Ατακαμίτης!  (Atacamite) 

Κρύσταλλοι Ατακαμίτη από την Έρημο Ατακάμα της Χιλής!!

Κρύσταλλοι Ατακαμίτη από την Έρημο Ατακάμα της Χιλής!!

  • Ομάδα : Αλογονίδια
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Ορθορομβικό
  • Χημικός Τύπος : Cu2CI(OH)3
  • Σκληρότητα : 3 – 3,5
  • Ειδικό Βάρος : 3,76
  • Σχισμός :  Τέλειος
  • Θραυσμός : Κογχώδης
  • Χρώμα :  Πράσινο
  • Γραμμή Σκόνης : Ανοιχτή πράσινη
  • Λάμψη : Από υαλώδης έως αδαμαντώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Ο ατακαμίτης περιέχει μεταλλικό χαλκό και, όταν το ορυκτό απαντάται σε επαρκείς ποσότητες, εξορύσσεται για βιομηχανική χρήση. Το πράσινο χρώμα του οφείλεται στο χαλκό που περιέχει. Πήρε το όνομα του από την έρημο Ατακάμα της Χιλής, όπου βρίσκονται τα κυριότερα κοιτάσματα του.

Αλογονίδια

Ο ατακαμίτης είναι αλογονούχο ορυκτό. Τα αλογονούχα περιέχουν ένα από τα εξής στοιχεία: Αστάτιο, Βρώμιο, Χλώριο, Φθόριο ή Ιώδιο. Τα αλογονούχα ορυκτά σχηματίζονται από την εξάτμιση του αλμυρού νερού σε κλειστές θάλασσες και αλμυρές λίμνες. Τα πιο γνωστά αλογονούχα ορυκτά είναι ο Φθορίτης, που χρησιμοποιείται στην κατασκευή γυαλιού, και ο Αλίτης (Μαγειρικό άλας).

Χρήσεις

Ο ατακαμίτης είναι χρήσιμος στη βιομηχανία, αλλά εξορύσσεται μονάχα αν υπάρχει σε επαρκείς ποσότητες ώστε να συμφέρει η εξαγωγή χαλκού. Σήμερα εξορύσσεται μόνο από τα κοιτάσματα χαλκού στις ερημικές περιοχές της Χιλής.

Δοκιμή και επεξεργασία

Ο ατακαμίτης δεν αναβράζει (όπως ο Μαλαχίτης) όταν διαλύεται σε υδροχλωρικό οξύ. Οι κρύσταλλοι του ατακαμίτη είναι συνήθως ορθορομβικοί, δηλαδή έχουν πεπλατυσμένες πλακοειδείς πλευρές. Όταν όμως αναπτύσσονται σε εξαεδρικούς (ορθορομβικούς) κρυστάλλους, το ορυκτό είναι γνωστό ως Παρατακαμίτης.

Χαρακτηριστικά Ατακαμίτη 

Κρύσταλλοι Ατακαμίτη από την Έρημο Ατακάμα της Χιλής!!

Κρύσταλλοι Ατακαμίτη από την Έρημο Ατακάμα της Χιλής!!

Αποτελείται από τα στοιχεία χαλκό, χλώριο, οξυγόνο και υδρογόνο. Οι κρύσταλλοι του είναι λεπτοί, πρισματικοί και πλακοειδείς στην εμφάνιση, ενώ οι έδρες τους έχουν γραμμώσεις σε όλο το μήκος των επιφανειών τους. Κατά την ανάπτυξη τους οι κρύσταλλοι εισχωρούν ο ένας μέσα στον άλλο, δημιουργώντας το γνωστό φαινόμενο της διδυμίας. Η διδυμία του ατακαμίτη είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Όταν ο ατακαμίτης δεν σχηματίζει κρυστάλλους, απαντάται σε μεγάλες σφαιρικές μάζες, σε ίνες ή σε κόκκους που μοιάζουν με την άμμο. Ο ατακαμίτης είναι αρκετά μαλακό ορυκτό, ευρισκόμενος μεταξύ του 3 και 3,5 της κλίμακας Μος για την σκληρότητα. Είναι αρκετά βαρύς και ζυγίζει τρεισήμισι και πλέον φορές περισσότερο από το βάρος ίσου όγκου νερού. Έχει υαλώδη έως αδαμαντώδη λάμψη. Αν τρίψουμε ένα δείγμα ατακαμίτη με ένα κομμάτι τραχιάς λευκής πορσελάνης, αφήνει μια χαρακτηριστική ανοιχτοπράσινη γραμμή σκόνης.

Προέλευση Ατακαμίτη

Ο ατακαμίτης είναι ορυκτό που σχηματίζεται μόνο ως αποτέλεσμα χημικής εξαλλοίωσης ενός προϋπάρχοντος, πρωτογενούς ορυκτού. Έτσι, είναι γνωστό ως δευτερογενές ορυκτό. Τα πρωτογενή ορυκτά που αποτελούν τη βάση του ατακαμίτη είναι όλες οι ενώσεις του χαλκού που αποτέθηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια σε πολύ ξηρά, ερημικά κλίματα. Ο ατακαμίτης μπορεί να υπάρχει μόνο σε τέτοιο περιβάλλον  γιατί και η πιο ελάχιστη ποσότητα βροχής θα τον διέλυε. Σε άλλα μέρη του κόσμου, ατακαμίτης μπορεί να βρεθεί μέσα και γύρω από πόρους (κρατήρες) ηφαιστείων.

Σχηματίστηκε αρχικά εκεί μετά την εκβολή αεριούχων ουσιών κατά τις εκρήξεις. Κατόπιν οι ουσίες αυτές μετατράπηκαν από αέριες σε στερεές, ξεπερνώντας το σύνηθες ενδιάμεσο στάδιο του ρευστού. Η επιστημονική ονομασία αυτής της διαδικασίας είναι γνωστή ως “στερεή συμπύκνωση”. Τα κύρια κοιτάσματα ατακαμίτη στον κόσμο βρίσκονται στη βόρεια Χιλή, κυρίως στην έρημο Ατακάμα, από την οποία και ονομάστηκε. Επίσης, το ορυκτό απαντάται στο Γουάλαρου της Νότιας Αυστραλίας, στη Βολιβία, στην στερεοποιημένη λάβα του Βεζούβιου στη Ιταλία, στο Καζακστάν, στο Μεξικό στη Ναμίμπια, στη Ρωσία, στο Περού και στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Ενεργειακές ιδιότητες Ατακαμίτη 

Κρύσταλλοι Ατακαμίτη από την Έρημο Ατακάμα της Χιλής!!

Κρύσταλλοι Ατακαμίτη από την Έρημο Ατακάμα της Χιλής!!

Ο Ατακαμίτης είναι ένας κρύσταλλος με ισχυρή ενέργεια. Χρησιμοποιείται για την συναισθηματική επούλωση αρκετά συχνά, και για να επεκτείνει την ικανότητα ενός ατόμου να εκφράσει την αγάπη του. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια πέτρα προστασίας και να μας βοηθήσει να κρατηθούμε μακριά από ζημιές. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μια πέτρα για την πνευματική σύνδεση και για διάφορες ψυχικές και μυστικιστικές πρακτικές όπως ο διαλογισμός, αστρικά ταξίδια, υψηλότερη πνευματική καθοδήγηση. Έτσι θεωρείται μια πέτρα της απεικόνισης. Ο Ατακαμίτης χρησιμοποιείται επίσης για την αφαίρεση ενεργειακών μπλοκαρισμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα κίνητρα και την αισιοδοξία.