Αγγλεσίτης (Αnglesite)

Πολύτιμη ποικιλία κίτρινου Αγγλεσίτη!

Πολύτιμη ποικιλία κίτρινου Αγγλεσίτη!

  • Ομάδα : Θειικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Ορθορομβικό
  • Χημικός Τύπος : PbSO4
  • Σκληρότητα : 3
  • Ειδικό Βάρος : 6,3 – 6,4
  • Σχισμός :  Καλός, εξαρτώμενος από το πρωτογενές ορυκτό.
  • Θραυσμός : Κογχώδης
  • Χρώμα :  Άχρωμος προς το λευκό, μερικές φορές με γαλαζοπές ή κίτρινες αποχρώσεις. Διαφανής έως διαφώτιστος.
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Αδαμαντώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Κίτρινη

Ο αγγλεσίτης είναι σπάνιος, μαλακός και εύθραυστος, με ωραίους λαμπερούς κρυστάλλους. Περιέχει Μόλυβδο, ο οποίος χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και στις συσκευές των ακτίνων Χ. Οι συλλέκτες αναζητούν τον αγγλεσίτη επειδή έχει ωραίους και λαμπερούς κρυστάλλους. Είναι φθορίζον ορυκτό, πολύτιμο για την μεγάλη περιεκτικότητα του σε μόλυβδο, ο οποίος έχει πολλές χρήσεις. Καθώς είναι φτηνός και δεν σκουριάζει, χρησιμοποιείται ευρύτατα για οροφές και για προστασία υπόγειων καλωδίων και αγωγών. Απορροφά επίσης την ακτινοβολία και χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες και στις πολύπλοκες συσκευές των ακτίνων Χ. Ο αγγλεσίτης εξορύσσεται συνήθως στις περιοχές όπου εξορυσσόταν μόλυβδος. Ονομάστηκε έτσι από το Άγγλεσι της Ουαλίας.

Πολύτιμη ποικιλία κίτρινου Αγγλεσίτη!

Πολύτιμη ποικιλία κίτρινου Αγγλεσίτη!

Αξία Σπανιότητας Αγγλεσίτη

Μεγάλες συγκεντρώσεις αγγλεσίτη σπανίζουν. Είναι όμως πολύτιμο μέταλλο χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητα του σε μόλυβδο, και εξορύσσεται σε περιοχές όπου έχει εξορυχθεί μόλυβδος. Οι συλλέκτες εκτιμούν τον καλής ποιότητας αγγλεσίτη για τη σπανιότητα και την ομορφιά του. Μέλος της οικογένειας των θειικών ορυκτών, βρίσκεται σε όλο το κόσμο, αν και σε μικρές ποσότητες. Είναι δευτερογενές ορυκτό -σχηματίζεται δηλαδή από την χημική μεταβολή ενός προϋπάρχοντος ορυκτού του. Σ’ αυτή τη περίπτωση  αντιδρά το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα με το μετάλλευμα του ορυκτού Γαληνίτη.

Το νησί Άγγλεσι στην Ουαλία εξακολουθεί να είναι και σήμερα ένα από τα καλύτερα μέρη στα βρετανικά νησιά όπου μπορούμε να βρούμε το ορυκτό, ειδικότερα γύρω από το όρος Πάρις Μάουντεν. Ανακαλύφθηκε εκεί από το Γάλλο Ορυκτολόγο Φρανσουά Σουλπίς Μπεντάν το 1832 και πήρε το όνομά του από το νησί. Το ορυκτό υπάρχει επίσης και στην περιφέρεια του Ντερμισαϊρ  Πικ, κυρίως στις περιοχές γύρω από τις πόλεις Μάτλοκ και Κόμφορντ. Δοκιμή για να αναγνωρίσουμε τον αγγλεσίτη μπορούμε να κάνουμε κάτω από υπεριώδες φως, οπότε το ορυκτό εμφανίζει ένα ζωηρό κίτρινο φθορισμό.

Χαρακτηριστικά Αγγλεσίτη

Διάφανοι κρύσταλλοι Αγγλεσίτη!

Διάφανοι κρύσταλλοι Αγγλεσίτη!

Το 68,3 {a63b7a4686bc561d359265d6492871b1ba7572fd3e55cdfa2760d79b0922bdac} του αγγλεσίτη είναι μόλυβδος σε καθαρή μορφή. Ανήκει στην ομάδα των θειικών ορυκτών. Ο αγγλεσίτης δεν είναι πολύ σκληρός – κατέχει το 3 στην κλίμακα Μος για τη σκληρότητα. Είναι εύθραυστος και απολεπίζεται, αλλά είναι πολύ βαρύς. Αν το θέσουμε κάτω από υπεριώδεις ακτίνες, γίνεται φθορίζον κίτρινος. Αν τρίψουμε τον αγγλεσίτη σε τραχιά πορσελάνη, η γραμμή σκόνης είναι πάντα λευκή, ακόμα και όταν το ορυκτό είναι έγχρωμο. Όπως σε όλα τα άλλα ορυκτά του Μολύβδου, οι κρύσταλλοι του αγγλεσίτη είναι πάντα λαμπεροί και αστράφτουν. Είναι άχρωμοι, καθαροί και διαφανείς και μπορεί να έχουν χρώμα λευκό, γκρι, πράσινο, κίτρινο, ή ανοιχτό γαλάζιο.

Σε συνύπαρξη με το μετάλλευμα του μολύβδου γαληνίτης, οι κρύσταλλοι του μπορεί να είναι επίσης λευκοί, θαμποί, ή μαύροι. Ο αγγλεσίτης διακρίνεται από τον κερουσίτη, μαζί με τον οποίο βρίσκεται συχνά, αν κάνουμε δοκιμή των ορυκτών σε διαλυμένο νιτρικό οξύ. Ο κερουσίτης διαλύεται στο νιτρικό οξύ με θορυβώδη αναβρασμό. Όχι όμως και ο αγγλεσίτης. Μπορεί επίσης να τον μπερδέψουμε με τον Βαρύτη, ένα άλλο παρόμοιο ορυκτό, Μοιάζουν εξωτερικά στο σχήμα και στο βάρος, αλλά ο βαρύτης δύσκολα καίγεται. Ο αγγλεσίτης καίγεται εύκολα. Καιγόμενος σε κάρβουνο, αφήνει ένα σφαιρίδιο μολύβδου.

Πολύτιμη ποικιλία κίτρινου Αγγλεσίτη!

Πολύτιμη ποικιλία κίτρινου Αγγλεσίτη!

Προέλευση Αγγλεσίτη

Ο αγγλεσίτης είναι γνωστός ως δευτερογενές ορυκτό του μολύβδου και σχηματίζεται κυρίως σε κοιτάσματα μολύβδου. Βρίσκεται συνήθως γύρω από έναν πυρήνα γαληνίτη, ένα γκρι ορυκτό που αποτελεί κύρια πηγή του μολύβδου. Αλλού, ο αγγλεσίτης συνοδεύεται από μεταλλεύματα κερουσίτη ή ψευδάργυρου, όπως ο σμιθσονίτης. Μπορεί επίσης να βρεθεί και σε μάζες λειμωνίτη. Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου εξορύσσονται εξαιρετικά θεαματικοί κρύσταλλοι αυτού του ωραίου ορυκτού – όπως τα περίφημα ορυχεία του Τσούμεμπ στην Ναμίμπια και της Ούζντα στο Μαρόκο.

Ενεργειακές ιδιότητες του Αγγλεσίτη

Οι ενεργειακές ιδιότητες του αγγλεσίτη βοηθούν τον ιδιοκτήτη να βρίσκει ισορροπία και ηρεμία στην καθημερινότητα.  Χρησιμοποιείται για διαλογισμό και άλλες πρακτικές, για να μπορέσουμε να κάνουμε κατάδυση στα άδυτα του εαυτού μας. Πιστεύεται ότι ο αγγλεσίτης μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε την εσωτερική ευγένεια, καθαρότητα, πίστη, και θα συμβάλει στην ενίσχυση και την ανάπτυξη αυτών των ιδιοτήτων.

Τα παντρεμένα ζευγάρια πρέπει να έχουν ένα κρύσταλλο αγγλεσίτης πάνω από το κρεβάτι τους, καθώς αυτό θα συμβάλει στη διατήρηση της πίστης των δύο συζύγων. Αυτό το ορυκτό μπορεί να δώσει τις γυναίκες γοητεία και μαγεία. Αυτή η πέτρα θα φέρει τους άνδρες θάρρος και θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την υπερβολική επιθετικότητα, θα κρατήσει τον ιδιοκτήτη του από καυγάδες και άλλους μπελάδες όπου μπορεί να ασκηθεί βία. Έναν κρύσταλλο Αγγλεσίτη συνίσταται να φορούν εκείνοι που αφιερώνουν τη ζωή τους σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Ο αγγλεσίτης προστατεύει επίσης κοινωνικούς λειτουργούς, γιατρούς και θεραπευτές. Δεν χρειάζεται να έχετε ένα μεγάλο κομμάτι του αγγλεσίτη μια και είναι αρκετά σπάνιο και ακριβό, ένα μικρό κομμάτι του Αγγλεσίτη είναι αρκετό. Έχει αρκετά δυνατή δόνηση που σε μικρή ποσότητα είναι αρκετό για το ανθρώπινο σώμα.

Ένα φυλαχτό Αγγλεσίτη χορηγεί στον ιδιοκτήτη του ιδιότητες όπως η καλοσύνη και τη συμπόνια. Παρέχει τη δύναμη και την ενέργεια, δημιουργεί μια ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα γύρω από τον ιδιοκτήτη του.