Αδαμίτης (Adamite)
- Ομάδα : Αρσενιδίων
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Ορθορομβικό
- Χημικός Τύπος : Zn2AsO4(OH)
- Σκληρότητα : 3,5
- Ειδικό Βάρος : 4,3 – 4,5
- Σχισμός : Τέλειος
- Θραυσμός : Κογχώδης
- Χρώμα : Πράσινο, Πορτοκαλί, Κίτρινο, Μπλε, Ασημί, Κόκκινο.
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή
- Λάμψη : Υαλώδης
- Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Κίτρινη Λεμονιού
Ο αδαμίτης είναι ένα πολύ σπάνιο φθοριούχο ορυκτό. Δεν έχει βιομηχανικές χρήσεις, αλλά οι κομψοί του κρύσταλλοι είναι περιζήτητοι από τους συλλέκτες . Ο αδαμίτης είναι δευτερογενές ορυκτό. Προκύπτει μόνον από την αλλαγή ενός προϋπάρχοντος ορυκτού. Ο αδαμίτης είναι σπάνιο και ελκυστικό δευτερογενές ορυκτό. Προκύπτει ως αποτέλεσμα κάποιων χημικών αντιδράσεων που μεταβάλλουν την μορφή ενός ήδη υπάρχοντος ορυκτού.
Είναι πολύ μαλακός για να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία, αλλά είναι περιζήτητος από τους συλλέκτες χάρη στο φθοριούχο χρωματισμό και τους κομψούς κρυστάλλους του. Κανονικά έχει λαμπερό κίτρινο ή πράσινο χρώμα, αλλά μπορεί να είναι και ροζ , βυσσινί, γαλάζιος ή άχρωμος. Το πράσινο χρώμα οφείλεται στο χαλκό που εμπεριέχεται στον κρύσταλλο του, ενώ οι ροζ και οι βυσσινί ποικιλίες προκαλούνται από ίχνη του μετάλλου κοβαλτίου. Οι γαλάζια ποικιλία ονομάζεται και Αλουμίνο-αδαμίτης λόγο του αλουμινίου που περιέχουν οι κρύσταλλοι του.
Όταν το ορυκτό αδαμίτης τοποθετηθεί κάτω από υπεριώδη ακτίνα, λαμποκοπάει με ένα εκπληκτικά φθορίζον κίτρινο χρώμα. Ο αδαμίτης ανήκει στην ομάδα των αρσενιδίων. Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Γάλλου ορυκτολόγου Ζιλμπέρ Ζοζέφ Αντάμ ( γεν. 1795) και βρίσκεται σε συνδυασμό με άλλα ορυκτά όπως ο λειμωνίτης, ο ολιβινίτης, ο ασβεστίτης, ο μαλαχίτης, ο σμιθσονίτης και ο αζουρίτης.
Δοκιμές για Αδαμίτη
Όταν ο αδαμίτης βρίσκεται μαζί με λειμωνίτη, παίρνει μερικές φορές το κίτρινο χρώμα του. Έτσι, δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε τον ένα από τον άλλο. Η δοκιμή για την αναγνώριση του γίνεται ζεσταίνοντας τους κρυστάλλους μέσα σε κλειστούς δοκιμαστικούς σωλήνες. ο λειμωνίτης εκλύει κρυσταλλωμένο νερό όταν ζεσταίνεται, ενώ ο αδαμίτης απλώς τήκεται. Είναι επίσης δυνατόν ο αδαμίτης να μπερδεύεται με το πιο κοινό ορυκτό Αδαμσίτης, αλλά το μόνο κοινό που έχουν τα δύο αυτά ορυκτά είναι η σχεδόν όμοια ονοματολογία τους. Ο Αδαμσίτης είναι μια πρασινόμαυρη ποικιλία του ορυκτού μαρμαρυγίας , που βρίσκεται σε αφθονία σε όλο τον κόσμο. Ο αδαμίτης είναι σπανιότερος και βρίσκεται κυρίως στο Μεξικό.
Χαρακτηριστικά Αδαμίτη
Ο αδαμίτης είναι μέλος της ομάδας των αρσενιδίων. Είναι δευτερεύον ορυκτό, προκύπτει δηλαδή ως προϊόν χημικής μεταβολής κάποιου προϋπάρχοντος ορυκτού. Συνήθως παρουσιάζεται σε μικροκρυσταλλικά συσσωματώματα και πιο σπάνια σε μικρούς πρισματικούς κρυστάλλους στη ζώνη οξείδωσης μεταλλευμάτων ψευδαργύρου. Ο αδαμίτης είναι κανονικά διαφανής με υαλώδη λάμψη, που τον κάνει να φαίνεται σχεδόν σαν διαμάντι. Το χρώμα του είναι μεταβλητό, ανάλογα με την περιοχή όπου εμφανίζεται και με τα εγκλείσματα που περιέχει ο κρύσταλλος. Ο κίτρινος Αδαμίτης παίρνει το χρώμα του από τον Λειμωνίτη, το ροζ και το βυσσινί από τα εγκλείσματα κοβαλτίου, και το πράσινο στην παρουσία χαλκού. Ανεξάρτητα με το χρώμα η γραμμή σκόνης είναι πάντα λευκή.
Ο αδαμίτης είναι βαρύ ορυκτό, 4,5 φορές πιο βαρύ από το νερό. Έχει μεσαία έως χαμηλή σκληρότητα -3,5 Μος και χαράζεται εύκολα με το σουγιαδάκι. Όταν θερμανθεί σε δοκιμαστικό σωλήνα πάνω από φλόγα τήκεται εύκολα, ασπρίζει και από διαφανής γίνεται θαμπός. Διαλύεται εύκολα από διαλύματα οξέων, αποδίδοντας την χαρακτηριστική οσμή του αρσενικού. Όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως παίρνει ένα φθορίζον κίτρινο σαν του λεμονιού χρώμα. Αυτός ο φθορισμός εξαφανίζεται, αν προηγουμένως έχει θερμανθεί το ορυκτό. Οι κρύσταλλοι του αδαμίτη είναι γενικά μικροί σε μέγεθος και επιμήκεις, με πολλές αστραφτερές έδρες. Σχηματίζουν μάζες σε μορφή βεντάλιας (ριπιδοειδείς) με πολλά άλλα ορυκτά, όπως ο λειμωνίτης, ο ασβεστίτης, ο αζουρίτης, και ο ημιμορφίτης. Οι κρύσταλλοι του αδαμίτη πρέπει να καθαρίζονται με αποσταγμένο νερό, για να μην επηρεάζεται το ορυκτό από τα εγκλείσματα.
Προέλευση Αδαμίτη
Ο αδαμίτης είναι ένα σπάνιο δευτερογενές ορυκτό, που σχηματίζεται ως αποτέλεσμα χημικής αντίδρασης σε κάποιο προϋπάρχον ορυκτό. Βρίσκεται συνήθως ως επένδυση σε κοιλότητες στο ορυκτό λειμωνίτης καθώς και στα πλούσια σε σουφλίδια ανώτερα τμήματα φλεβών ορυκτών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου.
Ο αδαμίτης εμφανίζεται σε μεγάλα κοιτάσματα κυρίως στο Μεξικό, ειδικότερα στο ορυχείο Οχουέλα στην πολιτεία Ντουράνγκο. Σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν επίσης έξω από το Γουίντχοεκ της Ναμίμπια, στη Νεβάδα, και στην κομητεία Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, στο Καπ Γκαρόν της Γαλλίας, στο Λαύριο, όπου συνοδεύεται συνήθως από Σμιθσονίτη, στη Θάσο και στο Τσαρνασίλο της Χιλής.
Ενεργειακές Ιδιότητες Αδαμίτη