Μαργαριτάρια (Pearls)
- Ομάδα : Οργανική Ύλη
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Γενικά άμορφο, εν μέρει ορθορομβικό
- Χημικός Τύπος : CaCO3 + κογχυολίνη + H2O
- Σκληρότητα : 2,5 – 3,5
- Ειδικό Βάρος : 2,6 – 2,8
- Σχισμός : Δεν έχει
- Θραυσμός : Ανώμαλος
- Χρώμα : Λευκό, μαύρο, καστανό ή ρόδινο
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή
- Λάμψη : Μαργαριτώδες
- Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Λευκή
Το μαργαριτάρι είναι ένα μεγάλης αξίας πετράδι, που δημιουργεί ένα μαλάκιο ως αμυντικό μέσο. Τα μαργαριτάρια είναι συνήθως λευκά ή ρόδινα αλλά μπορεί επίσης να εμφανίζονται σε λεπτές αποχρώσεις του μαύρου, μπλε, καστανού, κρεμ, πράσινου, γκρίζου, μοβ ή κίτρινου. Τα ωραιότερα δείγματα παρουσιάζουν συχνά μια χαρακτηριστική λάμψη των χρωμάτων της ίριδας, ή οποία είναι επίσης γνωστή ως ” ανατολή του μαργαριταριού “. Η ονομασία τους προήλθε από το μάργαρο.
Τα μαργαριτάρια σχηματίζονται από στρείδια και μύδια ως αντίδραση στον ερεθισμό που προκαλεί ή παρουσία ξένων σωμάτων μέσα στα κελύφη τους. Αυτοί οι παρείσακτοι εισβολείς είναι παράσιτα ή κόκκοι άμμου μέσα στο μαλάκιο. Πολλά μαλάκια των γλυκών και θαλάσσιων νερών παράγουν αυτή την αντίδραση, αλλά μόνο ορισμένα είδη θαλάσσιων στρειδιών και μυδιών των γλυκών νερών παράγουν πολύτιμα μαργαριτάρια ποιότητας πετραδιού. Τα μαργαριτάρια άλλων μαλακίων έχουν συνήθως χρώμα κόκκινο ή λευκό και υφή που μοιάζει με πορσελάνη, και το πιο σημαντικό, η εμπορική αξία τους είναι περιορισμένη επειδή τους λείπει ή ιριδίζουσα λάμψη του αληθινού μαργαριταριού.
Αραγωνίτης και Μάργαρο
Η διαδικασία σχηματισμού ενός μαργαριταριού αρχίζει όταν το μαλάκιο εκκρίνει μια στερεή ουσία που λέγεται μάργαρο. Το μάργαρο αποτελείται από στρώματα ανθρακικού ασβεστίου, τα οποία σχηματίζονται σε ορθορομβικούς κρυστάλλους και έτσι είναι όμοια με το ορυκτό αραγωνίτης. Το μάργαρο είναι ημιπολύτιμος λίθος, αλλά μόνο του είναι λιγότερο πολύτιμο από το πλήρως σχηματισμένο μαργαριτάρι.
Μαργαριτοκαλλιέργεια
Είναι δυνατόν να αναγκάσουμε τα μαλάκια να δημιουργήσουν μαργαριτάρια εισάγοντας σκόπιμα ερεθιστικά μέσα στα όστρακα τους, τα προϊόντα αυτής της διαδικασίας είναι γνωστά ως καλλιεργημένα μαργαριτάρια . Μπορούμε επίσης να “αναπτύξουμε” μαργαριτάρια εισάγοντας μια μικρή χάντρα στο κέλυφος του μαλάκιου. Η χάντρα αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθεί το μαργαριτάρι. Αυτή η διαδικασία καταλήγει συχνά σε σφαιρικά μαργαριτάρια , γνωστά ως “μαργαριτάρια με πυρήνα”.
Διακοσμητικές χρήσεις
Γενικά, τα πιο πολύτιμα μαργαριτάρια είναι εκείνα που αναπτύσσονται σε σχήμα τέλειας περίπου σφαίρας ή σταγόνας. Τα μαργαριτάρια είναι λιγότερο ανθεκτικά από πολλά άλλα πετράδια, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα στα οξέα, στην ξηρασία και την υγρασία, και έτσι η κατεργασία τους είναι μικρής κλίμακας. Μερικές φορές οι καλλιεργητές εισάγουν στα κελύφη των στρειδιών πυρήνες ειδικού σχήματος . Το μαργαριτάρι θα πάρει τότε το σχήμα του πυρήνα γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθεί.
Δοκιμές και επεξεργασία
Τα φυσικά και τεχνητά μαργαριτάρια διακρίνονται με ακτίνες Χ. Τα μαργαριτάρια περιέχουν νερό ως μέρος της βασικής εσωτερικής δομής τους και γιαυτό πρέπει να φροντίζουμε να μην ξεραίνονται, με αποτέλεσμα να ραγίζουν οι επιφάνειες τους. Δεν πρέπει να τοποθετούνται σε πολύ ξηρή ατμόσφαιρα και πρέπει να τα σκουπίζουμε από καιρό σε καιρό με ένα υγρό πανί για να διατηρούν την ωραία τους όψη.
Προέλευση μαργαριταριών
Τα μαργαριτάρια σχηματίζονται μέσα στα όστρακα των μαργαριτοφόρων στρειδιών (Pincada), τα οποία, παρά την ονομασία τους, δεν είναι στρείδια αλλά δίθυρα μαλάκια. Βρίσκονται και στις θάλασσες και στα γλυκά νερά σε βάθη 14,5 – 36 μέτρα. Τα μαργαριτάρια που προέρχονται από τη θάλασσα βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Ερυθρά θάλασσα, περσικός κόλπος, Κόλπος Μαναάρ (μεταξύ Ινδίας και Σρι Λάνκα) κατά μήκος των ακτών της Βενεζουέλας, γύρω από το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα έξω από τις ακτές του Κουίνσλαντ (Αυστραλία), Πολυνησία, Κόλπος Μεξικού, Κόλπος Παναμά.
Μαργαριτάρια γλυκών νερών βρίσκονται στον ποταμό Μισισιπή (ΗΠΑ) και στους ποταμούς της Αυστρίας, Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Ιαπωνίας και Σκοτίας.
Χαρακτηριστικά μαργαριταριών
Τα μαργαριτάρι είναι πετράδι οργανικής προέλευσης. Αν και η ακριβής χημική σύνθεση του είναι εξαιρετικά μεταβλητή, αποτελείται γενικά από ένα συνδυασμό ανθρακικού ασβεστίου, νερού και μιας πρωτεΐνης που λέγεται Κογχυολίνη (χημικός τύπος C32 H48 N2 O11 ). Μεταβλητή είναι επίσης και η εσωτερική φυσική δομή του μαργαριταριού, αλλά τα τμήματα που είναι κρυσταλλικά ανήκουν στο ορθορομβικό σύστημα συμμετρίας, στο οποίο τρεις έδρες είναι άνισες αλλά βρίσκονται όλες σε ορθές γωνίες μεταξύ τους.
Το καλύτερο μαργαριτάρι έχει μια εκπληκτική διάταξη χρωμάτων της ίριδας που παιχνιδίζουν στην επιφάνεια του. Αυτό το φαινόμενο, που είναι γνωστό ως ιριδισμός, προκαλείται με τη διέλευση του φωτός από τους μικροκρυστάλλους του ανθρακικού ασβεστίου. Το ακριβές χρώμα ενός μαργαριταριού καθορίζεται κατά ένα μέρος από το ίδιο το μαλάκιο και κατά ένα άλλο μέρος από το περιβάλλον του.
Τα μαργαριτάρια μετριούνται σε μονάδες που λέγονται κόκκοι. Ένας κόκκος ισούται με 50 χιλιοστόγραμμα, το ίδιο όπως 0,25 καράτια. Τα μεγάλα δείγματα είναι γνωστά ως μαργαριτάρια μπαρόκ και τα μεγαλύτερα από αυτά ζυγίζουν 1.860 κόκκους. Τα πιο μικρά μαργαριτάρια ζυγίζουν λιγότερο από 0,25 κόκκους και λέγονται σπόροι μαργαριτάρια. Τοποθετώντας ένα μαργαριτάρι κάτω από υπεριώδη λυχνία, μπορεί να εκπέμπει ένα χαρακτηριστικό δικό του φως. Ο επιστημονικός όρος γιαυτό είναι φωταύγεια.
Ενεργειακές ιδιότητες Μαργαριταριών
Χαρίζουν αισιοδοξία, ζωτικότητα, ευεξία, υγεία, μακροζωία και δύναμη. Ένα κόσμημα με μαργαριτάρι, κατάλληλα φορτισμένο, μπορεί να φέρει πλούτη σε όποιον το φοράει και να βελτιώσει τα οικονομικά του και τις συνθήκες της εργασίας του. Προσφέρουν γαλήνη, ηρεμία, ειλικρίνεια, αγνότητα και ακεραιότητα χαρακτήρα.
Συμβολίζουν τη σοφία, την ευτυχία, την αγάπη, τον έρωτα και το καλό που κρύβεται μέσα σε κάθε άνθρωπο. Μας βοηθούν να έρθουμε σε επαφή με τα απλά και αληθινά πράγματα της ζωής. Προστατεύετε τα από καλλυντικά, φλόγα, ιδρώτα, οξέα.
Μαύρα Μαργαριτάρια Ταϊτής!
Προστατεύουν από συναισθηματικά τραύματα. Ικανά να συγκεντρώνουν όλα τα σκόρπια πράγματα και συναισθήματα. Συμβολίζουν την διαύγεια στο “σκοτάδι”.