Βαρισκίτης (Variscite) 

Κρύσταλλος Βαρισκίτη σε κομμένη φέτα!

Κρύσταλλος Βαρισκίτη σε κομμένη φέτα!

  • Ομάδα : Φωσφορικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Ορθορομβικό
  • Χημικός Τύπος : AIPO4.2H2O
  • Σκληρότητα : 3,5 – 4,5
  • Ειδικό Βάρος : 2,6
  • Σχισμός :  Τέλειος
  • Θραυσμός : Ανώμαλος
  • Χρώμα :  Άχρωμος (Αλλοχρωματικός)
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Από υαλώδης έως μαργαριτώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Ο Βαρισκίτης είναι διαδεδομένο ορυκτό, αλλά οι κρύσταλλοι του είναι σπάνιοι. Τα ωραιότερα δείγματα είναι πολύ μαλακά για να χρησιμοποιηθούν στην κοσμηματοποιία και τις άλλες διακοσμητικές τέχνες, συχνά όμως διαμορφώνονται και εκτίθενται σε συλλογές ορυκτών. Ο βαρισκίτης είναι ανοιχτοπράσινος ή σμαραγδοπράσινος, είτε απαντάται σε κρυσταλλική είτε σε συμπαγή μορφή. Οι κρύσταλλοι του μερικές φορές εκλαμβάνονται ως κάποια άλλα, πιο πολύτιμα πράσινα πετράδια. Ονομάστηκε έτσι από τη  Variscia, τη μεσαιωνική λατινική ονομασία του διαμερίσματος Φόχτλαντ της Σαξονίας (σήμερα τμήμα του Μίσμπαχ), όπου πρωτοαναγνωρίστηκε το 19ου αιώνα.

Ο βαρισκίτης έχει προσαρτημένο κρυσταλλικό νερό στη χημική δομή του και αυτό σημαίνει ότι

Κρύσταλλος Βαρισκίτη σε κομμένη φέτα!

Κρύσταλλος Βαρισκίτη σε κομμένη φέτα!

ταξινομείται  ως ένυδρο ορυκτό. Αν εκτεθεί στο φως του ήλιου, το νερό εξατμίζεται και ο αφυδατωμένος βαρισκίτης που απομένει κονιοποιείται. Αυτή η αποξηραμένη ποικιλία είναι γνωστή με το νέο όνομα, Μεταβαρισκίτης.

Μεταβαλλόμενα κρυσταλλικά σχήματα 

Η αφαίρεση του νερού επηρεάζει και τη δομή των κρυστάλλων: ο βαρισκίτης ανήκει στο ορθορομβικό σύστημα, στο οποίο τρεις κρυσταλλικές έδρες είναι άνισες ως προς το μήκος, το πλάτος και το ύψος, αλλά βρίσκονται σε ορθές γωνίες μεταξύ τους.  Ο μεταβαρισκίτης, αντίθετα, κρυσταλλώνεται στο μονοκλινές σύστημα συμμετρίας και δεν έχει κανένα ζεύγος εδρών με το ίδιο μήκος, πλάτος ή ύψος.

Χάντρες Βαρισκίτη για κοσμήματα!

Χάντρες Βαρισκίτη για κοσμήματα!

 

 

Η κοπή

Η εμφάνιση των καλύτερων κρυστάλλων βαρισκίτη ενισχύεται με την κοπή και τη στίλβωση σε ομαλά και θολόσχημα σχήματα που λέγονται καμπουσόν. Με το βαρισκίτη μπορούν επίσης να κατασκευαστούν διακοσμητικές χάντρες και περιδέραια. Αυτό όμως δεν συνηθίζεται, κυρίως γιατί τα περισσότερα δείγματα είναι αρκετά μαλακά για να χρησιμοποιηθούν ως κοσμήματα. Επίσης, οι κρύσταλλοι είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα και μπορεί αν στιλβωθούν να χάσουν το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα τους.  Ο βαρισκίτης είναι πορώδης και απορροφά τα λίπη και τις αλκοόλες με τα οποία έρχεται σε επαφή. Αυτό όμως ατονεί το χρώμα του. Πρέπει να καθαρίζεται μόνο με αποσταγμένο νερό.

Παρόμοιο πετράδι

Ο βαρισκίτης μοιάζει πολύ στην εμφάνιση με τον αμαζονίτη, τη χρυσόκολλα και το τυρκουάζ και χρησιμοποιείται ως απομίμηση  αυτών των πετραδιών.

Χαρακτηριστικά του Βαρισκίτη

Κρύσταλλοι Βαρισκίτη σε κομμένες φέτες!

Κρύσταλλοι Βαρισκίτη σε κομμένες φέτες!

Ο βαρισκίτης είναι μέλος της ομάδας των φωσφωρικών ορυκτών. Η χημική του δομή αποτελείται από αργίλιο, φώσφορο και οξυγόνο και κάθε μόριο του ορυκτού έχει προσαρτημένα δύο μόρια κρυσταλλικού νερού. Αν ήταν απόλυτα καθαρός ο βαρισκίτης (δηλαδή αν περιείχε μόνο τα παραπάνω στοιχεία και τίποτα άλλο), θα ήταν τελείως άχρωμος. Οι ευδιάκριτες πράσινες αποχρώσεις του οφείλονται στην παρουσία σιδήρου και μερικές φορές χρωμίου. Αυτά τα μέταλλα είναι εγκλείσματα, δηλαδή δεν αποτελούν μέρος της βασικής σύστασης του ορυκτού και κατά συνέπεια δεν εμφανίζονται στο χημικό τύπο του. Τα εγκλείσματα σιδήρου προκύπτουν συχνά από τη γειτονιά του με τον Στρενγκίτη, ένα σιδηροφωσφορικό ορυκτό.

Ο βαρισκίτης είναι αρκετά ωραίος ως πετράδι, αλλά κατέχει το 3,5 – 4,5 στην κλίμακα του Μος για τη σκληρότητα και κατά συνέπεια είναι πολύ μαλακός για να αντέχει στη φθορά της καθημερινής χρήσης. Έχει υαλώδη λάμψη, αλλά τα στιλβωμένα δείγματα αποκτούν σύντομα μια ξεχωριστή κηρώδη λάμψη.

Προέλευση του Βαρισκίτη

Ο βαρισκίτης είναι δευτερογενές ορυκτό που σχηματίζεται όταν αργιλούχα πετρώματα εξαλλοιώνονται από τη δράση νερού που περιέχει φωσφορούχα ορυκτά. Πολλά κοιτάσματα βρίσκονται ως επιφλοιώσεις σε επιφάνειες πετρωμάτων και σε κενά μεταξύ ρωγμών. Οι ωραιότεροι κρύσταλλοι βαρισκίτη έχουν εξορυχθεί στις ΗΠΑ, ειδικότερα στο Ίλι (Νεβάδα), και Φέρφιλντ (Γιούτα). Υπάρχουν επίσης και άλλα σημαντικά κοιτάσματα στις πολιτείες Καλιφόρνια και Αριζόνα. Σε άλλα μέρη του κόσμου, σημαντικά κοιτάσματα βαρισκίτη έχουν εξορυχθεί στις ακόλουθες περιοχές : Αυστρία, Βολιβία, Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Οι κρύσταλλοι βαρισκίτη που βρέθηκαν στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ονομάστηκαν λανθασμένα και παραπλανητικά “Αυστραλιακό Τυρκουάζ”.

Ενεργειακές ιδιότητες Βαρισκίτη

Ακατέργαστα κρύσταλλα Βαρισκίτη!

Ακατέργαστα κρύσταλλα Βαρισκίτη!

Ο βαρισκίτης είναι μια χαλαρωτική πέτρα. Μερικές φορές ονομάζεται «πέτρα της χαλάρωσης” γιατί διευκολύνει την απομάκρυνση του φόβου, της έντασης, του άγχους, της ανησυχίας και της ανυπομονησίας. Ανακουφίζει επίσης την κατάθλιψη, και μπορεί να δώσει θάρρος και εσωτερική δύναμη, η οποία επιφέρει την αυτοδυναμία.

Ο βαρισκίτης  μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει το μυαλό, μπορεί να ωφελήσει την διαίσθηση και τις ψυχικές αντιλήψεις, και είναι εξαιρετικός για την ανάκληση προηγούμενων ζωών.