Βαναδινίτης (Vanadinite) 

Εκπληκτικοί κρύσταλλοι Βαναδινίτη από το Μαρόκο!

Εκπληκτικοί κρύσταλλοι Βαναδινίτη από το Μαρόκο!

  • Ομάδα : Βαναδικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Εξαγωνικό
  • Χημικός Τύπος : Pb5 (VO4)3CI
  • Σκληρότητα : 3
  • Ειδικό Βάρος : 6,7 – 7,1
  • Σχισμός :  Δεν έχει
  • Θραυσμός : Κογχώδης
  • Χρώμα :  Πορτοκαλοκίτρινο, Καστανοκόκκινο
  • Γραμμή Σκόνης : Κίτρινη
  • Λάμψη : Ρητινώδης έως αδαμαντώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Αν και πρόκειται για ένα σπάνιο ορυκτό, ο βαναδινίτης είναι μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές πηγές του βαναδίου και επουσιώδης πηγή μολύβδου. Ο βαναδινίτης έχει συνήθως ανοιχτό κόκκινο ή πορτοκαλοκόκκινο χρώμα και σπανιότερα καστανό, καστανοκόκκινο ή κίτρινο. Ανακαλύφθηκε στο Ζιμαπάν του Μεξικού. Αν και από τότε βρέθηκαν αξιόλογα κοιτάσματα και σε άλλα μέρη του κόσμου, ο βαναδινίτης παραμένει σπάνιο ορυκτό. Περιέχει μόλυβδο, αλλά το πιο σημαντικό συστατικό του είναι το βανάδιο, ένα δηλητηριώδες αργυρόλευκο μέταλλο που ονομάστηκε έτσι από τη Βάναντις (πιο γνωστή ως Φρέγια), σκανδιναβική θεά της ομορφιάς και τις νεότητας.

Ο Βαναδινίτης, ο Καρνοτίτης και ο Ροσκοελίτης είναι τρεις κύριες βιομηχανικές πηγές του βαναδίου. Παλαιότερα, ήταν και ο Πατρονίτης, αλλά η κύρια πηγή αυτού του ορυκτού -ένα ανθρακωρυχείο στη Μίνα Ράγκρα του Περού- έχει ουσιαστικά εξαντληθεί. Το βανάδιο λαμβάνεται από τα μεταλλεύματα με τήξη και καμίνευση.

Κρύσταλλοι Βαναδινίτη από την Αριζόνα ΗΠΑ

Κρύσταλλοι Βαναδινίτη από την Αριζόνα ΗΠΑ

Η ιστορία του Βαναδίου 

Το βανάδιο ανακαλύφθηκε το 1801 από τον Ισπανό ορυκτολόγο Αντρές Μανουέλ ντελ Ρίο, που το ονόμασε “Ερυθρόνιο”. Σύντομα όμως κατάληξε να πιστεύει ( ή επέτρεψε στον εαυτό του να πειστεί ) ότι δεν ήταν νέο στοιχείο αλλά απλώς μια όχι καθαρή μορφή του χρωμίου. Το βανάδιο ανακάλυψε και πάλι, το 1830, ο Σουηδός χημικός Νιλς Γκάμπριελ Σέφστρεμ, που του έδωσε το σημερινό όνομα του. Το στοιχείο απομονώθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο χημικό Χένρι Ένφιλντ Ρόσκο.

Οι χρήσεις του Βαναδίου

Το βανάδιο κατέχει την 22η θέση στην κλίμακα των στοιχείων που απαρτίζουν τον φλοιό της Γης κατά σειρά αφθονίας (πρώτο είναι το οξυγόνο). Χρησιμοποιείται ευρέως σε χαλυβοκράματα και για την κατασκευή κοπτικών εξαρτημάτων υψηλής ταχύτητας και άλλων παρόμοιων εργαλείων. Επίσης, διευκολύνει και επιταχύνει διάφορες χημικές αντιδράσεις χωρίς να παίρνει μέρος το ίδιο σ’ αυτές: τα υλικά αυτά είναι γνωστά ως “Καταλύτες”.

Δοκιμές και επεξεργασία 

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο αναγνώρισης του βαναδίου είναι το χρώμα του, γιατί το σχήμα και η πυκνότητα του είναι όμοια με του Μιμητισίτη και του Πυρομορφίτη. Ο βαναδινίτης τήκεται εύκολα σε ανοιχτή φλόγα. Διαλύεται στο νιτρικό οξύ: αν το υγρό που προκύπτει εξατμιστεί, απομένει ένα κόκκινο ίζημα. Από αυτή την άποψη, δεν μοιάζει με παρόμοια ορυκτά που με την ίδια διαδικασία αφήνουν λευκό ίζημα. Τα δείγματα του βαναδινίτη καθαρίζονται με αποσταγμένο νερό, γιατί οι προσμίξεις του νερού της βρύσης μπορεί να βλάψουν την εμφάνιση του ορυκτού.

Χαρακτηριστικά του Βαναδινίτη

Ο βαναδινίτης είναι μέλος της ομάδας των βαναδικών ορυκτών. Κάθε μόριο του περιέχει τα χημικά στοιχεία μόλυβδο, βανάδιο, οξυγόνο και χλώριο. Οι κρύσταλλοι του βαναδινίτη ανήκουν στο εξαγωνικό σύστημα συμμετρίας. Αυτή η εσωτερική μορφή συχνά αντανακλάται καθαρά στο εξωτερικό σχήμα των κρυστάλλων, οι οποίοι μπορεί να εμφανίζονται και σε οξείες, πρισματικές μορφές. Ο βαναδινίτης είναι βαρύ ορυκτό: το βάρος του είναι περίπου επταπλάσιο από έναν αντίστοιχο όγκο νερού.

Προέλευση του Βαναδινίτη

Εξαιρετικά σπάνια κρυστάλλωση Βαναδινίτη!!

Εξαιρετικά σπάνια κρυστάλλωση Βαναδινίτη!!

Ο βαναδινίτης είναι σπάνιος και σχηματίζεται κατόπιν χημικών αλλοιώσεων σε κάποιο προϋπάρχον υλικό. Είναι κατά συνέπεια γνωστό ως δευτερογενές ορυκτό. Απαντάται μόνο σε μικρά τμήματα κοιτασμάτων θειούχων μεταλλευμάτων που έχουν μεταβληθεί από το οξυγόνο που υπάρχει σε άλλα υλικά του περιβάλλοντος, ιδίως του αέρα και του νερού. (Αυτά τα μικρά τμ

ήματα ονομάζονται ζώνες οξείδωσης). Βρίσκεται συνήθως σε παραγένεση με το μολυβδούχο ορυκτό Γαληνίτη. Τα πιο σημαντικά κοιτάσματα του βαναδινίτη βρίσκονται στις ακόλουθες χώρες: Αργεντινή, Αυστρία, Μεξικό, Μαρόκο, Ρωσία, Νότια Αφρική καθώς και στις πολιτείες Αριζόνα, Κολοράντο και Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα έχει βρεθεί σε μικρές ποσότητες στα ορυχεία του Λαυρίου.

Ενεργειακές ιδιότητες του Βαναδινίτη 

Ο βαναδινίτης  μας δείχνει πώς το εγώ μας, ο φόβος μας μπορεί να εμποδίσουν την πορεία της ανάπτυξης, και να μας εμποδίζουν από το να επιτύχουμε το πλήρες δυναμικό μας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να μετατρέψει αυτά τα μπλοκαρίσματα του εγώ / φόβος, προς το δικό σας όφελος δηλ. να μετατοπίσει οποιαδήποτε στασιμότητα (σωματική, συναισθηματική, διανοητική), και να φέρει τη ζωή σας σε μια ισορροπία. Ενεργοποιεί τη βάση μας και το τσάκρα του ιερού οστού. Ο βαναδινίτης, μας βοηθά να εμπνεόμαστε, διεγείρονται οι αισθήσεις και ωθούμαστε να δραστηριοποιηθούμε … ευθυγραμμίζοντας τη δημιουργικότητά μας με τα φυσικά κατορθώματα.

Ο βαναδινίτης έχει μια ισχυρή Γήινη ενέργεια. Για να φέρει τα όνειρά μας σε φυσική μορφή θα πρέπει να το κρατάτε «πραγματικά» ανά πάσα στιγμή. Έτσι ο βαναδινίτης βοηθά στη σωστή λήψη έτσι ώστε να κάνουμε τα κατάλληλα βήματα για την δράση και την επίτευξη των υψηλότερων ιδανικών σας. Είναι ένας πρακτικός κρύσταλλος για να τον χρησιμοποιήσετε στο να σας δώσει λύσεις σε κάτι που σας απασχολεί, μας υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν «εύκολες λύσεις», όπως η ενέργεια θα κινηθεί και να δημιουργήσει το τέλειο συγχρονισμό και την τάξη για το καλό όλων έτσι, κι εσείς πρέπει να δραστηριοποιηθείτε για να φέρετε την τέλεια αρμονία στην ζωή σας.

 Έχοντας μαζί σας έναν βαναδινίτη και δίνοντας του την πρόθεση που θέλετε τότε ο κρύσταλλος έχει την ιδιότητα να προσελκύσει σε σας τις μαγικές συγχρονικότητες και να υφάνει την πρόθεση σας σε φυσική μορφή. Γι ‘αυτό το σωστό είναι κατά την εργασία σας με έναν βαναδινίτη να ακολουθείται τη διαίσθησή σας και να ενεργοποιήσετε τα «συναισθηματικά κέντρα» που κρατούν τα κλειδιά για να υλοποιηθούν οι στόχοι σας. 

Κρύσταλλοι Βαναδινίτη από το Μαρόκο!

Κρύσταλλοι Βαναδινίτη από το Μαρόκο!

 

Ο βαναδινίτης είναι ένας από τους αρχαιότερους κρυστάλλους για την σεξουαλικότητα / δημιουργικότητα. Ενεργοποιεί την επιθυμία να φέρουμε τα περισσότερα εσωτερικά πάθη μας σε αυτόν τον κόσμο, για τη δική μας ευημερία και προς όφελος όλων. Μόλις συνδεθείτε με την ενέργεια του βαναδινίτη, απλώς δεν θα υπάρχει κάτι να σας κρατά πίσω!

Ένας Βαναδινίτης είναι πάντα καλό να υπάρχει στο προσωπικό χώρο μας ή και χώρο εργασίας. Μας δίνει δύναμη για να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και μειώνει την κόπωση και την κούραση. Είναι επίσης ιδανικό για να τοποθετήσετε ένα κομμάτι στο κομοδίνο σας ή κάτω από το μαξιλάρι σας, για να καταστεί δυνατή η δημιουργική διαισθητική, και να έρθουν σε σας κατά τη διάρκεια του ονείρου. Όταν είστε πραγματικά πιεσμένοι με τις προθεσμίες και χρειάζεστε μια σπίθα για να σας κρατήσει  μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό εξαγωνικό κρύσταλλο στην τσέπη σας, λειτουργεί πάντα με τη μαγεία του!!