Βουλφενίτης (Wulfenite)
- Ομάδα : Μολυβδενικά
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Τετραγωνικό
- Χημικός Τύπος : PbMoO4
- Σκληρότητα : 2,5 – 3
- Ειδικό Βάρος : 6,5 – 7
- Σχισμός : Σαφής, πυραμιδικός
- Θραυσμός : Κογχώδης
- Χρώμα : Κίτρινο, πορτοκαλί-κόκκινο
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή
- Λάμψη : Αδαμαντώδης έως ρητινώδης
- Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν παρουσιάζει
Ο βουλφενίτης παρουσιάζει ενδιαφέρον κυρίως για τους συλλέκτες, αλλά όταν απαντάται σε μεγάλα κοιτάσματα αποκτά εμπορική αξία επειδή περιέχει Μολυβδαίνιο. Ο βουλφενίτης είναι κυρίως κίτρινος αλλά μπορεί να είναι και γκρίζος, πορτοκαλής ή κόκκινος. Ονομάστηκε έτσι το 1845 προς τιμήν του Φραντς φον Βούλφεν (1728-1805), ο όποιος μελέτησε τη γεωλογία της Καρίνθιας, επαρχίας της Αυστρίας. Λόγω των πολλών μεταλλείων μολύβδου που υπάρχουν στην επαρχεία αυτή, μια πόλη της ονομάστηκε Μπλέιμπουργκ, δηλαδή “βουνό μολύβδου”. Ο βουλφενίτης δεν απαντάται σε μεγάλα κοιτάσματα ώστε να είναι συμφέρουσα η εκμετάλλευση του. Ωστόσο, ακόμα και όταν είναι άφθονος δεν εξορύσσεται για τον μόλυβδο του, ακόμη και όταν αυτός αποτελεί το 56{a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} της μάζας του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μόλυβδος μπορεί να αντικατασταθεί μέσα στη δομή του ορυκτού κατά ένα μέρος από ασβέστιο και γιατί ο μόλυβδος μπορεί να ληφθεί πιο εύκολα και πιο φθηνά από άλλα μεταλλεύματα όπως ο Γαληνίτης .
Χρήσεις του Μολυβδαινίου
Ο βουλφενίτης, λοιπόν, εξορύσσεται όχι τόσο για τον μόλυβδο που περιέχει αλλά για το μολυβδαίνιο, το οποίο αποτελεί το 26{a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} περίπου του ορυκτού. (Το υπόλοιπο 16{a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} της μάζας αποτελείται από οξυγόνο). Το μολυβδαίνιο ανακαλύφθηκε το 1778 από τον Σουηδό χημικό Κάρλ Βίλχελμ Σέελε (1742-86), ο οποίος τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε ανακαλύψει το μαγγάνιο και συνέλαβε στην ανακάλυψη του βαρίου και του χλωρίου. Ανάμεσα στα άλλα επιτεύγματα του, ο Σέελε απομόνωσε επίσης τη γλυκερίνη και πολλά οξέα. Το μολυβδαίνιο είναι ένα πολύ σκληρό, αργυρόχρωμο μεταλλικό στοιχείο, που χρησιμοποιείται σε κράματα για τη σκλήρυνση και ενίσχυση του χάλυβα. Το μολυβδαίνιο απαντάται συχνά κοντά σε κοιτάσματα μολύβδου και κύρια βιομηχανική πηγή του είναι ο μολυβδενίτης, ένα διαδεδομένο θειούχο ορυκτά.
Η κοπή
Ο βουλφενίτης δεν χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία ως πετράδι, γιατί είναι πολύ εύθραυστος και δεν αντέχει στην καθημερινή χρήση. Ωστόσο, οι καλύτεροι κρύσταλλοι του διαμορφώνονται σε έδρες ή σε καμποσόν και εκτίθεται σε ορυκτολογικές συλλογές.
Δοκιμές
Ο βουλφενίτης τήκεται εύκολα και ραγίζει ηχηρά όταν τεθεί σε ανοιχτή φλόγα. Όπως όλα τα μολυβδενικά, ο βουλφενίτης διαλύεται γρήγορα όταν θερμαίνεται σε υδροχλωρικό οξύ, αλλά η αντίδραση είναι βραδύτερη όταν το οξύ είναι κρύο.
Χαρακτηριστικά του Βουλφενίτη
Ο βουλφενίτης είναι μέλος της ομάδας των μολυβδενικών ορυκτών. Τα οποία ονομάζονται έτσι επειδή περιέχουν μολυβδαίνιο. Ο βουλφενίτης, ο οποίος περιέχει επίσης τα χημικά στοιχεία μόλυβδο και οξυγόνο, κρυσταλλώνεται στο τετραγωνικό σύστημα συμμετρίας και οι κρύσταλλοι του μοιάζουν με επιμήκεις κύβους. Έχουν τρεις έδρες σε ορθές γωνίες μεταξύ τους, αλλά μόνο δύο είναι ίσες κατά μήκος, πλάτος και ύψος. Αν τρίψουμε τον βουλφενίτη πάνω σε ένα κομμάτι τραχιάς λευκής πορσελάνης, θα αποκαλύψει λευκή γραμμή σκόνης, αυτό είναι το χρώμα που παρουσιάζουν όλα τα δείγματα του βουλφενίτη όταν μετατρέπονται σε σκόνη.
Προέλευση Βουλφενίτη
Ο βουλφενίτης είναι δευτερογενές ορυκτό, που προέρχεται από μολυβδενίτη και σχηματίζεται σε φλέβες μεταλλευμάτων οι οποίες έχουν αλλοιωθεί από τα κυκλοφορούντα νερά. Συχνά βρίσκεται σε παραγενέσεις με αγγλεσίτη, ασβεστίτη, κερουσίτη, γαληνίτη, λειμωνίτη, μαλαχίτη, πυρομορφίτη και βαναδινίτη. Ο βουλφενίτης απαντάται σε πολλές περιοχές. Μερικά από τα καλυτερα κοιτάσματα έχουν εξορυχθεί γύρω από το Μπλέιμπουργκ (Αυστρία), στο Μπέργκαμο (Ιταλία), στο Μαπίμι (Μεξικό), και στο Τσουμέμπ (Ναμίμπια). Το ορυκτό έχει ανακαλυφθεί επίσης στην Αριζόνα, στην Νότια Ντακότα, και στην Γιούτα των ΗΠΑ. Επίσης έχει ανακαλυφθεί και στην Ελλάδα στα ορυχεία της Καμάριζας στο Λαύριο.
Ενεργειακές ιδιότητες Βουλφενίτη
Ο βουλφενίτης είναι μια πέτρα του μετασχηματισμού, της δημιουργικότητας και της θεραπείας μέσω της σύνδεσης της Γης. Ο Βουλφενίτης είναι μια ηγετική πέτρα και μπορεί να βοηθήσει στην αλχημεία της προσωπικής ανάπτυξης. Ο Βουλφενίτης υποστηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργικότητα καθώς διεγείρει τόσο την έμπνευση και επιμονή, όσο και την ολοκλήρωση των έργων. Ο Βουλφενίτης είναι μια πέτρα της πρωτοτυπίας, φέρνοντας νέες ιδέες και έννοιες για να βλέπουμε με μια άλλη οπτική. Ο Βουλφενίτης είναι επίσης ένα ισχυρό κρύσταλλο για την επούλωση των σχέσεων με τις προηγούμενες ζωές.