Αβαλόνη (Avalone)

  • Ομάδα : Οργανική Ύλη
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Άμορφη
  • Χημικός Τύπος : Μεταβλητός αλλά κυρίως CaCo3
  • Σκληρότητα : 3,5 – 4
  • Ειδικό Βάρος : 2,6 με 2,7
  • Σχισμός :  Δεν έχει
  • Θραυσμός : Ανώμαλος
  • Χρώμα :  Άχρωμη (αλλοχρωματική)
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Από Υαλώδης προς Μαργαριτώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Η αβαλόνη είναι ένα οργανικό πετράδι που προέρχεται από το κέλυφος ενός ομώνυμου βρώσιμου γαστερόποδου μαλάκιου. Οι αβαλόνες με κελύφη ποιότητας πετραδιού μπορεί να ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες των θαλάσσιων μαλακίων που ζουν στα θερμά νερά του πλανήτη μας. Με επιστημονικούς όρους αναφέρονται ως θαλάσσια γαστερόποδα του γένους  Haliotis της οικογένειας Haliotidae. Τα σώματα των μαλακίων είναι βρώσιμα και οι μεγάλοι μυικοί πόδες τους θεωρούνται σε μερικές χώρες εξαιρετικό έδεσμα. Τα καλύτερα κελύφη αβαλόνης έχουν υαλώδη λάμψη και αποκαλύπτουν όλα τα χρώματα του φάσματος, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά: τα χρώματα παίζουν γύρω από την επιφάνεια παρουσιάζοντας το γνωστό φαινόμενο του ιριδισμού. Οι αβαλόνες είναι επίσης γνωστές και ως “αφτί της θάλασσας”.

Χαρακτηριστικά Όστρακα

Οι αβαλόνες είναι ευρύτερα κατανεμημένες και αναγνωρίζονται εύκολα από τα χαρακτηριστικά δισκοειδή κελύφη τους, τα οποία είναι διάτρητα κοντά στο ένα άκρο με μία σειρά μικρών οπών.  Τα νεαρά δείγματα έχουν συνήθως μεγάλο αριθμό οπών, αλλά οι περισσότερες από αυτές γεμίζουν καθώς ενηλικιώνεται το μαλάκιο. Οι ενήλικες αβαλόνες διατηρούν πέντε έως εννέα οπές για την αναπνοή και την έξοδο των περιττωμάτων. Ανάλογα με το είδος οι αβαλόνες έχουν πλάτος από 10 μέχρι 25 εκ. και βάθος μέχρι 7,5 εκ.  Η μεγαλύτερη αβαλόνη είναι η κόκκινη αβαλόνη (Haliotis rufescens) μήκους 30 εκ. που ζει στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Ένας από τους πιο στενούς συγγενείς της  Haliotis  rufescens είναι η  Haliotis tuserculata ένα άλλο βρώσιμο θαλάσσιο μαλάκιο που ζει κυρίως στις ακτές των νησιών Μάγχης (Βρετανικά νησιά) και στις ελληνικές ακτές. Αυτό το είδος, όμως, δεν έχει ποιότητα  πετραδιού.

Διακοσμητικές χρήσεις Αβαλόνης

Διακοσμητικό αντικείμενο με αβαλόνη!

Διακοσμητικό αντικείμενο με αβαλόνη!

Τα ακέραια κελύφη αβαλόνης χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά αντικείμενα, ενώ μικρά κομμάτια του κελύφους χρησιμεύουν ως στολίδια. Οι καλύτερες αβαλόνες μπορούν να στιλβωθούν μηχανικά, τα περισσότερα δείγματα, όμως, είναι πολύ μαλακά, γιαυτό δουλεύονται στο χέρι με χαλύβδινα εργαλεία ή διαμορφώνονται με τριβή και γυαλόχαρτο.

Προσοχή!

Κατά την επεξεργασία της αβαλόνης πρέπει να φοράμε προστατευτική μάσκα γιατί το κέλυφος περιέχει κερατίνη (μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κέρατο του ρινόκερου), η οποία εισπνεόμενη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες.

Χαρακτηριστικά Αβαλόνης

Όπως όλες οι οργανικές ύλες, η ακριβής χημική σύσταση της αβαλόνης είναι σε μεγάλο βαθμό μεταβλητή και το κάθε κέλυφος μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα. Γενικά, ωστόσο, η αβαλόνη περιέχει μάργαρο, μια ποιότητα πετραδιού ύλη που απαντάται φυσικά, ή οποία αποτελείται από Αραγωνίτη (ανθρακικό ασβέστιο, με χημικό τύπο CaCo3) και κογχιόλινη (μια πρωτεΐνη, με χημικό τύπο  C32H48N2O11).  Η αβαλόνη περιέχει επίσης κερατίνη (ονομασία που δίνεται σε μια περίπλοκη ομάδα πρωτεϊνών που σχηματίζονται σε συσσωματώματα και αποκτούν τεράστια δύναμη από τα σπειροειδή  δομικά σχήματά τους ).

Γυαλισμένο κέλυφος Αβαλόνης!

Γυαλισμένο κέλυφος Αβαλόνης!

Προέλευση Αβαλόνης

Η αβαλόνη είναι ευρύτατα κατανεμημένη στις θερμές και εύκρατες θάλασσες της γης. Ζει σε βράχους, πάνω στου οποίους κινείται αργά τρώγοντας φύκια που αποσπά από την επιφάνειά τους με την κοφτερή γλώσσα της (ξύστρο). Η αβαλόνη είναι περιζήτητη τόσο από τους εστιάτορες όσο και από τους κοσμηματοποιούς και τους ορυκτολόγους. Για την ικανοποίηση αυτής της ζήτησης, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, και η Καλιφόρνια έχουν δημιουργήσει ανθηρές οστρακοκαλλιέργειες αβαλόνης.  Μικρές αποικίες έχουν βρεθεί και στα παράλια νερά διαφόρων χωρών, όπως η Αυστραλία, η Αίγυπτος, η Ινδία, ο Παναμάς, η Σρι Λάνκα, τα Ηνωμένα αραβικά εμιράτα και η Βενεζουέλα.

Ενεργειακές Ιδιότητες Αβαλόνης

Ενισχύει τα συναισθήματα της ειρήνης, την ομορφιά, τη συμπόνια και την αγάπη. Εργαζόμαστε με την Αβαλόνη ή Αφτί της Θάλασσας όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολα συναισθηματικά ζητήματα. Η αβαλόνη  καταπραΰνει τα νεύρα και ενθαρρύνει μια ήρεμη συμπεριφορά. Είναι ένας εξαιρετικός σύντροφος όταν χρειάζονται καθοδήγηση στις σχέσεις. Ενισχύει τις τέσσερα C’s – επικοινωνία, τη συνεργασία, τη δέσμευση και συμβιβασμό, τα οποία οδηγούν σε αρμονία και ισορροπία. Η αβαλόνη ενισχύει την έκφραση, τόσο με λόγια όσο και στις πράξεις.

Μας επιτρέπει να κατανοήσουμε και τις δύο πλευρές σε κάθε θέμα που απασχολεί εμάς η και κάποιο άλλο άτομο. Η αβαλόνη είναι ένα τέλειο δώρο για όσους έχουν επιβιώσει από τραυματικές εμπειρίες, τους διδάσκει ότι, ενώ μπορεί να έχουν περιφρονηθεί, παραμερισθεί, πικραθεί από τους άλλους , στο τέλος, η αληθινή ομορφιά τους λάμπει για να το δουν όλοι.