καθαρής μορφής). Το ειδικό τους βάρος είναι 4,0 είναι κατώτερο του ανώτερου ζιρκονίου που είναι 4,6-4,7.

Φυσικό καστανό Ζιρκόνιο!

Φυσικό καστανό Ζιρκόνιο!

Η κοπή

Τα άχρωμα ζιρκόνια κόβονται συνήθως σε σχήματα μπριγιάν ή ρόδου. Τα έγχρωμα κομμάτια διαμορφώνονται σε διάφορα μεικτά σχήματα ή σε τροποποιημένη μορφή του μπριγιάν με σειρές εδρών στην κορωνίδα.

 

Χαρακτηριστικά του Ζιρκονίου 

Ακατέργαστοι κρύσταλλοι ζιρκονίου από την Καμπότζη.

Ακατέργαστοι κρύσταλλοι ζιρκονίου από την Καμπότζη.

Το ζιρκόνιο είναι μέλος της ομάδας των πυριτικών ορυκτών. Είναι πυριτικό άλας του μεταλλικού στοιχείου ζιρκόνιο. Το ζιρκόνιο εμφανίζεται με δύο μορφές. Μερικές φορές απαντάται σε μη κρυσταλλικές ινώδεις ομάδες που εξακτινίζονται από ένα κεντρικό σημείο και άλλοτε σε τετραγωνικούς πρισματικούς κρυστάλλους με διπυραμιδικά άκρα. Όταν υπάρχουν κρύσταλλοι ζιρκονίου είναι πολύ συνήθης η διδυμία. Τα χωρίς εγκλείσματα ζιρκόνια έχουν υαλώδη ή αδαμαντώδη λάμψη, αλλά οι μεταμεικτικές ποικιλίες του ορυκτού έχουν ευδιάκριτες καμπύλες έδρες και ακμές. Το ζιρκόνιο δεν έχει μεγάλη ευαισθησία στη θερμότητα. Συχνά είναι ραδιενεργό, γιατί μπορεί να περιέχει θόριο ή ουράνιο. Ορισμένα έγχρωμα δείγματα ζιρκονίου παρουσιάζουν σαφή διχροϊσμό.

Προέλευση Ζιρκονίου

Το ζιρκόνιο βρίσκεται ως επουσιώδες ορυκτό στα πυριγενή πετρώματα (κυρίως στον Συηνίτη). στα μεταμορφωμένα πετρώματα όπως οι γνεύσιοι και οι σχιστόλιθοι, και ως απόθεση (κλαστικό ορυκτό) σε μερικά ιζηματογενή πετρώματα, όπου σχηματίζεται από την αποσάθρωση και διάβρωση προϋπαρχόντων , ζιρκονιούχων πετρωμάτων. Οι κύριες πηγές ζιρκονίου βρίσκονται στην νοτιοανατολική Ασία, κυρίως στη Βιρμανία, στην Καμπότζη, στην Ταϊλάνδη, και στο Βιετνάμ, καθώς και στην Αυστραλία. Η Σρι Λάνκα έχει πολλές μεταμεικτικές ποικιλίες ζιρκονίου, ενώ το ωραίο κόκκινο ζιρκόνιο έρχεται κυρίως από το Εξπαϊγι-Σεν Μαρσέλ της Γαλλίας και το Σεντ Πίτερς Ντόουμ του Ελ Πάσο, στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα βρέθηκε σε διάφορες περιοχές εντός γρανιτικών και γνευσιακών πετρωμάτων.

Ενεργειακές ιδιότητες Ζιρκονίου

Κρύσταλλοι ζιρκονίου πάνω σε μητρικό πέτρωμα από την Καμπότζη

Κρύσταλλοι ζιρκονίου πάνω σε μητρικό πέτρωμα από την Καμπότζη

Προσφέρει πνευματική προστασία και γείωση κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Βοηθάει το άτομο να αγαπάει τον εαυτό του και τους άλλους. Μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία με της υψηλότερες σφαίρες. Καθαρίζει τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα από το φυσικό σώμα. Τοποθετήστε ένα ζιρκόνιο στο τσάκρα της ρίζας και αυτό θα διαλύσει την αρνητική ενέργεια. Συνδυάζει τις ενέργειες του τσάκρα της Ρίζας, με του ηλιακού πλέγματος και το τσάκρα της καρδιάς και αυξάνει τις δονήσεις τους. Βοηθάει στην εκδήλωση της αφθονίας και της ευημερίας. Βοηθά στο να μας φέρει σε ένα υψηλότερο επίπεδο της πνευματικότητας. Τοποθετήστε στο Τρίτο Μάτι για να βρεθεί μια λύση και να ευθυγραμμιστείτε  με το πνεύμα!