Ανδαλουσίτης (Andalusite) 

Πολύτιμη ποικιλία Ανδαλουσίτη

Πολύτιμη ποικιλία Ανδαλουσίτη

  • Ομάδα : Πυριτικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Ρομβικό
  • Χημικός Τύπος : AI2SiO3
  • Σκληρότητα : 7,5
  • Ειδικό Βάρος : 3,16 – 3,20
  • Σχισμός :  Πρισματικός, Σαφής
  • Θραυσμός : Ανώμαλος
  • Χρώμα :  Ροζ ή κόκκινο, επίσης καφέ, πράσινο, καστανοκίτρινο, και γκρι
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Υαλώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Κιτρινωπή πράσινη

Ο Ανδαλουσίτης μας προμηθεύει με ένα πυρίμαχο υλικό που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές βιομηχανίες. Γίνεται επίσης θαυμάσιο ελκυστικό πετράδι καθώς αλλάζει χρώμα ε την αλλαγή του φωτισμού.

Ο ανδαλουσίτης είναι ένα αρκετά πολύτιμο ορυκτό. Οι βιομηχανίες εκμεταλλεύονται τις ιδιότητες του: είναι πυρίμαχο και ανθεκτικό στα οξέα. Χρησιμοποιείται ειδικότερα στους σπινθήρες (μπουζί) και στην κατασκευή μουλίτη, μιας ουσίας ανθεκτικής στην θερμότητα και τη διάβρωση. Όταν λειανθεί και κοπή, ο ανδαλουσίτης γίνεται ελκυστικό πετράδι.

Όπως και ο Αλεξανδρίτης, αλλάζει χρώμα ανάλογα με το φωτισμό, από το πράσινο στο κοκκινωπό καφέ. Αυτό του δίνει πρόσθετη αξία. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ποικιλία του ανδαλουσίτη είναι ο Χιαστόλιθος. Όταν οι κρύσταλλοι του χιαστόλιθου κοπούν σε φέτες, παρουσιάζουν ένα σαφώς διαγραφόμενο είδωλο σταυρού.

Με κάθε φέτα, το σχήμα το σχήμα του σταυρού αλλάζει. Λόγω αυτής της σπάνιας ιδιότητας, παλιότερα φορούσαν τον χιαστόλιθο για φυλακτό που προστατεύει από τα κακά πνεύματα. Η πρώτη τέτοια χρήση αναφέρεται το 16ο αιώνα στην Ισπανία. Ο ανδαλουσίτης ανήκει στα πυριτικά ορυκτά και παράγεται στην Βραζιλία, τη Σρι Λάνκα και τις ΗΠΑ. Καλά ορυκτά χιαστόλιθου βρίσκονται στη Νότια Αφρική.

Βιομηχανικές Ιδιότητες 

Ακατέργαστος κρύσταλλος Ανδαλουσίτη

Ακατέργαστος κρύσταλλος Ανδαλουσίτη

Ο ανδαλουσίτης χρησιμοποιείται για την κατασκευή και την παρασκευή ανθεκτικής στη θερμότητα και τη φωτιά πορσελάνης. Δεν επηρεάζεται  επίσης από τα οξέα και χρησιμοποιείται σε αντιδιαβρωτικά υλικά.

Σπουδαία Πετράδια

Οι διαφανείς κρύσταλλοι ανδαλουσίτη χρησιμοποιούνται ως πετράδια. Τους εκτιμούν πάρα πολύ, λόγω της ιδιότητας τους να αλλάζουν χρώμα. Με την αλλαγή φωτισμού φαίνονται πράσινοι με ροζ, κοκκινωπές ή φαιοκόκκινες λάμψεις. Ο χιαστόλιθος μια ποικιλία του ορυκτού, είναι σπάνιος γιατί έχει σημάδια πάνω του στο σχήμα του σταυρού. Ο χιαστόλιθος θεωρείτε ακόμη και σήμερα από πολλούς χριστιανικό σύμβολο και γούρικο φυλακτό. Βρίσκεται μονάχα σε περιοχές πλούσιες σε αργιλικά εδάφη.

Κρύσταλλοι Χιαστόλιθου. Ποικιλία Ανδαλουσίτη!

Κρύσταλλοι Χιαστόλιθου. Ποικιλία Ανδαλουσίτη!

Χαρακτηριστικά Ανδαλουσίτη

Ο ανδαλουσίτης ανήκει στην ομάδα των πυριτικών ορυκτών. Περιέχει 63{a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} αργίλιο και 37{a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} πυρίτιο. Σε καθαρή μορφή είναι πολύ σκληρός, εύθρυπτος και πολύ βαρύς . Κατεργασμένα πετράδια ανδαλουσίτη φαίνονται, όπως και ο Αλεξανδρίτης, να αλλάζουν χρώμα με την αλλαγή του φωτισμού, από το πράσινο στο κοκκινωπό καφέ. Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτό το φαινόμενο “πλεοχροϊσμό”.

Αντίθετα όμως από τον αλεξανδρίτη, το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται στους ακατέργαστους ανδαλουσίτες. Ο ανδαλουσίτης βρίσκεται σε κρυστάλλους με σχήμα περίπου τετράγωνου. Απαντά σε χονδρόκκοκα ταινιωτής υφής πετρώματα ή σε φυλλώδη πετρώματα όπως π.χ γνεύσιοι.

Το ορυκτό ανδαλουσίτης απαντά σε σχιστόλιθους που έχουν επηρεαστεί από τη θερμότητα, και σε φλέβες χαλαζία και άστριου, όπου βρίσκονται μαζί με άλλα ορυκτά όπως το Κορούνδιο, Τοπάζι και Τουρμαλίνη. Οι κρύσταλλοι του ανδαλουσίτη καλύπτονται συχνά από το ορυκτό Μαρμαρυγίας. Οι ειδικοί των πετραδιών εκτιμούν τη διάφανη ποικιλία που βρίσκεται σε διαβρωμένους κρυστάλλους ή σε μικρά χαλίκια διάσπαρτα στην άμμο.

Προέλευση Ανδαλουσίτη

Ο ανδαλουσίτης βρίσκεται κυρίως σε αργιλικά πετρώματα πλούσια σε αργίλιο. Βρέθηκε πρώτα στην περιοχή της Ανδαλουσίας στην Ισπανία, από όπου και το όνομα του, αλλά πρόκειται για αρκετά διαδεδομένο ορυκτό, που βρίσκεται και στις Βραζιλία, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Καναδά, Ρωσία και ΗΠΑ.

Ενεργειακές ιδιότητες Ανδαλουσίτη 

Κρύσταλλοι Χιαστόλιθου. Ποικιλία Ανδαλουσίτη!

Κρύσταλλοι Χιαστόλιθου. Ποικιλία Ανδαλουσίτη!

Ο Ανδαλουσίτης επιτρέπει σε κάποιον να δει τις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα (συναισθηματική, σωματική και πνευματική) ενός ατόμου ενώ παραμένει γειωμένος και αμερόληπτος σχετικά με τα αποτελέσματα. Ο Ανδαλουσίτης ενθαρρύνει τη λογική, όταν εξετάζουμε οποιοδήποτε θέμα. Είναι ένα διεγερτικό για τη μνήμη και την ανάμνηση.

Ο Ανδαλουσίτης βοηθάει στην ανάρρωση κάποιου που αισθάνεται ότι τον πέταξαν έξω από την ισορροπία του. Βοηθά να καθαρίσει και να εξισορροπήσει την καρδιά, απελευθερώνοντας μπλοκαρίσματα που προκαλούνται από θυμό, άγχος και κακία.
Η αδιαφανής ποικιλία του Ανδαλουσίτη που περιέχει ένα σχήμα σταυρού, όταν κοπή σε φέτες είναι γνωστός ως Χιασόλιθος ή ο σταυρός της νεράιδας.