Δεμαντοειδής Γρανάτης (Demantoid garnet) 

Πολύτιμοι πράσινοι Δεμαντοειδείς γρανάτες από την Ρωσία!

Πολύτιμοι πράσινοι Δεμαντοειδείς γρανάτες από την Ρωσία!

  • Ομάδα : Πυριτικά.
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Κυβικό.
  • Χημικός Τύπος : Ca3Fe2(SiO4) με  Cr
  • Σκληρότητα : 6,5 – 7,5
  • Ειδικό Βάρος : 3,86
  • Σχισμός : Δεν παρουσιάζει
  • Θραυσμός : Kογχώδης
  • Χρώμα : Πράσινο
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Υαλώδης έως υποαδαμαντώδης
  • Φωταύγεια (Φθορισμός) : Δεν παρουσιάζει.

Αν οι Δεμαντοειδής ήταν πιο σκληροί, θα ήταν το ίδιο ή και πιο πολύτιμοι από τα Διαμάντια. Είναι σπάνιοι και ωραίοι και έχουν φυσική λάμψη. Πολύ μαλακοί για τη βιομηχανία, χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κοσμηματοποιία. Οι δεμαντοειδείς είναι οι πιο ωραίοι και πιο πολύτιμοι γρανάτες. Η μικρή τους σκληρότητα περιορίζει τη χρήση τους και αποκλείει την ένταξη τους στην εκλεκτή ομάδα των πολύτιμων λίθων, που περιλαμβάνει τα διαμάντια, τα σμαράγδια, τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια.

Οι δεμαντοειδείς ανήκουν στην ομάδα των πυριτικών ορυκτών. Στο χρώμα ποικίλλουν από το πράσινο του χορταριού ως το σμαραγδί πράσινο και διαθέτουν μια φυσική λάμψη που θεωρείται καλύτερη και από του διαμαντιού. Το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα τους οφείλεται στο χρώμιο που υπάρχει μέσα στους κρυστάλλους τους. Τα καλύτερα δείγματα δεμαντοειδών έχουν βρεθεί στα Ουράλια Όρη, στη Ρωσία, και ονομάζονται ” Σμαράγδια των Ουραλίων”.

Μεγάλη η αξία τους 

Ακατέργαστοι κρύσταλλοι Δεμαντοειδούς Γρανάτη!!

Ακατέργαστοι κρύσταλλοι Δεμαντοειδούς Γρανάτη!!

Οι δεμαντοειδείς είναι κυρίως πράσινοι, με μια κίτρινη και κάπου κάπου μπλε απόχρωση. Το χρώμα τους οφείλεται στο χρώμιο που βρίσκεται στους κρυστάλλους τους. Το χρώμιο είναι επίσης το μέταλλο που δίνει το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα στα σμαράγδια. Οι δεμαντοειδείς σπανίζουν και είναι πολύτιμοι για τους συλλέκτες. Η σπανιότητα και η μεγάλη ομορφιά τους τους κάνει να συγκρίνονται με διαμάντια. Τα διαμάντια όμως είναι πολύτιμα όχι μονάχα ως πετράδια, αλλά και ως βιομηχανικά κοπτικά εργαλεία. Οι δεμαντοειδείς όμως είναι πολύ μαλακοί, κι αυτός είναι κύριος λόγος που δεν είναι τόσο πολύτιμοι όσο τα διαμάντια , τα ρουμπίνια, τα ζαφείρια και τα σμαράγδια, που αποτελούν τα πιο πολύτιμα πετράδια πάνω στη Γη.

Το φαινόμενο του “Πυρός”

Ένα από τα κύρια θέλγητρα του δεμαντοειδούς είναι ο τρόπος που αντανακλά το φως – φαίνεται να έχει παγιδευμένα κάτω από την επιφάνεια του πολλά απαστράπτοντα φώτα. Οι τεχνίτες πετραδιών κάνουν ότι μπορούν για να ενισχύσουν αυτό το φυσικό φαινόμενο του “πυρός” ή της φλόγας , χρησιμοποιώντας γι αυτόν τον σκοπό  ειδικές τεχνικές κοπής. Κάποιοι δεμαντοειδείς περικλείουν θασάνους από νηματοειδή αμίαντο που μοιάζουν με αλογοουρά και τους κάνουν πιο πολύτιμους. Λίγα πετράδια μοιάζουν με τους δεμαντοειδείς στο χρώμα ή την λάμψη. Μεταξύ αυτών είναι οι ολιβίνες, οι πράσινοι τουρμαλίνες και μερικές ποικιλίες του σπινέλιου.

Εσωτερικά εγκλείσματα αμίαντου σε κρύσταλλο δεμαντοειδούς γρανάτη που αναδεικνύει το φαινόμενο της "αλογοουράς"

Εσωτερικά εγκλείσματα αμίαντου σε κρύσταλλο δεμαντοειδούς γρανάτη που αναδεικνύει το φαινόμενο της “αλογοουράς”

Διάσημα  Πετράδια

Οι κομμένοι κρύσταλλοι του δεμαντοειδούς δεν ξεπερνούν τα 3-4 καράτια. Ένας από τους μεγαλύτερους άκοπους κρυστάλλους βρέθηκε στη Ρωσία. Έχει βάρος 10,4 καράτια και εκτίθεται στο Σμιθσόνιο  Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά δεμαντοειδούς γρανάτη

Οι δεμαντοειδείς ανήκουν στην ομάδα των πυριτικών ορυκτών. Οι κρύσταλλοι τους περιέχουν ίχνη από χρώμιο, που τους δίνει το πράσινο χρώμα τους. Στην “ανδραδιτική” ομάδα γρανατών περιλαμβάνονται, εκτός από τους δεμαντοειδείς, και οι τοπαζολίτες, που είναι κιτρινοπράσινοι, καθώς και οι μελανίτες που μερικές φορές ονομάζονται “μαύροι γρανάτες”. Οι δεμαντοειδείς είναι τα πιο πολύτιμα από τα πετράδια γρανάτη που χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιία, αλλά η πρακτική τους αξία είναι περιορίζεται από την χαμηλή σχετικά σκληρότητα τους  ( 6,5-7 της κλίμακας Μος). Αυτό σημαίνει ότι, αντίθετα από τα διαμάντια και τα ρουμπίνια , δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λειαντικά ή κοπτικά εργαλεία.  Οι δεμαντοειδείς αντανακλούν καλύτερα το φως απ ότι τα διαμάντια, αν και τα οπτικά αποτελέσματα που παράγουν συνήθως αποκρύβονται, εν μέρει από το πράσινο φως των κρυστάλλων τους.

Προέλευση του δεμαντοειδούς γρανάτη 

Πολύτιμοι καστανοκίτρινοι Δεμαντοειδείς γρανάτες από την Ρωσία!

Πολύτιμοι καστανοκίτρινοι Δεμαντοειδείς γρανάτες από την Ρωσία!

Οι δεμαντοειδείς βρίσκονται κυρίως σε μεταμορφωμένα πετρώματα, που έχουν δηλαδή σχηματιστεί σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, ή σε άμμους που επίσης περιέχουν ψήγματα χρυσού. Στα μεταμορφωμένα πετρώματα συνήθως εμφανίζονται σε σταυρωτά σχήματα και συνοδεύονται από τα ορυκτά Χρυσοτύλης και Τρεμολίτης. Από αυτά εξάγεται ο αμίαντος, που είναι ανθεκτικός στη θερμότητα. Οι καλύτεροι δεμαντοειδείς βρίσκονται στα Ουράλια όρη της Ρωσίας. Κοιτάσματα επίσης υπάρχουν στη βόρεια Ιταλία, την Ελβετία, την Κένυα και το Ζαϊρ.

Ενεργειακές ιδιότητες του δεμαντοειδούς γρανάτη

Ο Δεμαντοειδής γρανάτης εργάζεται με το τσάκρα της καρδιάς, μπορεί να βοηθήσει να αρθούν τα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν στην αγάπη. Είναι ένας θαυμάσιος κρύσταλλος για τα παντρεμένα ζευγάρια που επίσης εργάζονται μαζί, βοηθά να κρατήσει τη συνοχή στη σχέση. Αυτή η ποικιλία των γρανατών είναι μια υποσχετική πέτρα, η οποία χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι.

Ακατέργαστος κρύσταλλος δεμαντοειδούς γρανάτη από την Ρωσία!

Ακατέργαστος κρύσταλλος δεμαντοειδούς γρανάτη από την Ρωσία!

Λαμπερός κρύσταλλος δεμαντοειδούς γρανάτη σε κοπή μπριγιάν!

Λαμπερός κρύσταλλος δεμαντοειδούς γρανάτη σε κοπή μπριγιάν!