Κορδιερίτης ή Ιολίτης ( Cordierite or Iolite) 

Πολύτιμη ποικιλία Κορδιερίτη ή Ιολίτη !

Πολύτιμη ποικιλία Κορδιερίτη ή Ιολίτη !

  • Ομάδα : Πυριτικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Ορθορομβικό
  • Χημικός Τύπος :  (Mg,Fe)2AI4Si5O18
  • Σκληρότητα : 77,5
  • Ειδικό Βάρος : 2,53 – 2,78
  • Σχισμός : Σαφής
  • Θραυσμός : Κογχώδης
  • Χρώμα :  Σκούρο μπλε προς κυανότεφρο
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Υαλώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν παρουσιάζει

Ο κορδιερίτης είναι ένας εκπληκτικός λίθος που χρησιμοποιείται στην κοσμηματοποιία και στη χαρακτική. Το χρώμα του κυμαίνεται από άχρωμο ως βαθύ μπλε.  Ο κορδιερίτης είναι συνήθως μπλε και απαντάται σε πολλές αποχρώσεις αυτού του χρώματος. Ο καλύτερος κορδιερίτης είναι σκούρος μπλε και μοιάζει εξωτερικά με το ζαφείρι: η ομοιότητα αυτή ενισχύεται σημαντικά με την κοπή του πετραδιού.

Άλλα Ονόματα

Ο κορδιερίτης έχει διάφορα ονόματα: είναι γνωστός επίσης ως Ιολίτης, ζαφείρι του νερού ή διχρωίτης. Η ελληνική λέξη ιολίτης σημαίνει μοβ λίθος και αντιστοιχεί σε μία από τις πολλές αποχρώσεις που μπορεί να πάρει το πετράδι. Η ονομασία ζαφείρι του νερού σχετίζεται με την ομοιότητα του ως προς το ζαφείρι και, ταυτόχρονα , ίσως με το γεγονός ότι το χρώμα του δεν είναι τόσο ζωηρό όσο του ζαφειριού. Αν και εμπορικά δεν εκτιμάται τόσο όσο το ζαφείρι, ο κορδιερίτης είναι πολύτιμος και περιζήτητος στην κοσμηματοποιία.Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του είναι ο πλεοχροϊσμός του. Ο κορδιερίτης εμφανίζεται με δύο χρώματα, ιδιότητα από την οποία παίρνει το εναλλακτικό όνομα διχρωίτης. Φαίνεται μπλε όταν τον βλέπουμε κατακόρυφα και άχρωμος όταν τον βλέπουμε πλευρικά.

Φυσικός κρύσταλλος κορδιερίτη ή Ιολίτη με έντονο το φαινόμενο του διχροϊσμού

Φυσικός κρύσταλλος κορδιερίτη ή Ιολίτη με έντονο το φαινόμενο του διχροϊσμού

Αυτό το φαινόμενο είναι έντονο και παρατηρείται χωρίς διχροσκόπια ή παρόμοια όργανα. Ο κορδιερίτης εμφανίζει το καλύτερο μπλε του χρώμα κατά μήκος των επιφανειών των πρισματικών κρυστάλλων του, ενώ οι ίδιοι κρύσταλλοι φαίνονται άχρωμοι όταν τους δούμε από το πλάι. Ο διχροϊσμός προκαλείται από την παρουσία μέσα στον κορδιερίτη διαφόρων κρυσταλλικών εγκλεισμάτων. Αυτά αποτελούνται από ίχνη άλλων ορυκτών -συνηθέστερα είναι πλακώδη τεμάχια αιματίτη και είναι ακριβώς ο αιματίτης που προκαλεί ερυθρές αποχρώσεις σε μερικούς κρυστάλλους του κορδιερίτη. Το μεγαλύτερο μέρος του ερυθρού κορδιερίτη προέρχεται από την Σρι Λάνκα και μερικές φορές είναι γνωστός ως “ερυθροστικτός ιολίτης”.

Κορδιερίτης ονομάστηκε προς τιμήν του Γάλλου γεωλόγου Πιερ Λ.Α Κορντιέ (1777-1861). ο οποίος πρώτος περιέγραψε λεπτομερειακά το πετράδι στο τέλος του 18ου αιώνα. Όλοι οι κορδιερίτες περιέχουν σίδηρο, αλλά η ακριβής ποσότητα του μετάλλου είναι μεταβλητή και αυτό προκαλεί τις διάφορες μπλε αποχρώσεις στο πετράδι (όσο πιο μεγάλη είναι η ποσότητα του σιδήρου τόσο πιο έντονο μπλε είναι το χρώμα του κορδιερίτη). Σε τελευταία ανάλυση, αυτές οι ελάχιστες διαφορές χρώματος, σε συνδυασμό με την σχετικά μικρή σκληρότητα του, τοποθετούν τον κορδιερίτη ακριβώς κάτω από την ανώτερη κατηγορία των περιζήτητων πολύτιμων λίθων.

Η κοπή 

Κύβος κορδιερίτη ή ιολίτη με έντονο το φαινόμενο του διχροϊσμού!

Κύβος κορδιερίτη ή ιολίτη με έντονο το φαινόμενο του διχροϊσμού!

Ο κορδιερίτης κόβεται συνήθως βαθμιδωτά ή σε καμπουσόν και μερικές φορές σε τετράγωνα, οκτάγωνα και μπαγκέτες(πλάκες) ή με ανάμεικτες όλες αυτές  τις κοπές. Σε όλες τις περιπτώσεις, σκοπός της κοπής είναι να αναδειχθεί όσο το δυνατό καλύτερα το μπλε χρώμα και να εξασφαλιστεί αυτό που φαίνεται πάντοτε όταν κοιτάμε τους κρυστάλλους κατά μήκος τους. Οι αριστοτέχνες τεχνίτες κόβουν την κορωνίδα ενός κομματιού κορδιερίτη σε γωνία μεταξύ 40 και 50 μοιρών και τον ουρανίσκο σε 43 μοίρες. Με κορδιερίτη κατασκευάζονται συχνά χάντρες και εγχάρακτα. Η μεγάλη και ποικίλη χρήση του στην κοσμηματοποιία αντανακλά τη μεγάλη δημοτικότητα αυτού του ωραίου πετραδιού στη διάρκεια των αιώνων.

Δοκιμές και επεξεργασία

Όταν θερμανθεί ο κορδιερίτης σε ανοιχτή φλόγα, τήκεται στα πιο λεπτά άκρα του. Τα εγκλείσματα που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια του αφαιρούνται εύκολα αν τριφτεί με διάλυμα οξέος . Υπό συνθήκες, ο κορδιερίτης εξαλλοιώνεται μερικές φορές σε ένα συνδυασμό χλωρίτη και μοσχοβίτη σχηματίζοντας μια συμπαγή μάζα(συσσωμάτωμα) γνωστή ως πινίτης.

Ιστορία

Ο κορδιερίτης ήταν γνωστός και χρησιμοποιούνταν από τους αρχαιότατους χρόνους . Ήταν συστατικό στοιχείο της θρησκευτικής γλυπτικής και των φυλακτών που κατασκευάζονταν στη Βόρεια Αμερική πριν την άφιξη, το 1492, του Χριστόφορου  Κολόμβου. Υπάρχουν επίσης σαφείς μαρτυρίες ότι τον κορδιερίτη χρησιμοποιούσαν στην Ευρώπη κατά τον μεσαίωνα (οι Βίκινγκς εξόρυσσαν κορδιερίτη στη Φιλανδία και στη Νορβηγία. Σε μερικά από τα αρχαία ορυχεία τους εξορύσσεται και σήμερα.

Χαρακτηριστικά του Κορδιερίτη 

Καμπουσόν Ιολίτη ή κορδιερίτη !

Καμπουσόν Ιολίτη ή κορδιερίτη !

Ο κορδιερίτης είναι μέλος της ομάδας των πυριτικών ορυκτών. Είναι συνήθως πυριτικό ορυκτό του μαγνησίου και αργιλίου, αλλά μπορεί να περιέχει και σίδηρο. Η πυκνότητα του κορδιερίτη αυξάνει ανάλογα με την περιεκτικότητα του σε σίδηρο. Οι κρύσταλλοι του κορδιερίτη σπανίζουν, ωστόσο όταν απαντώνται έχουν πεπλατυσμένες πλευρές που μοιάζουν με επιφάνειες τραπεζιών.

Προέλευση Κορδιερίτη

Ο κορδιερίτης απαντάται κυρίως σε πετρώματα πλούσια σε αργίλιο, σε γνεύσιους, σχιστόλιθους και πηγματίτες που έχουν εξαλλοιωθεί από μεγάλη θερμότητα. Κορδιερίτης μπορεί να υπάρχει και σε αλλουβιακές αποθέσεις, όπου παίρνει μορφή μικρών διάφανων χαλικιών που έχουν φθαρεί από τη μακροχρόνια δράση του νερού. Ο κορδιερίτης είναι αρκετά διαδεδομένος. Οι καλύτεροι κρύσταλλοι του προέρχονται από την Φιλανδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και το Γκίλφορντ του Κονέκτικατ (ΗΠΑ). Αλλουβιακός κορδιερίτης υπάρχει στη Βιρμανία, στην Ινδία, στη Μαδαγασκάρη και στη Σρι Λάνκα, όπου μπορεί να έχει κόκκινο χρώμα λόγω της παρουσίας εγκλεισμάτων αιματίτη.

Ενεργειακές ιδιότητες του Κορδιερίτη ή Ιολίτη

Χαρίζει ελπίδα, στήριξη, διαύγεια και μας βοηθά να κατανοήσουμε τις αιτίες ενός εθισμού. Είναι ένας από τους λίθους που συμβολίζει τον πλούτο και την αφθονία. Διώχνει το άγχος που μπορεί να προκαλέσει η κρίση μέσης ηλικίας και ανακουφίζει από το στρες. Προστατεύει τα νεογέννητα και την οικογένεια.
Είναι μία πέτρα οραμάτων διευκολύνει τον οραματισμό και τη διαισθητική γνώση. Ενεργοποιεί τη σύνδεση με την εσωτερική γνώση, χρησιμοποιείται στις εξωσωματικές εμπειρίες και στις σαμανικές τελετές. Αναζωογονεί το αυρικό πεδίο και ευθυγραμμίζει τα λεπτά σώματα.Ενθαρρύνει την ανάληψη ευθύνης και καθαρίζει τις σκεπτομορφές.