Άργυρος (Silver)! 

Φυσικοί κρύσταλλοί Άργυρου από την Αμερική!

Φυσικοί κρύσταλλοί Άργυρου από την Αμερική!

  • Ομάδα : Αυτοφυή στοιχεία
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Κυβικό
  • Χημικός Τύπος : Ag
  • Σκληρότητα : 2,5 – 3
  • Ειδικό Βάρος : 9,6 με 12
  • Σχισμός :  Δεν έχει
  • Θραυσμός : Ακανόνιστος, περιγράφεται συνήθως ως “Δαντελωτός”με μυτερές ακανόνιστες επιφάνειες, σαν σπασμένος χυτοσίδηρος
  • Χρώμα :  Υπόλευκο -Γκρι
  • Γραμμή Σκόνης : Γκρι μεταλλική
  • Λάμψη : Μεταλλική
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Ο άργυρος είναι ένα από τα πολυτιμότερα μέταλλα όχι μοναχά επειδή σπανίζει και είναι ωραίος, αλλά και για τις ποίκιλες βιομηχανικές χρήσεις του. Γνωστός και περιζήτητος από τους αρχαίους χρόνους, ο άργυρος είναι , μαζί με το χρυσό και την πλατίνα ένα από τα πολυτιμότερα μέταλλα. Είναι επίσης ο καλύτερος αγωγός θερμότητας και ηλεκτρισμού και σε κράμα με άλλα μέταλλα χρησιμοποιείται σε ηλεκτρικές  επαφές και στα ηλεκτρονικά. Ο άργυρος είναι αυτοφυές στοιχείο, που σημαίνει ότι στην σπάνια καθαρή μορφή του, βρίσκεται στη φύση, χωρίς να ενώνεται με άλλα ορυκτά. Η ποσότητα, ωστόσο του καθαρού αργύρου στον κόσμο είναι περιορισμένη, αλλά ο άνθρωπος έμαθε πως να τον εξάγει από άλλα ορυκτά όπως είναι το μετάλλευμα χαλκού και ο αργυρίτης.

Πολύτιμος και σπάνιος

Ο άργυρος έχει πολυάριθμες χρήσεις. Σπάνια βρίσκεται αυτοφυής και συνήθως εξάγεται από ορυκτά όπως ο αργυρίτης, ο χαλκοπυρίτης και ο βορνίτης. Ο άργυρος είναι πολύ μαλακός και κατά το χειρισμό του απαιτείται προσοχή, αλλά είναι πολύ ανθεκτικός στην διάβρωση. Ενωμένος ή σε κράμα με άλλα μέταλλα χρησιμοποιείται για την κατασκευή κοσμημάτων και την επαργύρωση, και είναι απαραίτητος σε πολλές βιομηχανίες.  Εκτός από ιδανικό αγωγό του ηλεκτρισμού, τον χρησιμοποιούν στην οδοντιατρική για τις γέφυρες και σφραγίσματα, στα αντισηπτικά και στυπτικά, καθώς και στα φωτογραφικά γαλακτώματα. Το ένα τρίτο περίπου του αργύρου που καταναλώνουμε σήμερα διατίθεται στην επεξεργασία των φωτογραφιών. Χάρη στην αντίσταση του στη διάβρωση, κράματα αργύρου χρησιμοποιούνται επίσης για επένδυση σωλήνων και εμβόλων κυλίνδρων.

Το Μεξικό ήταν από παλιά ο κύριος παραγωγός αργύρου, και αυτό, σε συνδυασμό με τα κοιτάσματα χρυσού που είχε, ήταν ο κύριος λόγος για τη μεγάλη σημασία που είχε η χώρα για τους Ισπανούς. Η μεγάλη Αρμάδα του 1588 κατά της Αγγλίας δεν θα μπορούσε να συγκροτηθεί χωρίς το λατινοαμερικάνικο άργυρο. Το 1954, ο χρυσός και ο άργυρος αντιπροσώπευαν το 95{a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} του ατλαντικού εμπορίου της Ισπανίας. Σήμερα, όταν μιλάμε για αργυρό νόμισμα, εννοούμε κράμα νικελιούχου χαλκού.

Φυσικοί κρύσταλλοί Άργυρου από την Αμερική!

Φυσικοί κρύσταλλοί Άργυρου από την Αμερική!

Προέλευση του Άργυρου

Ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε τον άργυρο από τα πανάρχαια χρόνια. Τον Εύρισκε αρχικά, όπως και τον χρυσό, καθαρό, χωρίς προσμίξεις με άλλα ορυκτά και γιαυτό λέγεται αυτοφυές στοιχείο. Σήμερα, υπάρχουν περιορισμένες ποσότητες καθαρού άργυρου. Κύρια πηγή ήταν άλλοτε το ορυχείο Κόνγκσμπεργκ στη Νορβηγία το οποίο έκλεισε το 1956. Ο άνθρωπος έμαθε όμως να βγάζει τον άργυρο από τις προσμίξεις του με άλλα ορυκτά. Μια μορφή είναι οι μικροί σβόλοι, αλλά έχουν βρεθεί και μεγάλα κομμάτια που ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά. Τα πιο γνωστά ορυχεία αργύρου βρίσκονται στην Αμερική. Τα ανακάλυψαν οι πρώτοι πολιτισμοί της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Σήμερα, αν και υπάρχουν εν ενεργεία ορυχεία αργύρου, το μεγαλύτερο μέρος του παραγόμενου αργύρου είναι παραπροϊόν της βιομηχανίας μολύβδου.

Χαρακτηριστικά του Άργυρου

Ο άργυρος έχει λευκό χρώμα και μεταλλική λάμψη. Μαυρίζει όταν εκτίθεται στον αέρα, στο όζον ή στο υδρόθειο και καλύπτεται από ένα μαύρο στρώμα. Ο άργυρος είναι μαλακός αλλά πολύ βαρύς, ένα κυβικό εκατοστό ζυγίζει 10,5 γραμμάρια περίπου. Είναι το μέταλλο με την πιο μεγάλη ολκιμότητα και ελατότητα ( γίνεται εύκολα σύρμα και φύλλα). Είναι επίσης ισχυρός ανακλαστήρας , μια λεία επιφάνεια αργύρου ανακλά το 90{a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} και πλέον του φωτός που δέχεται. Οι κρύσταλλοι αργύρου σπανίζουν. Το μέταλλο βρίσκεται συνήθως σε λεπτές φλέβες και σε νήματα συνεστραμμένα  και κουλουριασμένα.

 

Φυσικοί κρύσταλλοί Άργυρου από την Αμερική!

Φυσικοί κρύσταλλοί Άργυρου από την Αμερική!