Αμαζονίτης (Amazonite)
- Ομάδα : Πυριτικά.
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Τρικλινές
- Χημικός Τύπος : KAISi3O8
- Σκληρότητα : 6 – 6,5
- Ειδικό Βάρος : 2,55 – 2,63
- Σχισμός : Σαφής
- Θραυσμός : Κογχώδης
- Χρώμα : Πράσινο, Γαλαζοπράσινο
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή
- Λάμψη : Υαλώδης
- Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν παρουσιάζει.
Ο αμαζονίτης κόβεται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων για να χρησιμοποιηθεί στην κοσμηματοποιία, οι πιο μεγάλοι κρύσταλλοι του ζυγίζουν 100 κιλά και πλέων. Ο αμαζονίτης (γνωστός μερικές φορές και ως Αμαζονόλιθος) είναι μια μορφή ποιότητας πετραδιού του ορυκτού Μικροκλινής. Είναι άστριος και ξεχωρίζει από τα μέλη αυτής της ομάδας από το εκπληκτικό γαλαζοπράσινο χρώμα του. Μολονότι ο αμαζονίτης ονομάστηκε από τον ποταμό Αμαζόνιο, το πετράδι ήταν γνωστό στον παλαιό κόσμο χιλιάδες χρόνια πριν από την ανακάλυψη της Νότιας Αμερικής: οι αρχαίοι Αιγύπτιοι , π.χ χρησιμοποιούσαν τον πράσινο μικροκλινή σε πολλές μορφές στολισμού.
Ο αμαζονίτης είναι η ποικιλία ποιότητας πετραδιού του μικροκλινή, ο οποίος είναι πυριτικό ορυκτό και μέλος της ομάδας των Άστριων. Οι άστριοι είναι τα πιο άφθονα ορυκτά στο στερεό φλοιό της Γης. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολη η αναγνώριση τους, γιατί οι διαφορές μεταξύ τους μπορεί να είναι πολύ μικρές και να ανακαλύπτονται μόνο με λεπτομερή επιστημονική ανάλυση. Ο αμαζονίτης αποτελεί μια μεγάλη εξαίρεση σ’ αυτό το γενικό κανόνα, γιατί αναγνωρίζεται εύκολα από το εκπληκτικό πράσινο χρώμα του, το οποίο οφείλεται στην παρουσία εγκλεισμάτων Μολύβδου μέσα στο σώμα των κρυστάλλων του.
Η κοπή του Αμαζονίτη
Ο αμαζονίτης χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην κοσμηματοποιία. Αν και δεν βρίσκεται στην πρώτη σειρά των πολύτιμων πετραδιών, ένας από τους κύριους λόγους αυτής της χρήσης του είναι το ότι μπορεί να διαμορφωθεί σε πάρα πολλά σχήματα. Η πιο διαδεδομένη κοπή του αμαζονίτη είναι το σχήμα καμποσόν, αλλά το πετράδι κόβεται επίσης σε χάντρες για περιδέραια, ενώ χρησιμοποιείται και για την κατασκευή ανάγλυφων σχεδίων που είναι γνωστά ως καμέο. Είναι ίσως εκπληκτικό το ότι ο αμαζονίτης έχει πάρα πολλές διακοσμητικές χρήσεις, παρ’ όλο που δεν είναι πολύ σκληρό πετράδι (κατέχει το 6 στην κλίμακα Μος και χαράσσεται με λίμα). Είναι επίσης πολύ ευαίσθητος στη θερμότητα αλλά αρκετά ανθεκτικός στις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κοπή.
Παρόμοια πετράδια με τον Αμαζονίτη
Ο αμαζονίτης εκλαμβάνεται μερικές φορές ως σμαράγδι και χρησιμοποιείται στη θέση του. Χρησιμοποιείται επίσης ως υποκατάστατο του τυρκουάζ και μερικών μορφών Ιάδη. Από χημική άποψη ο αμαζονίτης συγγενεύει στενά με την φεγγαρόπετρα ή σεληνόλιθο, αλλά τα δύο πετράδια δεν μοιάζουν μεταξύ τους.
Ορυκτό και πετράδι
Οι καλύτεροι αμαζονίτες είναι ημιπολύτιμοι λίθοι, αλλά και τα κατώτερης ποιότητας δείγματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και τους αξίζει μία θέση σε κάποια συλλογή ορυκτών. Πράγματι, οι μόνες σημαντικές διαφορές μεταξύ του ποιότητας πετραδιού και του ορυκτού αμαζονίτη είναι η ένταση του χρώματος και η αντίσταση τους στην φθορά και τη χρήση. Έτσι, όπως και με πολλά άλλα είδη ορυκτών, το γεγονός ότι κάποιο δείγμα δεν χρησιμοποιείται για την κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι παρουσιάζει λιγότερο ενδιαφέρον από ένα πετράδι του ίδιου υλικού.
Δομικές Ατέλειες
Πολλά κρυσταλλικά δείγματα αμαζονίτη περιέχουν δομικές ατέλειες που καθιστούν πολύ εύθραυστα για να κοπούν σε πετράδια. Μπορεί όμως να έχουν ωραίο χρωματισμό και αυτό τα κάνει πολύ επιθυμητά από τους συλλέκτες ορυκτών.
Ποιότητα που Ποικίλλει
Ένας λόγος για τη μεγάλη διακύμανση της ποιότητας του αμαζονίτη είναι ότι είναι πολύ μαλακός για να χρησιμοποιηθεί ως πετράδι. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι όλα τα δείγματα του αμαζονίτη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στη θερμότητα. Μπορεί η εσωτερική δομή κάποιου κομματιού να είναι αρκετά ελαστική ώστε να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κοπή, πολλά δείγματα όμως θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά αν προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε ή να αλλάξουμε τη φυσική του μορφή.
Χαρακτηριστικά Αμαζονίτη
Ο αμαζονίτης είναι πυριτικό ορυκτό και έτσι αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης και πιο άφθονης ομάδας ορυκτών και πετραδιών της Γης, με 600 και πλέον μέλη. Ο αμαζονίτης αποτελείται από αργίλιο, κάλιο, πυρίτιο και οξυγόνο και οφείλει το χαρακτηριστικό χρώμα του στην πρόσθετη παρουσία μικροεγκλεισμάτων μολύβδου που συγκρατούνται μέσα στο σώμα των κρυστάλλων του. Ο αμαζονίτης είναι συνήθως αδιαφανής ή ελαφρά διαφώτιστος με ελκυστική υαλώδη λάμψη. Οι κρύσταλλοι (που ανήκουν στο τρικλινές σύστημα συμμετρίας) έχουν συχνά γραμμώσεις κατά μήκος όλων των εδρών τους και βρίσκονται συνήθως αναπτυγμένοι ο ένας μέσα στον άλλο, σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως διδυμία.
Προέλευση Αμαζονίτη
Όπως σε όλες τις μορφές μικροκλινή, ο αμαζονίτης απαντάται σε πετρώματα που προήλθαν από μάγμα. Θερμό και τηγμένο αρχικά, αυτό το μάγμα ψύχθηκε στη συνέχεια και επαναστερεοποήθηκε βαθιά στο υπέδαφος. Στο σύνολο τους τα πετρώματα που δημιουργήθηκαν με αυτόν τον τρόπο (όπως π.χ γρανίτες και οι πηγματίτες) είναι γνωστά ως πλουτώνεια. Κατόπιν, με τη μετέπειτα γεωλογική δραστηριότητα ανυψώθηκαν προς την επιφάνεια όπου εντοπίζονται και εξορύσσονται.
Σε άλλες τοποθεσίες οι κρύσταλλοι του αμαζονίτη μπορεί να σχηματίζονται σε λεπτές , παράλληλες επιφάνειες σχιστότητας μεταμορφωμένων πετρωμάτων(σχιστόλιθους) ή μερικές φορές σε φλέβες που έχουν επηρεαστεί από τη δράση ζεστού νερού (υδροθερμικές). Οι χώρες όπου υπάρχουν τα κύρια κοιτάσματα αμαζονίτη είναι : Καναδάς, Μαδαγασκάρη, Μεξικό, Ναμίμπια, Ρωσία, Τανζανία και Ζιμπάμπουε. Στις ΗΠΑ υπάρχουν κοιτάσματα μικροκλινή με μερικούς μικρούς αμαζονίτες στους μαύρους λόφους της Ντακότα και στην Αμίλια της Βιρτζίνια. Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, μολονότι υπάρχουν αμαζονίτες στη Βραζιλία, δεν έχει βρεθεί κανένας κοντά στον ποταμό Αμαζόνιο από τον οποίο πήρε το όνομα του το πετράδι.
Ενεργειακές ιδιότητες Αμαζονίτη
Αναδεικνύει την αλήθεια, την ειλικρίνεια και την αγάπη προς τον εαυτό μας. Ενισχύει την επικοινωνία, την εξωστρέφεια, την ευγλωττία, τη δημιουργικότητα, την ακεραιότητα, την εμπιστοσύνη, τη διορατικότητα και τη διαύγεια. Μας βοηθά να βλέπουμε μια κατάσταση από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Χρήσιμος σε κάθε νέα αρχή και αλλαγή στη ζωή μας. Ο Αμαζονίτης είναι ένα τυχερό πετράδι το οποίο χρησιμοποιούν για γούρι οι παίχτες τυχερών παιχνιδιών.
Απαλύνει τα συναισθηματικά τραύματα και μας φέρνει ηρεμία ανακουφίζοντας την ανησυχία και το φόβο. Εμποδίζει το γεωπαθητικό στρες και προστατεύει από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση. Απομακρύνει την αρνητικότητα, το αίσθημα κατωτερότητας και κάθε είδους αρνητική ενέργεια. Αφαιρεί τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα και διευκολύνει τη ροή της ενέργειας.
Βοηθά τη συγκέντρωση, φιλτράρει την πληροφορία που περνά από τον εγκέφαλο και τη συνδυάζει με τη διαίσθηση. Φορέστε τον για να προστατευθεί τε από τα μικροκύματα. Τοποθετήστε τον κοντά σε υπολογιστές ή κολλήστε τον στο κινητό σας.
Φέρνει τύχη στον ερωτικό τομέα, πλούτο, δύναμη, αφθονία, ανανέωση και αισιοδοξία. Τονώνει τη θηλυκότητα. Αναδεικνύει την αλήθεια, την ειλικρίνεια και την αγάπη προς τον εαυτό μας. Ενισχύει την επικοινωνία, την εξωστρέφεια, την ευγλωττία, την ακεραιότητα και την εμπιστοσύνη. Ο Αμαζονίτης είναι ένα τυχερό πετράδι το οποίο χρησιμοποιούν για γούρι οι παίχτες τυχερών παιχνιδιών.
Χρήσιμος σε κάθε νέα αρχή και αλλαγή στη ζωή μας. Εμποδίζει το γεωπαθητικό στρες και προστατεύει από την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση. Απομακρύνει την αρνητικότητα, το αίσθημα κατωτερότητας και κάθε είδους αρνητική ενέργεια. Eυθυγραμμίζει τα αιθερικά και τα πνευματικά σώματα. Βοηθά στη θεραπεία Ρέικι. Βοηθά τη συγκέντρωση, φιλτράρει την πληροφορία που περνά από τον εγκέφαλο και τη συνδυάζει με τη διαίσθηση.
Τοποθετήστε τον κοντά σε υπολογιστές ή κολλήστε τον στο κινητό σας. Όταν τοποθετείται στο τσάκρα του Τρίτου Ματιού, ο Αμαζονίτης προσφέρει την ικανότητα της ψυχολογικής ενόρασης.