Βερντίτης (Verdite)  

Σφαίρα από Αφρικανικό Βερντίτη!!

Σφαίρα από Αφρικανικό Βερντίτη!!

  • Ομάδα : Πυριτικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Μονοκλινές
  • Χημικός Τύπος : K(AI,Cr)3Si3O10(OH)2
  • Σκληρότητα : 2,5 – 3
  • Ειδικό Βάρος : 2,7 – 2,8
  • Σχισμός :  Τέλειος
  • Θραυσμός : Ανώμαλος
  • Χρώμα :  Πράσινο
  • Γραμμή Σκόνης : Άχρωμη (Αλλοχρωματική)
  • Λάμψη : Υαλώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Οι λεπτόκοκκες συμπαγείς μορφές του Βερντίτη χρησιμοποιούνται μερικές φορές για την κατασκευή χαρακτικών έργων και διακοσμητικών λίθων. Ο βερντίτης, που εμφανίζεται με αποχρώσεις του πράσινου, δεν αποτελεί ιδιαίτερο ορυκτό, αλλά παραλλαγή ενός άλλου μέλους της ομάδας των μαρμαρυγίων. Το όνομα του προέρχεται από τη γαλλική λέξη”uert” (πράσινο.

Ο βερντίτης είναι μια μη καθαρή μορφή του Φουξίτη. Ο φουξίτης είναι μέλος της ομάδας των ορυκτών και πετραδιών του μαρμαρυγία και περιέχει τα στοιχεία κάλιο, αργίλιο, πυρίτιο, οξυγόνο και υδρογόνο. Περιέχει επίσης χρώμιο σε ποίκιλες ποσότητες , μέχρι 5{a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} κατά βάρος. Ο φουξίτης που περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό χρωμίου μπορεί να πάρει ένα χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα. Ορισμένες μορφές του-ειδικότερα σε πλάκες- έχουν την ονομασία βερντίτης .

Μορφή του Μοσχοβίτη

Ο φουξίτης και ο βερντίτης είναι παραλλαγές του Μοσχοβίτη, ενός από τα πιο κοινά ορυκτά του μαρμαρυγία. Πράγματι, ο φουξίτης αναφέρεται μερικές φορές ως “χρωμιούχος Μοσχοβίτης” ή ως “χρωμιούχος Μαρμαρυγίας”.

Διαφορετική σύσταση 

Διάφορα αγάλματα από πράσινο βερντίτη Αφρικής!

Διάφορα αγάλματα από πράσινο βερντίτη Αφρικής!

Μολονότι, ο βερντίτης είναι διαφορετικός ως προς τη σύσταση από το φουξίτη, δεν είναι δυνατόν να ταξινομηθεί ως ξεχωριστό ορυκτό είδος γιατί η ακριβής ποσότητα χρωμίου μπορεί να ποικίλλει από δείγμα σε δείγμα. Καθώς το χρώμιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μοριακής δομής του βερντίτη και όχι απλώς ένα μη ουσιώδες έγκλεισμα, η χημική σύσταση του δεν μπορεί να είναι ίδια σε όλα τα δείγματα. Η αναγνώριση γίνεται πιο δύσκολη από το ότι δεν είναι δυνατόν να οριστεί με ακρίβεια αν μια ορισμένη συγκέντρωση χρωμίου θα προκαλέσει στο ορυκτό μια συγκεκριμένη απόχρωση του πράσινου.

Εμπορικό όνομα

Ο όρος βερντίτης χρησιμοποιείται κυρίως ως εμπορική ονομασία  για να περιγράψει το σκούρο πράσινο φουξίτη ή μοσχοβίτη που σχηματίζεται σε μάζες κατάλληλες για σκάλισμα αγαλματιδίων ή για τη λείανση του σε διακοσμητικές πλάκες . Κατά πόσο ένα ορισμένο δείγμα είναι ή όχι βερντίτης είναι σχετικά υποκειμενικό ζήτημα.

Χαρακτηριστικά του Βερντίτη

Ο βερντίτης ανήκει στην πολυπληθή ομάδα των πυριτικών ορυκτών και πετραδιών. Είναι μια ποικιλία του μοσχοβίτη και του φουξίτη και μπορεί επίσης να ταξινομηθεί ως μια μορφή μαρμαρυγία. Οι κρύσταλλοι του βερντίτη ανήκουν στο μονοκλινές σύστημα συμμετρίας, στο οποίο κανένα ζεύγος εδρών δεν έχει ίδιο μήκος, πλάτος ή ύψος με κάποιο άλλο. Ωστόσο, αυτή η ταξινόμηση είναι σε μεγάλο βαθμό ακαδημαϊκή, γιατί ο βερντίτης εμφανίζεται πάντοτε σε μεγάλες πλάκες (συμπαγή συσσωματώματα) : σε κάθε άλλη μορφή αυτής της ύλης, συμπεριλαμβανομένης και της κρυσταλλικής, πρέπει να δίνεται αναπόφευκτα η ονομασία φουξίτης.

Ο βερντίτης είναι ένα πολύ μαλακό υλικό. Μολονότι, έχει την ίδια σκληρότητα με τον ασβεστίτη, είναι πολύ πιο ανθεκτικός στη θερμότητα και την εξωτερική πίεση γιατί σχηματίζεται σε πολύ συμπαγές μάζες: αυτό τον καθιστά εξαιρετικά πρόσφορο για σκάλισμα και λείανση. Αν τρίψουμε ένα σκληρό δείγμα βερντίτη πάνω σε ένα κομμάτι λευκής, τραχιάς πορσελάνης, θα αποκαλύψει λευκή γραμμή σκόνης και αυτό είναι το χρώμα που έχουν όλα τα δείγματα όταν μετατρέπονται σε σκόνη.

Προέλευση Βερντίτη 

Ένα εξαιρετικό άγαλμα ελέφαντα από πράσινο βερντίτη!!

Ένα εξαιρετικό άγαλμα ελέφαντα από πράσινο βερντίτη!!

Ο βερντίτης σχηματίζεται μέσα και γύρω από κοιτάσματα μοσχοβίτη που έχουν έλθει σε επαφή με σχηματισμούς χρωμιούχων πετρωμάτων. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε δύο κύριους τύπους πετρωμάτων: σε πετρώματα που σχηματίστηκαν αρχικά από ηφαιστειακή δραστηριότητα βαθιά κάτω από τη Γη (πυριγενή πετρώματα) και σε πετρώματα που έχουν αλλοιωθεί από τη θερμότητα και την πίεση (μεταμορφωμένα πετρώματα). Ο βερντίτης είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί σε γνεύσιους, γρανίτες, πηγματίτες και σχιστόλιθους. Μπορεί επίσης να υπάρχει γύρω από Ρουμπίνια. Ο βερντίτης ανακαλύφθηκε γύρω στο σταθμό Κάαπ στο ποταμό Βόρειο Κάαπ(Νότια Αφρική). Η περιοχή είναι γνωστή ως τοπότυπος γιατί τα δείγματα που βρέθηκαν εδώ χρησιμοποιούνται ως πρότυπα με βάση τα οποία κρίνονται από τότε άλλα δείγματα. Βερντίτης υπάρχει επίσης στην Ζιμπάμπουε.

 

 

 

Ενεργειακές ιδιότητες του Βερντίτη 

Βότσαλα πράσινου βερντίτη!!

Βότσαλα πράσινου βερντίτη!!

Ο βερντίτης έχει πρόσβαση στην αρχαία σοφία και πληροφορίες, για το παρελθόν της ζωής. Είναι ένα σκούρο πράσινο ορυκτό όπου χρονολογείται πριν από 3.500 εκατομμύρια χρόνια. Αυτή η όμορφη πράσινη πέτρα της Αφρικής, είναι επίσης γνωστή ως Budstone ή Αφρικανικός Ιαδεϊτης. Έχει πρόσβαση και ενσωματώνει το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον και είναι μια εξαιρετική πέτρα για την εξερεύνηση του παρελθόντος ζωής, πρόσβαση σε πληροφορίες από τα αρχαία χρόνια. Φαίνεται να επιτρέπει στα αρχαία όντα να «γνωρίζουν» ότι ο κάτοχος της πέτρας είναι μια σταθερή οντότητα που θα χρησιμοποιήσει μόνο τις πληροφορίες για το μεγαλύτερο καλό όλων. Ο βερντίτης βοηθά στην ανάκτηση της σοφίας και ανακτά τις αναμνήσεις των προηγούμενων ζωών.

Σας βοηθά να έχετε τον έλεγχο της ζωής σας, διορθώνει τις ψυχικές και τις συναισθηματικές ανισορροπίες και βοηθά τη συνειδητή κατεύθυνση της επούλωσης ενέργειας προς τις προβληματικές περιοχές. Διεγείρει τα ενεργειακά κέντρα των τεσσάρων πρώτων τσάκρα να ενθαρρύνει την κίνηση της ενέργειας Κουνταλίνι, σηματοδοτώντας την εξέλιξη μέσα από το πνευματικό επίπεδο. Όταν τοποθετείται στο λαιμό, βοηθά με την επικοινωνία και μας κάνει να μιλάμε ευκολότερα για το παρελθόν, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που μεταφέρθηκαν στο παρόν. Ο βερντίτης είναι μια χρήσιμη πέτρα για κατασκευής πλέγματος, καθώς διορθώνει ανισορροπίες και βοηθά με κατεύθυνση την θεραπευτική ενέργεια προς τις προβληματικές περιοχές.