Πολύτιμη ποικιλία Αλεξανδρίτη με έντονο το φαινόμενο της αλλαγής χρώματος!

Πολύτιμη ποικιλία Αλεξανδρίτη με έντονο το φαινόμενο της αλλαγής χρώματος!

Αλεξανδρίτης (Alexandrite)

  • Ομάδα : Οξείδια
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Ορθορομβικό
  • Χημικός Τύπος : BeAI2 O4 με  Cr, Fe
  • Σκληρότητα : 8,5
  • Ειδικό Βάρος : 3,73
  • Σχισμός :  Σαφής
  • Θραυσμός : Κογχώδης
  • Χρώμα :  Πρασινοκόκκινο, Πλεοχροϊκό.
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Έντονη Υαλώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Ο αλεξανδρίτης ανακαλύφθηκε στη Ρωσία πριν από 285 χρόνια. Έχει την καταπληκτική ικανότητα να μεταβάλλει χρώμα και να φιλτράρει το υπεριώδες φως και τις επιβλαβείς ακτίνες. Ο αλεξανδρίτης είναι ένα μαγικό πετράδι που σε διαφορετικούς φωτισμούς αλλάζει χρώμα από κιτρινοπράσινο στο κόκκινο. Κάποτε υπήρξε δημοφιλής λίθος. Εξαιτίας όμως των αλλαγών της μόδας και της εξάντλησης των  αποθεμάτων, σήμερα κατασκευάζεται με υψηλό κόστος τεχνητά και χρησιμοποιείται στα παράθυρα των διαστημοπλοίων, επειδή φιλτράρει τις επιβλαβείς κοσμικές ακτίνες.

Ο αλεξανδρίτης είναι μια πολύ σπάνια ποικιλία του Χρυσοβύρηλου, ενός ορυκτού που έχει σκουροπράσινο ή κίτρινο χρώμα. Τα αρχικά κοιτάσματα αλεξανδρίτη στη Ρωσία έχουν πλέον εξαντληθεί. Βρίσκεται όμως και σήμερα σε μικροποσότητες στη Σρι Λάνκα, τη Βιρμανία, και τη Βραζιλία. Το μοναδικό φαινόμενο αλλαγής χρώματος που παρατηρείται στον αλεξανδρίτη οφείλεται στα μέταλλα χρώμιο και σίδηρο που υπάρχουν στον κρύσταλλο του αλεξανδρίτη.

Νέα Σύνορα

Ακατέργαστος κρύσταλλος Αλεξανδρίτη!

Ακατέργαστος κρύσταλλος Αλεξανδρίτη!

Στις αρχές του 19ου αιώνα, εξερευνητές από τη Ρωσία προχωρούσαν ανατολικά, πέρα από τα Ουράλια Όρη, προς τη Σιβηρία. Αυτό ήταν για τη Ρωσία κάτι αντίστοιχο με την κατάκτηση της Αμερικάνικης δύσης. Ήταν μια εποχή προσδοκιών, χωρίς νόμους, με τους τυχοδιώκτες να πιστεύουν πως θα πλούτιζαν ανακαλύπτοντας χρυσάφι και πολύτιμους λίθους. Όταν το 1830 ανακάλυψαν τον αλεξανδρίτη, πίστεψαν αρχικά, λόγω του χρώματος του, ότι ήταν σμαράγδι. Σύντομα, όμως διαπίστωσαν ότι στο τεχνητό φως έπαιρνε ένα ζωηρό κόκκινο χρώμα.

Επειδή τη μέρα που ανακαλύφθηκε το νέο πετράδι ήταν η 18η επέτειος των γενεθλίων του πρίγκιπα Αλέξανδρου, διάδοχου της αυτοκρατορικής Ρωσίας, το ονόμασαν Αλεξανδρίτη. Ο αλεξανδρίτης μπορεί να έγινε δημοφιλής επειδή έδειχνε το πράσινο και το κόκκινο της ρωσικής αυτοκρατορικής σημαίας. Ωστόσο, δεν είναι τόσο ωραίος όσο το σμαράγδι. Έχει λαμπερό χρώμα, αλλά του λείπει η μεγάλη “φλόγα”, το “πυρ”, που κάνει μοναδικά τα πιο καλά σμαράγδια. Στους τεχνίτες πολύτιμων λίθων, ο αλεξανδρίτης δημιουργεί προβλήματα καθώς έχει την τάση να αποφλοιώνεται κατά το κόψιμο ή το στίλβωμα.Παρά το πρόβλημα αυτό, ο αλεξανδρίτης είναι πολύτιμος.

Με τις σύγχρονες βιομηχανικές διαδικασίες, έχουν δημιουργηθεί τεχνητού αλεξανδρίτες που φαίνονται τόσο γνήσιοι ώστε ακόμα και οι ειδικοί δυσκολεύονται να τους διακρίνουν. Η παραγωγή αυτών των θαυμαστών απομιμήσεων έχει δυστυχώς πολύ μεγάλο κόστος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται σε μικροποσότητες.

Ακατέργαστοι κρύσταλλοι Αλεξανδρίτη!

Ακατέργαστοι κρύσταλλοι Αλεξανδρίτη!

Ο αλεξανδρίτης στο Διάστημα.

Παρά το υψηλό κόστος παραγωγής, ο αλεξανδρίτης παράγεται τεχνητά σε μικροποσότητες για να χρησιμοποιηθεί στα λέιζερ και στα παράθυρα των διαστημοπλοίων και δορυφόρων. Η ατμόσφαιρα της Γης μας προστατεύει από το επιβλαβές υπεριώδες φως, τις κοσμικές και άλλες ακτίνες. Αλλά στο διάστημα, που δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, αυτή η προστασία δεν υπάρχει. Επειδή το γυαλί ή το πλαστικό στα παράθυρα των διαστημοπλοίων δεν παρέχουν επαρκή προστασία, χρησιμοποιείται ο αλεξανδρίτης  – με την ικανότητα του να απορροφά τα διάφορα μέρη του ηλιακού φάσματος – για το φιλτράρισμα των επιβλαβών ακτίνων. Σ’ αυτή την ιδιότητα φιλτραρίσματος οφείλονται οι αλλαγές χρώματος ανάλογα με το φωτισμό και τις διαφορετικές γωνίες .

Χαρακτηριστικά Αλεξανδρίτη 

Ο αλεξανδρίτης είναι μια ποικιλία του ορυκτού Χρυσοβήρυλλος, που έχει συνήθως σκουροκίτρινο ή πράσινο χρώμα. Ο αλεξανδρίτης διαφέρει από τις άλλες μορφές χρυσοβήρυλλου σε 4 σημεία:

  • Έχει πιο λαμπερό χρώμα
  • Βρίσκεται σε πολύ  αρχαιότερες αποθέσεις πετρωμάτων. Ο χρυσοβήρυλλος εμφανίζεται πιο συχνά σε γρανίτες, ενώ ο αλεξανδρίτης βρίσκεται σε αρχέγονα ή μεταμορφωμένα πετρώματα.

    Πολύτιμη ποικιλία Αλεξανδρίτη με έντονο το φαινόμενο της αλλαγής χρώματος!

    Πολύτιμη ποικιλία Αλεξανδρίτη με έντονο το φαινόμενο της αλλαγής χρώματος!

  • Οι κρύσταλλοι του είναι πεπλατυσμένοι και στρογγυλοί, ενώ του χρυσοβήρυλλου είναι συνήθως επίπεδοι.
  • Ο αλεξανδρίτης έχει τη μοναδική ικανότητα αλλαγής χρώματος. Όχι όμως και η χρυσοβήρυλλος.

Την ημέρα το χρώμα του είναι κιτρινοπράσινο, αλλά με τεχνητό φως γίνεται κόκκινο. Αυτό οφείλεται στην παρουσία χρωμίου και σιδήρου μέσα στους κρυστάλλους του αλεξανδρίτη.

 

Πολύτιμη ποικιλία Αλεξανδρίτη με έντονο το φαινόμενο της αλλαγής χρώματος!

Πολύτιμη ποικιλία Αλεξανδρίτη με έντονο το φαινόμενο της αλλαγής χρώματος!

Προέλευση Αλεξανδρίτη

Ο αλεξανδρίτης ανακαλύφθηκε στην κοιλάδα του ποταμού Γιεκατερίνμπουργκ στα Ουράλια Όρη, σε αποθέσεις αδρόκοκκων  πετρωμάτων, τα οποία πίστεψαν αρχικά ότι περιείχαν πολύτιμα σμαράγδια. Σήμερα, οι αλεξανδρίτες των Ουραλίων έχουν εξαντληθεί. Καθώς είναι πολύ σκληρός και ανθεκτικός στον άνεμο και τη βροχή, ο αλεξανδρίτης μπορεί να βρεθεί και σε δευτερογενείς – τοπικές αποθέσεις. Στις περιοχές αυτές ο αλεξανδρίτης μεταφέρθηκε από τα ποτάμια και τα ρεύματα νερού, λόγω διάβρωσης των πετρωμάτων που είχε δημιουργηθεί. Τέτοιες μικρές αποθέσεις βρίσκονται στη Σρι Λάνκα, τη Βιρμανία και τη Βραζιλία. Δεν Υπάρχουν άλλοι φυσικοί πολύτιμοι λίθοι που να μοιάζουν με τον αλεξανδρίτη.

Ενεργειακές Ιδιότητες Αλεξανδρίτη 

Διάφοροι συνθετικοί Αλεξανδρίτες!

Διάφοροι συνθετικοί Αλεξανδρίτες!

Ο αλεξανδρίτης εντείνει τα όνειρα και φέρνει τύχη στην αγάπη. Η ενέργεια του αλεξανδρίτη θα ενισχύσει τη διαδικασία υλοποίησης (τόσο τη σαφήνεια που απαιτείται όσο και την πραγμάτωση του).

Ο Αλεξανδρίτης είναι μια πέτρα του θάρρους, επιτρέποντας έτσι να αντιμετωπίζουμε τις αλλαγές χωρίς φόβους. Ο Αλεξανδρίτης βοηθάει στο κεντράρισμα του εσωτερικού εαυτού μας, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την ενίσχυση της ικανότητας να βιώνουμε τη χαρά και την ομορφιά μας. Θεωρείται λίθος της καλοτυχίας, της δημιουργικότητας και τον τυχερών παιχνιδιών. Λέγεται ότι ο αλεξανδρίτης αλλάζει χρώμα ανάλογα και με την διάθεση του ιδιοκτήτη του.
Σωματικά, ο Αλεξανδρίτης διευκολύνει την απομάκρυνση της έντασης/στρες και μας βοηθά να ισορροπίσουμε τον πνευματικό με τον υλικό μας εαυτό. Οι τεχνητοί αλεξανδρίτες που κυκλοφορούν ευρύτατα στο εμπόριο δεν διαθέτουν τις ίδιες ενεργειακές ιδιότητες.