Εύκλαστο (Euclase)
- Ομάδα : Πυριτικά
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Μονοκλινές
- Χημικός Τύπος : BeAISiO4(OH)
- Σκληρότητα : 7,5
- Ειδικό Βάρος : 3,0 – 3,1
- Σχισμός : Τέλειος
- Θραυσμός : Κογχώδης
- Χρώμα : Άχρωμο (αλλοχρωματικό)
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή
- Λάμψη : Υαλώδης
- Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει
Το εύκλαστο είναι ένα από τα σπανιότερα και πολυτιμότερα πετράδια του κόσμου. Το πιο ελκυστικό και ακριβό εύκλαστο είναι μια ποικιλία με ανοιχτό γαλάζιο χρώμα που μοιάζει με την ακουαμαρίνα. Μπορεί ωστόσο να εμφανίζεται πράσινο, λευκό ή τελείως άχρωμο, αλλά τα δείγματα αυτά είναι λιγότερο πολύτιμα. Η ονομασία του είναι ελληνική και σημαίνει “εύθραυστο”.
Τα πρώτα δείγματα
Το εύκλαστο πρωτοαναγνωρίστηκε ως ξεχωριστό είδος πετραδιού το 1792 από τον Ρενέ Ζιστ Αουί ( 1743-1822 ), ένα διακεκριμένο Γάλλο ορυκτολόγο και έναν από τους θεμελιωτές της κρυσταλλογραφίας. Τα πρώτα δείγματα που έφτασαν στην Ευρώπη θεωρήθηκε ότι είχαν εξορυχθεί από το Περού. Όμως η άποψη αυτή μάλλον ήταν εσφαλμένη : κατά τις μετέπειτα έρευνες δεν βρέθηκαν πηγές εύκλαστου στο Περού. Το πιο πιθανό είναι τα δείγματα του Αουί να προέρχονταν από την γειτονική Βραζιλία. Όποια και αν είναι η αλήθεια, η Βραζιλία είναι σήμερα η κύρια πηγή εύκλαστου στον κόσμο.
Η κοπή
Μολονότι αυτό το πετράδι είναι σπάνιο και πολύτιμο, δεν χρησιμοποιείται συχνά στην κοσμηματοποιία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δείγματα σπάζουν εύκολα και καθαρά όταν χτυπηθούν με σφυρί ή υποβληθούν σε παρόμοιες μορφές πίεσης. Κατά συνέπεια με επιστημονικούς όρους , χαρακτηρίζουμε το εύκλαστο ως πετράδι με τέλειο σχισμό. Λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο σχισμός του, η επεξεργασία του εύκλαστου πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή κατά τη διαμόρφωση του για διακοσμητικούς σκοπούς. Κόβεται συνήθως σε λεία θολωτά καμπουσόν ή με τετραγωνικές κλιμακωτές κοπές.
Παρόμοια Πετράδια
Τα άχρωμα δείγματα εύκλαστου μπορεί να προσλάβουν ένα τεχνητό ή σκούρο μπλε χρωματισμό, αν “βομβαρδιστούν” για μεγάλες περιόδους με ακτίνες γάμμα. Αυτό αυξάνει την ήδη μεγάλη ομοιότητα τους με την ακουαμαρίνα. Ανάμεσα στα άλλα πετράδια που μερικές φορές μοιάζουν με το εύκλαστο είναι ο Βραζιλιανίτης, ο Χιντενίτης και το Τοπάζι.
Ασθενής πλεοχροϊσμός
Μερικά δείγματα εύκλαστου παρουσιάζουν ασθενή πλεοχροϊσμό : εμφανίζουν μια σειρά χρωμάτων που μπορεί να μεταβάλλονται ανάλογα με τη διεύθυνση του φωτός που τα φωτίζει και την οπτική γωνία παρατήρησης.
Δοκιμές και επεξεργασία
Το εύκλαστο έχει πολύ καθαρή και αστραφτερή εμφάνιση και συνήθως δεν έχει εγκλείσματα. Είναι σχεδόν εντελώς αδιάλυτο στα οξέα και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για την αφαίρεση ακαθαρσιών από την επιφάνεια του χωρίς να υποστεί ζημιές. Το εύκλαστο τήκεται πολύ δύσκολα, δηλαδή χαρακτηρίζεται ως ορυκτό με πολύ χαμηλή ευαισθησία στη θερμότητα.
Χαρακτηριστικά εύκλαστου
Το εύκλαστο είναι μέλος της ομάδας των πυριτικών ορυκτών και πετραδιών. Είναι πυριτικό ορυκτό του αργιλίου και του βηρυλλίου. Οι μη καθαρές μορφές του εύκλαστου μπορεί να περιέχουν ίχνη φθορίου. Τα διάφορα χρώματα προκαλούνται από την πρόσθετη παρουσία μικρο ποσοτήτων χρωμίου, σιδήρου και βαναδίου. Οι κρύσταλλοι αυτού του πετραδιού ανήκουν στο μονοκλινές σύστημα συμμετρίας, στο οποίο κανένα ζεύγος εδρών δεν έχει το ίδιο μήκος, πλάτος, ή ύψος με κάποιο άλλο. Τα ωραιότερα δείγματα παίρνουν την εξωτερική μορφή (όψη) πρισμάτων, από τα οποία τα μακρύτερα είναι γνωστά ότι φθάνουν τα 7 εκατοστά. Συνήθως έχουν ευδιάκριτες γραμμώσεις κατά μήκος των επιφανειών τους. Το πιο εκπληκτικό χαρακτηριστικό του εύκλαστου είναι ο τέλειος σχισμός του. Τα περισσότερα δείγματα έχουν υαλώδη λάμψη, η οποία μερικές φορές αλλάζει σε σχέδια που μοιάζουν με εκείνα στο κέλυφος ενός οστράκου (κογχώδης θραυσμός). Το εύκλαστο έχει βάρος τρεις φορές μεγαλύτερο από το βάρος αντίστοιχού όγκου νερού σε θερμοκρασία περιβάλλοντος .
Προέλευση εύκλαστου
Το εύκλαστο είναι σπάνιο πετράδι που σχηματίζεται σε πυριγενή και μεταμορφωμένα πετρώματα, ιδίως σε γρανιτικούς πηγματίτες και μαρμαρυγιακούς σχιστόλιθους. Βρίσκεται επίσης σε μερικές προσχωματικές αποθέσεις (δευτερογενή κοιτάσματα). Οι καλύτεροι κρύσταλλοι εύκλαστου προέρχονται από την Βραζιλία, όπου βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Σάντα Ιζαμπέλ ντου Παραγκουάσου ( πολιτεία Μπαΐα), Ούρου Πέτρου (πολιτεία Μίνας Ζεράις), Μπόα Βίστα (πολιτεία Ροντόνια). Μικρότερα κοιτάσματα βρίσκονται υπό εκμετάλλευση στο Ράουρις, κοντά στο Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), και στο Βάλε Αουρίνα του Μπολτσάνο (Ιταλία). Εύκλαστο υπάρχει επίσης στην Ινδία, στην Τανζανία, στη Λ.Δ του Κογκό και στη Ζιμπάμπουε.
Ενεργειακές ιδιότητες του Εύκλαστου
Ενισχύει την επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα, μας διδάσκει ότι οι δημιουργικές ενέργειες μας έχουν απεριόριστες δυνατότητες.
Προστατεύει από αρνητικά πρότυπα σκέψης. Βοηθά να δει την αλήθεια σε όλες τις περιπτώσεις. Η Χρήση σε διαλογισμό τονώνει το τσάκρα του λαιμού, της καρδιάς και της κορυφής. Μας βοηθά να φθάσουμε τους στόχους μας. Καθαρίζει τα μπλοκαρίσματα από το Αιθερικό Σώμα. Ευθυγραμμίζει τα ενεργειακά πεδία με την δονητική ενέργεια της ψυχής. Ξυπνάει τη δημιουργικότητα και τις δυνάμεις της δημιουργικότητας και της εκδήλωσης.
Βοηθά στη βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας. Βοηθά να σταθεροποιηθούν οι μεταβολές τις διάθεσης. Βοηθά να θυμόμαστε το καλό που μας έχουν κάνει. Επιτρέπει σε κάποιον να αναγνωρίσει την πηγή της αληθινής ευτυχίας του που πηγάζει από την καρδιά του καθενός.
Διεγείρει την ικανότητα ενός ατόμου να εκφράσει τις ιδέες, τις σκέψεις, τα συναισθήματά του και τις διαισθητικές πληροφορίες που λαμβάνει. Ενθαρρύνει τη μάθηση σε ένα καρμικό επίπεδο. Διευκολύνει την ευθυγράμμιση της προσωπικής ενέργειας με τις συχνότητες του φωτός και της Γης. Χρήσιμο για την εκκαθάριση της αρνητικής ενέργειας μέσα σε ένα σώμα, καθώς και στο περιβάλλον. Βοηθά το μυαλό να αποκτήσει διαύγεια για την εφαρμογή των οδηγιών που λαμβάνει.