Ακανθίτης ή Αργεντίτης ή Αργυρίτης ( Acanthite-Argentite-Argyrite ) 

Κρύσταλλοι Ακανθίτη!

Κρύσταλλοι Ακανθίτη!

 

  • Ομάδα : Θειούχα
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Κυβικό
  • Χημικός Τύπος : Ag2S
  • Σκληρότητα : 2 – 2,5
  • Ειδικό Βάρος : 7,20 – 7,36
  • Σχισμός :  Ασαφής
  • Θραυσμός : Υποκογχώδης
  • Χρώμα :  Μαύρο
  • Γραμμή Σκόνης : Μαύρη
  • Λάμψη : Μεταλλική
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Ο ακανθίτης ή αργεντίτης ή αργυρίτης  είναι το πιο σημαντικό μετάλλευμα αργύρου και εξορύσσεται σε μεγάλες ποσότητες προς χρήση στη βιομηχανία. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ορυκτολόγους επειδή σε ορισμένες θερμοκρασίες αλλάζει το σχήμα των κρυστάλλων του! Ο ακανθίτης μπορεί να είναι γκρίζος, συνηθέστερα όμως είναι μαύρος. Ο ακανθίτης είναι μερικές φορές γνωστός με την λαϊκή ονομασία “λάμψη ασημιού”. Ο ακανθίτης είναι το όνομα της ποικιλίας του θειούχου αργύρου που σχηματίστηκε σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 180 βαθμών Κελσίου. Όλοι οι κρύσταλλοι του ακανθίτη ανήκουν στο κυβικό σύστημα συμμετρίας και έχουν τρία ζεύγη εδρών με το ίδιο μήκος, πλάτος και ύψος. Ο θειούχος άργυρος που έχει κρυσταλλωθεί σε κατώτερες θερμοκρασίες έχει πεπλατυσμένες έδρες, πλακώδεις. Αυτού του είδους τα σχήματα ανήκουν στο ορθορομβικό σύστημα συμμετρίας. Παρά τη θεμελιώδη δομή τους, οι κρύσταλλοι αυτοί είναι συνήθως ακανθοειδείς σε περιβολή.

Οι χρήσεις του Αργύρου 

Κρύσταλλοι Ακανθίτη!

Κρύσταλλοι Ακανθίτη!

Ο άργυρος είναι από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Είναι εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού και χρησιμοποιείται στα αντισηπτικά, στα νομίσματα, στην ηλεκτρολυτική επαργύρωση μαχαιροπίρουνων, σε κοσμήματα, σε καθρέπτες και σε πολλά σκεύη. Ενώσεις αργύρου (ιδίως αλογονίδια) χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία φωτογραφίας λόγω της ευαισθησίας τους στο φως, ενώ κράματα αργύρου χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική και στις ηλεκτρικές επαφές. Το κράμα που χρησιμοποιείται για νομίσματα, μετάλλια και μερικά κομψοτεχνήματα είναι κράμα 92,5{a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} αργύρου και 7,5 {a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} χαλκού.

Επεξεργασία 

Ο ακανθίτης σκουραίνει όταν εκτεθεί στο φως. Να γιατί τα δείγματα που έχουν πρόσφατα εξορυχθεί φαίνονται σχεδόν πάντοτε μαύρα και όχι γκρι που είναι το φυσικό τους  χρώμα. Αυτό το επιφανειακό επίστρωμα αφαιρείται τοποθετώντας το δείγμα σε θάλαμο υπερήχων. Ένα δείγμα ακανθίτη που εκτίθεται σε μια συλλογή ορυκτών καθαρίζεται συνήθως με αποσταγμένο νερό.

Χαρακτηριστικά Ακανθίτη

Κρύσταλλοι Ακανθίτη!

Κρύσταλλοι Ακανθίτη!

Ο ακανθίτης είναι μέλος της ομάδας των θειούχων ορυκτών. Κάθε μόριο του αποτελείται από δύο άτομα αργύρου ενωμένα με ένα άτομο θείου. Οι κρύσταλλοι του ακανθίτη ανήκουν στο κυβικό σύστημα συμμετρίας και μολονότι μοιάζουν μερικές φορές με κύβους, μπορούν επίσης να πάρουν διάφορα παράξενα σχήματα. Μερικά μοιάζουν με δέντρα (αυτές οι μορφές περιγράφονται ως δενδριτικές ) ή με κουβάρια από μπλεγμένο σύρμα (νηματοειδείς). Τα κοιτάσματα μη κρυσταλλικού ακανθίτη εμφανίζονται συνήθως σε μεγάλους βόλους (συμπαγές σχηματισμοί). Τα δύο πιο εκπληκτικά χαρακτηριστικά του ακανθίτη είναι η σκληρότητα και το βάρος του. Το ορυκτό κατέχει το 2-2,5 της κλίμακας Μος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χαραχθεί με το νύχι , ενώ όπως και ο μόλυβδος, κόβεται εύκολα  με το μαχαίρι. Ο ακανθίτης είναι επτά φορές και πλέον βαρύτερος από αντίστοιχο όγκο νερού. Αν χτυπήσουμε τον ακανθίτη με σφυρί ή τον υποβάλλουμε σε παρόμοιες μορφές πίεσης, θα σπάσει κατά μήκος των ασθενέστερων επιπέδων του. Μολονότι το αποτέλεσμα αυτό είναι περιορισμένο και ασαφές, είναι δυνατό να παρατηρήσουμε μερικές φορές σε κάποια δείγματα κυβικό σχισμό.

Προέλευση Ακανθίτη

Ο ακανθίτης απαντάται σε φλέβες που έχουν εξ αλλοιωθεί από τη δράση θερμού νερού (υδροθερμικές). Εμφανίζεται συνήθως σε παραγενέσεις με προυστίτη, πυραργυρίτη, και αυτοφυή άργυρο. Μπορεί επίσης να σχηματιστεί από άλλες ενώσεις θειούχων αργύρου, όταν αυτές προσβληθούν και αλλοιωθούν χημικά από τις καιρικές συνθήκες.  Τα κύρια κοιτάσματα ακανθίτη στον κόσμο βρίσκονται στις ακόλουθες τοποθεσίες: Γιάκιμοφ (Δημοκρατία της Τσεχίας), Άντρεασμπεργκ , Φράιμπεργ και όρη Χαρτς (Γερμανία), Γκουαναχουάτο και Ζακατέκας (Μεξικό), και στις ΗΠΑ μαζί με μεταλλεύματα χαλκού στο Μπιούτ της Μοντάνα και στα αργυρωρυχεία του Κολοράντο και της Νεβάδα. Στην Ελλάδα βρέθηκε στην Καμάριζα του Λαυρίου μαζί με άλλα ορυκτά του αργύρου.

Κρύσταλλοι Ακανθίτη!

Κρύσταλλοι Ακανθίτη!