Γροσσουλάριος Γρανάτης (Grossular Garnet) 

Titoshop.gr Εκπληκτικοί Κρύσταλλοι Γροσσουλάριου γρανάτη

Εκπληκτικοί Κρύσταλλοι Γροσσουλάριου γρανάτη

  • Ομάδα : Πυριτικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Κυβικό
  • Χημικός Τύπος : Ca3AI2Si3O12
  • Σκληρότητα : 6,5 – 7
  • Ειδικό Βάρος : 3,6- 4,3
  • Σχισμός : Δεν παρουσιάζει
  • Θραυσμός : Υποκογχώδης
  • Χρώμα : Ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεση
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Υαλώδης μέχρι ρητινώδης
  • Φωταύγεια (Φθορισμός) : Δεν παρουσιάζει

Ιστορικά στοιχεία Γροσσουλάριου γρανάτη

Ο γρανάτης γροσσουλάριος χρησιμοποιείται ως βιομηχανικό λειαντικό , λόγω της μεγάλης του σκληρότητας . Τα καλύτερα δείγματα είναι πολύτιμοι λίθοι που χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιία. Το χρώμα του γρανάτη γροσσουλάριου ποικίλλει – μπορεί να είναι μαύρο , καστανό, γκρι, πορτοκαλί, ρόδινο, κόκκινο ή στις αντίστοιχες αποχρώσεις. Μολονότι ο γροσσουλάριος απαντάται με πολλά χρώματα (εκτός αυτών που ήδη αναφέρθηκαν ) μπορεί να είναι καθαρός και άχρωμος.

Το ορυκτό πήρε το όνομα του από το πρώτο δείγμα που αναγνωρίστηκε. Αυτός ο γρανάτης ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από χρυσοθήρες στη Σιβηρία και επειδή ήταν πράσινος ονομάστηκε « γκρόσσουλαρ» , λέξη που παράγεται από τη νεολατινική grossoularia η οποία σημαίνει «φραγκοστάφυλο».

Titoshop.gr Σπάνιοι Ροζ Κρύσταλλοι Γροσσουλάριου Γρανάτη

Σπάνιοι Ροζ Κρύσταλλοι Γροσσουλάριου Γρανάτη

Χαρακτηριστικά Γροσσουλάριου γρανάτη

Ο γρανάτης γροσσουλάριος είναι πυριτικό ορυκτό. Τα πυριτικά ορυκτά υποδιαιρούνται σε έξι ομάδες ανάλογα με την κρυσταλλική τους δομή και τη χημική τους σύσταση. Ο γρανάτης γροσσουλάριος είναι νησοπυριτικό ορυκτό, δηλαδή τα μόρια του πυριτίου είναι απομονωμένα μεταξύ τους σε νησίδες , μέσα στη δομή του. Οι κρύσταλλοι του ανήκουν στο κυβικό σύστημα συμμετρίας και είναι πολύ κοινοί.

Εμφανίζονται συνήθως σε εξάπλευρα ή εικοσιτετράπλευρα σχήματα (ρομβόεδρα ή εικοσιτετράεδρα) και είναι πολύ λαμπεροί και συχνά διαφανείς. Όταν ο γροσσουλάριος δεν εμφανίζεται σε κρυστάλλους , είναι άλλοτε κοκκώδης. Ο αμιγής γροσσουλάριος είναι καθαρός και άχρωμος , αλλά μπορεί να είναι διαφώτιστος ή και αδιαφανής , πρασινωπός, ρόδινος, υπόλευκος ή κιτρινωπός. Έχει υαλώδη έως λιπαρή λάμψη.

Προέλευση Γροσσουλάριου γρανάτη

TitoShop.gr Κλινοζοϊσίτης με Γροσσουλάριο γρανάτη από την Μακεδονία!

Κλινοζοϊσίτης με Γροσσουλάριο γρανάτη από την Μακεδονία!

Ο γροσσουλάριος γρανάτης είναι χαρακτηριστικό ορυκτό προϊόν της γεωλογικής διαδικασίας που είναι γνωστή ως «μεταμόρφωση επαφής» Απαντάται σε ασβεστολιθικά πετρώματα που έχουν αντιδράσει με διάπυρο τηγμένο πέτρωμα ( του μανδύα της γης, που κινήθηκε ανοδικά προς την επιφάνεια , χωρίς ωστόσο να βρει διέξοδο σ’ αυτήν, σχηματίζοντας έτσι τις λεγόμενες μαγματικές διεισύσεις ). Απαντάται επίσης σε μερικά εκρηξιγενή πετρώματα , ενώ συχνά εμφανίζεται σε παραγενέσεις με ασβεστίτη, διοψίδιο και ιδιοκράσιο (βεζουβιανίτης).

Ο Ησσονίτης , γνωστός επίσης και ως κίτρινος γρανάτης είναι μια ποικιλία του γροσσουλάριου, καστανοκόκκινη προς κίτρινη, που εξορύσσεται κυρίως στη Σρι Λάνκα και την Τανζανία. Μια άλλη ποικιλία περιέχει το στοιχείο βανάδιο : ονομάζεται Τσαβορίτης και απαντάται στην Κένυα. Μια αδιαφανής πράσινη ποικιλία γροσσουλάριου που έρχεται από τη νότια Αφρική είναι μερικές φορές γνωστή ως νεφρίτης του Τρανσβάλ.   Ο γροσσουλάριος απαντάται στην πόλη Άσμπεστος (Καναδά) σε περιοχές της Ιταλίας , στο Μεξικό, στο Πακιστάν, και γύρω από το Τσερμάτ στην Ελβετία.

Ενεργειακές ιδιότητες Γροσσουλάριου γρανάτη 

Titoshop.gr Πορτοκαλί Κρύσταλλοι Γροσσουλάριου Γρανάτη

Πορτοκαλί Κρύσταλλοι Γροσσουλάριου Γρανάτη

Ο Γροσσουλάριος γρανάτης είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελπίδας, της ενδυνάμωσης, και προστάτης για όλα τα πράγματα που καλλιεργούνται  από τη Μητέρα Γη. Σε αποχρώσεις τόσο διαφορετικές όπως μια υπέροχη ανατολή του ηλίου, σε ένα καταπράσινο λιβάδι κατάμεστο με χόρτα της ανάπτυξης και ανανέωσης, είναι μια πέτρα της ευημερίας και της αφθονίας, ενθαρρύνοντας την ευγνωμοσύνη και την υπηρεσία σε άλλους.
Ως μία ισχυρή πέτρα της ευημερίας, ο γροσσουλάριος γρανάτης βοηθά στη θεραπεία όλων των περιορισμών σχετικά με το φυσικό επίπεδο, στον τομέα της υγείας ή του πλούτου. Ο Πράσινος γρανάτης φέρει μια ιδιαίτερα αναγεννητική ενέργεια, και είναι εξαιρετικός για όσους έχουν προβλήματα χρημάτων και επιθυμούν να αλλάξει αυτό. Ως μια πέτρα δύναμης, ο γροσσουλάριος γρανάτης θα ωφελήσει τις  νέες επιχειρήσεις, την προώθηση της ανάπτυξης και τη ζεστή επαφή με τον πελάτη.
Ο Γροσσουλάριος γρανάτης ενισχύει τη χαλάρωση και το ” πήγαινε με τη ροή”, και εμπνέει την εξυπηρέτηση και συνεργασία, είναι επίσης  μια εξαιρετική πέτρα για να απαλύνει και να μειώσει ακραίες συναισθηματικές καταστάσεις.
Φροντίδα Γροσσουλάριου γρανάτη

Πρέπει να προστατεύεται από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας . Καθαρισμός γίνεται μόνο με σαπούνι και νερό, ενώ δεν επιτρέπεται καθαρισμός με ατμό.