Ασβεστίτης ή Καλσίτης ( Calcite ) 

Κίτρινος Ασβεστίτης ή Καλσίτης

Κίτρινος Ασβεστίτης ή Καλσίτης

  • Ομάδα : Ανθρακικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Εξαγωνικό
  • Χημικός Τύπος : CaCo3
  • Σκληρότητα : 3
  • Ειδικό Βάρος : 2,7
  • Σχισμός :  Τέλειος
  • Θραυσμός : Υποκογχώδης
  • Χρώμα :  Άχρωμος (Αλλοχρωματικός)
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Από Υαλώδης έως μαργαριτώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Μπλε,Ρόδινη, Κόκκινη ή Κίτρινη

Ο Ασβεστίτης ή Καλσίτης είναι ένα από τα πιο κοινά και διαδεδομένα ορυκτά του κόσμου. Ο ασβεστίτης είναι κυρίως λευκός αλλά μπορεί να πάρει διάφορες αποχρώσεις του μαύρου, μπλε, καστανού, πράσινου, γκρίζου, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Η ονομασία του οφείλεται στη χημική του σύσταση.

Ορυκτό σε αφθονία 

Ο ασβεστίτης βρίσκεται σε όλους τους ασβεστόλιθους. Είναι σταθερός σε όλες τις θερμοκρασίες και πιέσεις κοντά στην επιφάνεια της Γης, και γιαυτό είναι η ευρύτερη κατανεμημένη και άφθονη μορφή ανθρακικού ασβεστίου.(Το άλλο κύριο ορυκτό του ανθρακικού ασβεστίου είναι ο αραγωνίτης).

Διπλή διάθλαση  

Ο ασβεστίτης έχει μεγάλη επιστημονική σημασία, γιατί είναι κλασικό ορυκτό που εμφανίζει το φαινόμενο της διπλής διάθλασης. Το φως αποκλίνει όταν εισέρχεται από ένα μέσο σε άλλο. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως διάθλαση. Ένα μολύβι μισοβυθισμένο στο νερό φαίνεται σαν να κάμπτεται στο σημείο εισόδου του στο νερό: το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως απλή διάθλαση. Αντίθετα, όταν το φως διέρχεται από τον ασβεστίτη, διαιρείται σε δύο ακτίνες που λάμπουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε με ένα απλό πείραμα. Αν από ένα κομμάτι ασβεστίτη σχήματος ρόμβου με ένα φύλλο μαύρου χαρτιού από πίσω του διέλθει μια ακτίνα φωτός, θα εξέλθουν δύο ακτίνες από το ορυκτό. Αν κατόπιν περιστρέψουμε τον ασβεστίτη, μια από τις ακτίνες θα παραμείνει στάσιμη ενώ η άλλη θα περιστρέφεται μαζί με το δείγμα. Από την μελέτη ορισμένων δειγμάτων αυτού του ορυκτού (ιδίως της Ισλανδικής Κρυστάλλου), ο Ολλανδός φυσικός και αστρονόμος Κρίστιαν Χόιχενς (1629-1695) πρότεινε το 1678 την κυματική θεωρία του φωτός και διατύπωσε τους νόμους της διπλής διάθλασης.

Έναν και πλέον αιώνα αργότερα, έπειτα από λεπτομερή μελέτη του ασβεστίτη, ο μεγάλος Γάλλος ορυκτολόγος Ρενέ-Ζιστ Αουί (1743-1822) διατύπωσε τη θεωρία του για την κρυσταλλική δομή, που συνέβαλε στη σύγχρονη αντίληψη μας για την κρυσταλλογραφία.

Βιομηχανικές χρήσεις

Ο ασβεστίτης είναι το κυριότερο ορυκτό των ασβεστόλιθων και των μαρμάρων, που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και στις βιομηχανίες χημικών, υαλουργίας και χαλυβουργίας. Είναι η πρώτη ύλη για τους ασβέστες (οξείδιο του ασβεστίου) και τα τσιμέντα. Η τελειότερη συμπαγής μορφή ασβεστίτη είναι το ωραίο μάρμαρο της Καράρα από την Ιταλία, που χρησιμοποιείται ιδίως για γλυπτά και τύμβους.

Η κοπή 

Ο ασβεστίτης είναι ορυκτό και όχι πετράδι. Τα καλύτερα δείγματα του σμιλεύονται, έτσι ώστε να ενισχύεται η εμφάνιση τους και να προβάλετε η λάμψη και τα χαρακτηριστικά τους. Αυτό ισχύει ειδικότερα για τα δείγματα που εμφανίζουν το χαρακτηριστικό οπτικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως μάτι γάτας. Ο ασβεστίτης σε λεία θολωτά καμπουσόν ή κόβετε σε χάντρες.

Χαρακτηριστικά του Ασβεστίτη

Ο ασβεστίτης είναι μέλος της ομάδας των ανθρακικών ορυκτών. Είναι ανθρακικό άλας του ασβεστίου. Οι κρύσταλλοι αυτοί του ορυκτού ανήκουν στο εξαγωνικό σύστημα συμμετρίας. Η εξωτερική του εμφάνιση όμως ποικίλλει πάρα πολύ: είναι συνήθως πεπλατυσμένη ή πρισματική, αλλά μπορεί να πάρει και τη μορφή μικρών κόκκων, σταλαγμιτών, σταλακτιτών ή μεγάλων μαζών. Η διδυμία είναι διαδεδομένη και μπορεί να πάρει πολλά και διάφορα σχήματα.

Παρά τη μεγάλη ποικιλία των σχημάτων και των χρωμάτων που μπορεί να προσλάβει αυτό το ορυκτό, εμφανίζει πάντοτε τέλειο σχισμό: δηλαδή, σχίζεται καθαρά κατά μήκος των ασθενέστερων επιπέδων του, όταν χτυπηθεί με αιχμηρό αντικείμενο ή υποβληθεί σε πίεση. Σ’ αυτή την περίπτωση, ο ασβεστίτης αφήνει πάντοτε θραύσματα που μπορεί να έχουν ρομβοεδρικό σχήμα. Αν τοποθετηθεί ο ασβεστίτης κάτω από υπεριώδες φως, παρουσιάζει μια χαρακτηριστική φωταύγεια, που το χρώμα της μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα εγκλείσματα που περιέχει κάθε δείγμα.

Προέλευση Ασβεστίτη 

Σπάνιος Μαγγανοκαλκίτης ή Μαγγανιούχος Ασβεστίτης!

Σπάνιος Μαγγανοκαλκίτης ή Μαγγανιούχος Ασβεστίτης!

Ο ασβεστίτης είναι το κύριο συστατικό όλων των ασβεστόλιθων. Απαντάται επίσης στα περισσότερα ιζηματογενή πετρώματα και σε πολλούς μεταμορφωμένους σχηματισμούς. Οι σταλαγμίτες και σταλακτίτες που βρίσκονται συχνά σε σπήλαια, αποτελούνται από αυτό το ορυκτό. Η λεπτόκοκκη ποικιλία του ασβεστίτη ονομάζεται Ισλανδική κρύσταλλος, από την χώρα προέλευσης της. Οι μεγαλύτεροι κρύσταλλοι ασβεστίτη βρίσκονται σε αυτή τη χώρα, στα Χέγκουσταντιρ και Ρεινταρφιοερντουρ: ο ένας έχει μήκος 7 m, πλάτος 7 m, ύψος 2 m, και βάρος 254 κιλά. Ένας άλλος ήταν 6Χ6Χ3 m με βάρος 280 κιλά. Ένα τρίτο δείγμα ήταν 5Χ5Χ3 m με βάρος 214 κιλά.

Τα κύρια κοιτάσματα ασβεστίτη βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Κορνουάλη, Κάμπερλαντ και Ντέραμ (Βρετανικά νησιά), Φοντενεμπλό (Γαλλία), Φράιμπεργκ (Γερμανία), Καράρα, Σαρδηνία, Τρέντο και Βιτσέντζα (Ιταλία), Τσουμέμπ (Ναμίμπια), Στις ΗΠΑ, ασβεστίτης υπάρχει στις περιοχές με μεταλλεύματα μολύβδου, ψευδαργύρου του Ιλινόις και του Γουισκόνσιν, με αυτοφυή χαλκό στο Κιούγουιρο του Μίσιγκαν και σε διάφορα μέρη του Κολοράντο και του Μιζούρι. Στην Ελλάδα έχει ευρύτατη εξάπλωση.

Ενεργειακές Ιδιότητες Ασβεστίτη 

Μελί κρύσταλλος Ασβεστίτη ή Καλσίτη!

Μελί κρύσταλλος Ασβεστίτη ή Καλσίτη!

Φέρνει αισιοδοξία, δίνει θάρρος, αφθονία, θετική ενέργεια και απομακρύνει την αρνητικότητα. Ηρεμεί το μυαλό, ενισχύει τη μνήμη, βοηθά στη μελέτη και στις τέχνες. Φέρνει ανάπτυξη και πρόοδο στις επιχειρήσεις. Έχει θετική επίδραση κυρίως όταν κάποιος έχει χάσει την ελπίδα ή το κίνητρό του χάρη στην αντικαταθλιπτική του δράση. Μας υποστηρίζει σε περιόδους ψυχολογικών κρίσεων και κυρίως στην κρίση της μέσης ηλικίας. Είναι φύλακας και διώχνει το άγχος, τους αβάσιμους φόβους, τις αρνητικές σκέψεις και μετατρέπει τις ιδέες σε πράξεις.

Βοηθά τη ροή της ενέργειας και ξεμπλοκάρει τη συσσωρευμένη λιμνάζουσα ενέργεια. Απλά και μόνο έχοντας στο δωμάτιο έναν ασβεστίτη, καθαρίζετε τις αρνητικές ενέργειες από το περιβάλλον. Είναι ενεργοποιητής του νερού και προσφέρει χαλάρωση και ισορροπία. Ενισχύει τις θεραπείες Ρέικι και ρεφλεξιολογίας. Έχει τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες από τα Ακασικά Αρχεία αλλά και από άλλες διαστάσεις.

Επιπλέον ιδιότητες ανά χρώμα:

Άχρωμος Ασβεστίτης :
Είναι ένας λίθος «πανάκεια». Αποτοξινώνει και ευθυγραμμίζει όλα τα τσάκρας. Φέρνει μεγάλη αλλαγή και είναι μια πέτρα για την καινούρια αρχή. Ανοίγει και καθαρίζει τα εσωτερικά και εξωτερικά μάτια και φέρνει βαθιά ίαση στην ψυχή.

Ισλανδικός Κρύσταλλος :

Ισλανδική κρύσταλλος!

Ισλανδική κρύσταλλος!

Καταπολεμά τις ασθένειες των ματιών, βοηθά να δούμε το διπλό νόημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Εξαιρετικό καθαριστικό για την αύρα και το μαγνητικό πεδίο. Ενισχύει την ενέργεια των ορυκτών που είναι δίπλα του. Έχει τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες από τα ακασικά αρχεία και από άλλες διαστάσεις. Επαναφέρει τη χαμένη διάθεση για ζωή.

Κίτρινος Ασβεστίτης : 
Τονώνει το διαλογισμό φέρνοντας μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και πνευματικότητας, δημιουργώντας μια σύνδεση με την ανώτερη πηγή πνευματικής καθοδήγησης. Τονώνει τον ανώτερο νου. Η ενέργεια του κυρίως ως ελιξήριο είναι ανυψωτική. Είναι εξαιρετικός για την απέκκριση.

Πορτοκαλί Ασβεστίτης : 

Φυσικός κρύσταλλος Κάστανο-κόκκινου Ασβεστίτη ή Καλσίτη!

Φυσικός κρύσταλλος Κάστανο-κόκκινου Ασβεστίτη ή Καλσίτη!

Θρέφει τη ζωτική ενέργεια που κινείται μέσα στο σώμα. Δίνει μεγάλη ενέργεια και καθαρίζει τα χαμηλότερα τσάκρα. Ισορροπεί τα συναισθήματα, απομακρύνει το φόβο και θεραπεύει την κατάθλιψη. Τονώνει τη θηλυκότητα, χαρίζει δύναμη, υγεία και διαλύει τα προβλήματα. Βοηθά αυτούς που από τον πολύ διαλογισμό έχουν παραμελήσει το φυσικό τους σώμα.

Καφέ- Καστανοκόκκινος Ασβεστίτης :
Αυξάνει την ενέργεια, ανυψώνει τη συναισθήματα, βοηθάει τη θέληση και ανοίγει το τσάκρας της καρδιάς. Απομακρύνει τη λιμνάζουσα ενέργεια από τη κοιλιακή χώρα. Δίνει ενέργεια και θεραπεύει το τσάκρας της βάσης. Ανακουφίζει το φόβο φέρνοντας κατανόηση στην πηγή την οποία προέρχεται. Τονώνει τη θηλυκότητα.

Χρυσός ή Μελί Ασβεστίτης :
Φέρνει αισιοδοξία και θετικότητα. Είναι εξαιρετικός για το διαλογισμό και το συντονισμό σε ανώτερα νοητικά επίπεδα. Δίνει διανοητική εγρήγορση και γειώνει τις ανώτερες νοητικές ενέργειες στο φυσικό, υλικό βασίλειο.

Μελί κρύσταλλος Ασβεστίτη ή Καλσίτη!

Μελί κρύσταλλος Ασβεστίτη ή Καλσίτη!

Πράσινος Ασβεστίτης :

Φυσικός πράσινος Ασβεστίτης ή Καλσίτης!

Φυσικός πράσινος Ασβεστίτης ή Καλσίτης!

Φέρνει πλούτο, αισιοδοξία και αφθονία. Διαλύει τις άκαμπτες πεποιθήσεις, τους παλιούς προγραμματισμούς και επιφέρει την ισορροπία στο νου. Βοηθά την επικοινωνία και την μετάβαση από μια τελματωμένη σε μία θετική κατάσταση. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην δημιουργία ενεργειακών φρακτών. Απορροφά την αρνητικότητα και προστατεύει το σώμα από μολύνσεις που οφείλονται σε βακτήρια. Βοηθά το νου να ενώσει τα κομμάτια που έχει αναλύσει γι αυτό είναι χρήσιμος σε μελετητές, ερευνητές, μαθητές και επιστήμονες. Διευκολύνει την αποβολή τοξινών από το σώμα.

Μπλε Ασβεστίτης ή Καλσίτης

Μπλε Ασβεστίτης ή Καλσίτης

Μπλε Ασβεστίτης:
Είναι μια τρυφερή πέτρα για την αγάπη, τη χαλάρωση και την ανάρρωση. Ηρεμεί τα νεύρα και διώχνει το άγχος. Βοηθά στην αποτελεσματική επικοινωνία. Είναι μια μεταφυσική πέτρα και μπορεί να επιστέφει την ευεργετική ενέργεια σε όποιον του τη στέλνει.

Ροζ Ασβεστίτης :
Πολύ χρήσιμος στις γυναίκες. Απελευθερώνει το φόβο και τη θλίψη που κρατούν την καρδιά εγκλωβισμένη στο παρελθόν, φέρνοντας την ανιδιοτελή αγάπη. Αυξάνει την αίσθηση της προσωπικής αξίας και μειώνει την ένταση και το άγχος. Αποτρέπει τους εφιάλτες. Η τρυφερή ενέργεια του ροζ ασβεστίτη διαλύει τις αντιστάσεις. Είναι χρήσιμος σε όποιον έχει υποστεί τραύμα ή επίθεση σωματική ή ψυχική.

Μαύρος Ασβεστίτης :

Φυσικός κρύσταλλος μαύρου Ασβεστίτη ή Καλσίτη!

Φυσικός κρύσταλλος μαύρου Ασβεστίτη ή Καλσίτη!

Είναι μια πέτρα διατήρησης αρχείων για την αναδρομή στις προηγούμενες ζωές και την ανάκτηση αναμνήσεων, ώστε να απελευθερωθεί το παρελθόν. Επιστρέφει την ψυχή στο σώμα μετά από τραύματα ή στρες, ανακουφίζει την κατάθλιψη.