Αλάβαστρο (Alabaster) 

Πλάκα αλάβαστρου από την Αίγυπτο.

Πλάκα αλάβαστρου από την Αίγυπτο.

  • Ομάδα : Θειικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Μονοκλινές
  • Χημικός Τύπος : CaSO4.2H2O
  • Σκληρότητα : 2
  • Ειδικό Βάρος : 2,3 – 2,4
  • Σχισμός :  Δεν έχει
  • Θραυσμός : Ανώμαλος
  • Χρώμα :  Λευκό, ρόδινο, κίτρινο, καστανό, κόκκινο, ή γκρίζο.
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Υαλώδης έως Αδαμαντόδης.
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Μπλε ή Πράσινη.

Το αλάβαστρο είναι η λεπτόκοκκη, συμπαγής ποικιλία του ορυκτού γύψος, με την οποία κατασκευάζονται αγάλματα, βάζα, και πολλά άλλα διακοσμητικά αντικείμενα. Το αλάβαστρο είναι κυρίως λευκό ή τελείως άχρωμο, αλλά σε ορισμένα σημεία του μπορεί να υπάρχουν καστανές,γκρίζες, ρόδινες, κόκκινες ή κίτρινες αποχρώσεις. Η λέξη είναι ελληνική και θεωρείται ότι προήλθε από το όνομα μια πόλης στην αρχαία Αίγυπτο.

Πετράδι και Πέτρωμα

Ως αλάβαστρο ορίζεται ή λεπτόκκοκη και συμπαγής ποικιλία της γύψου, ενός θειικού ορυκτού του ασβεστίου που απαντάτε στη φύση, το οποίο ενυδατώνεται από δύο μόρια κρυσταλλικού νερού. Σχηματίζει μικροκρυστάλλους  οι οποίοι ανήκουν στο μονοκλινές σύστημα συμμετρίας. Ωστόσο, ορισμένες μορφές αλάβαστρου δεν έχουν κρυσταλλική μορφή: επιστημονικά ονομάζονται άμορφες και ταξινομούνται γεωλογικά όχι ως ορυκτά, αλλά ως μία ποικιλία ιζηματογενούς πετρώματος.

Διακοσμητικές Χρήσεις 

Διακοσμητικά μπάνιου από Αλάβαστρο.

Διακοσμητικά μπάνιου από Αλάβαστρο.

Το αλάβαστρο είναι αρκετά μαλακό ορυκτό και μπορεί να κοπεί και να στιλβωθεί με το χέρι, με εργαλεία και γυαλόχαρτο. Χρησιμοποιείται επί εκατοντάδες χρόνια για την κατασκευή χαρακτικών, αγαλμάτων και άλλων διακοσμητικών, όπως σταχτοδοχεία, θήκες ρολογιών, πρες-παπιέ και βάζα. Κανονικά είναι κάτασπρο, αλλά μπορεί να βαφεί τεχνητά: όταν θερμαίνεται μπορεί να πάρει την εμφάνιση του Μαρμάρου (ορυκτό ασβεστίτη ή δολομίτη) που είναι πολυτιμότερο. Αλάβαστρο υπάρχει σε πολλά μέρη της Γης, αλλά τα κύρια εμπορικά κέντρα κομψοτεχνημάτων από αλάβαστρο είναι η Φλωρεντία, το Λιβόρνο και το Μιλάνο, καθώς και το Βερολίνο: στις προθήκες των καταστημάτων τους καταλήγουν συνήθως τα ωραιότερα διακοσμητικά από αλάβαστρο.

 

Άγαλμα Φαραώ από αλάβαστρο

Άγαλμα Φαραώ από αλάβαστρο

Γυναικείο άγαλμα από αλάβαστρο!

Γυναικείο άγαλμα από αλάβαστρο!

Δοκιμές και Επεξεργασία

Το αλάβαστρο μπορεί να εκπέμψει ένα δικό του, χαρακτηριστικό μπλε ή πρασινωπό φως όταν εκτεθεί κάτω από υπεριώδη λυχνία: ο επιστημονικός όρος αυτού του φαινομένου είναι Φωταύγεια. Το αλάβαστρο είναι εξαιρετικά μαλακό (μπορεί να χαραχθεί εύκολα με το νύχι) και είναι διαλυτό στα οξέα. Οι κηλίδες σιδήρου στην επιφάνεια αφαιρούνται με οξαλικό οξύ. ΠΡΟΣΟΧΉ! : Πρέπει να χρησιμοποιείτε τα οξέα με μεγάλη προσοχή και ποτέ χωρίς την επίβλεψη ενηλίκου. Κατά τη χρήση αυτών των διαβρωτικών υγρών πρέπει να φοράτε πάντα προστατευτικά ρούχα και μάσκα.

Χαρακτηριστικά Αλάβαστρου

Πλάκα αλάβαστρου από την Αίγυπτο.

Πλάκα αλάβαστρου από την Αίγυπτο.

Όπως και η γύψος, της οποίας είναι μια μορφή, το αλάβαστρο είναι μέλος της ομάδας των θειικών ορυκτών και πετραδιών. Κάθε μόριο του αποτελείται από ένα άτομο ασβεστίου, ένα άτομο θείου και τέσσερα άτομα οξυγόνου.  Επιπρόσθετα, υπάρχουν δύο προσαρτημένα μόρια κρυσταλλικού νερού. Οι κρύσταλλοι του αλάβαστρου  -που είναι μικροσκοπικοί και τυπικά συμπιεσμένοι σε μεγάλες μάζες (συσσωματώματα) – ανήκουν στο μονοκλινές σύστημα συμμετρίας, στο οποίο κανένα ζεύγος εδρών δεν έχει το ίδιο μήκος, πλάτος ή ύψος με κάποιο άλλο.

Ωστόσο, οι περισσότερες εμφανίσεις αλάβαστρου είναι ιζηματογενούς προέλευσης, χωρίς κρυσταλλική δομή: αν και η χημική σύνθεση αυτών των δειγμάτων είναι μεταβλητή, δεν παύουν να είναι ένυδρο θειικό ασβέστιο.  Αν χτυπήσουμε το αλάβαστρο με σφυρί ή το υποβάλλουμε σε πίεση, δεν θα σπάσει κατά μήκος των ασθενέστερων δομικών γραμμών του όπως σπάζουν κανονικά πολλά ορυκτά και πετράδια: με επιστημονικούς όρους περιγράφεται ως ορυκτό που δεν παρουσιάζει σχισμό. Αυτό το μηχανικό γνώρισμα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το αλάβαστρο ιδιαίτερα πρόσφορο για διακόσμηση.

Προέλευση Αλάβαστρου 

Πλάκα αλάβαστρου από την Τουρκία.

Πλάκα αλάβαστρου από την Τουρκία.

Το αλάβαστρο σχηματίζεται κυρίως με την εξάτμιση πρώην θαλασσών ή αλμυρών λιμνών. Έτσι ταξινομείται ως εβαποριτική απόθεση, μια μορφή ιζηματογενούς πετρώματος. Συχνά σχηματίζει στρωσιγενή κοιτάσματα μαζί (σε παραγένεση) με ανυδρίτη και αλίτη. Μερικά μικρότερα κοιτάσματα σχηματίζονται σε πετρώματα που δημιουργήθηκαν αρχικά από ηφαιστειακή δραστηριότητα βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης (πυριγενή πετρώματα). Τα πιο σημαντικά κοιτάσματα αλάβαστρου βρίσκονται μαζί με γύψο στο: Μπρούνσγουικ και στη Νέα Σκοτία (Καναδά), στην έρημο Ατακάμα Χιλή, στο Κέντ και στο Σάσεξ  Αγγλία, στο λεκανοπέδιο του Παρισιού Γαλλία, στην Μπολόνια, στο Λιβόρνο, στην Πίζα και στην Σικελία Ιταλία, στην Τσιουάουα Μεξικό, και στις πολιτείες Καλιφόρνια, Κολοράντο, Μίτσιγκαν και νέο Μεξικό ΗΠΑ. Στην Ελλάδα βρέθηκε στη Σκύρο.

Ενεργειακές Ιδιότητες Αλάβαστρου 

Πλάκα αλάβαστρου από την Αίγυπτο.

Πλάκα αλάβαστρου από την Αίγυπτο.

Πιστεύεται ότι η ενασχόληση με το αλάβαστρο φέρνει ηρεμία και διαύγεια. Έχει αντικαταθλιπτική δράση και δίνει την αίσθηση της αισιοδοξίας. Η προστασία που χαρίζει το Αλάβαστρο είναι η προστασία από τον ίδιο μας τον εαυτό και η τύχη, είναι η ουράνια τύχη, είναι η συνάντηση με το πεπρωμένο.

Αγγίζοντας Αλαβάστρινα αντικείμενα ή διακοσμητικά έχουμε την αίσθηση της πραότητας και της γλυκύτητας. Ενισχύει την υγεία του οργανισμού. Ηρεμεί το νευρικό και το μυϊκό σύστημα.