Χρυσόκολλα (Chrysocolla)

TitoShop.gr Βότσαλα Χρυσόκολλας!

Βότσαλα Χρυσόκολλας!

  • Ομάδα : Πυριτικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα: Μονοκλινές ή Ορθορομβικό
  • Χημικός Τύπος : Cu2H2Si2O5(OH)4 nH2O
  • Σκληρότητα : 2 – 4
  • Ειδικό Βάρος : 2,0 – 2,4
  • Σχισμός :  Δεν παρουσιάζει
  • Θραυσμός : Κογχώδης
  • Χρώμα :  Πράσινο έως μπλε
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή έως πράσινη
  • Λάμψη : Υαλώδης έως Κηρώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Η χρυσόκολλα παίρνει διάφορες μορφές ανάλογα με τα υλικά με τα οποία είναι αναμειγμένη και είναι πιο σκληρή όταν περιέχει χαλαζιακό υλικό. Κατά την μυθολογία, ο λίθος της Ελαθ, που είναι ποικιλία αυτού του πετραδιού. Βρέθηκε αρχικά στα ορυχεία του Σολομώντα. Τα χρώματα της χρυσόκολλας ποικίλλουν από το ανοιχτό πράσινο ως το βαθύ μπλε. Τα καθαρά δείγματα είναι πολύ μαλακά για την κοσμηματοποιία, αλλά η χρυσόκολλα περιέχει συνήθως και άλλα υλικά, όπως χαλκηδόνιο και χαλαζία. Το όνομα της είναι σύνθετο ελληνικό, από το “χρυσός”και το “κόλλα”, και δηλώνει ότι η χρυσόκολλα χρησίμευε κάποτε για τη συγκόλληση κομματιών χρυσού.

Μαλακό Πετράδι

Η καθαρή χρυσόκολλα είναι πολύ μαλακή και χαράζεται με το νύχι. Τα μόνα πολύτιμα δείγματα είναι εκείνα που η σκληρότητα τους έχει ενισχυθεί λόγω της ανάμιξης τους με διάφορα άλλα ορυκτά και πετράδια στα οποία περιλαμβάνονται ο χαλκηδόνιος, ο χαλαζίας και μερικές φορές ο πολύτιμος οπάλιος . Τα υλικά αυτά αυξάνουν πολύ την αντοχή της χρυσόκολλας, ωστόσο ακόμη και τα πιο σκληρά δείγματα χρυσόκολλας είναι μαλακά για να ταξινομηθούν ως πετράδια και φθείρονται από την παρατεταμένη χρήση. Κατά συνέπεια, τα δείγματα της χρυσόκολλας πρέπει να τα μεταχειριζόμαστε πάντοτε με πολύ μεγάλη προσοχή και να τα καθαρίζουμε μόνο με αποσταγμένο νερό.

Η κοπή

TitoShop.gr Καμπουσόν Χρυσόκολλας!

Καμπουσόν Χρυσόκολλας!

Όταν η χρυσόκολλα είναι αρκετά ανθεκτική, διαμορφώνεται συνήθως σε λεία θολωτά σχήματα που λέγονται καμπουσόν ή στιλβώνεται με μηχανικό τριβείο για την κατασκευή χαντρών. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για κοσμήματα με έγγλυφα σχέδια που λέγονται ιντάλιο.

Όμοια πετράδια

Ο λίθος Ελαθ (ή Εϊλάτ) είναι ένας σπάνιος φυσικός συνδυασμός από ίσες αναλογίες χρυσόκολλας, τυρκουάζ και ψευδομαλαχίτη. Ανακαλύφθηκε κατά την αρχαιότητα στην χερσόνησο του Σινά. Αυτή η ποικιλία του πετραδιού μοιάζει πολύ με το πολυτιμότερο πετράδι τυρκουάζ. Η χρυσόκολλα βρίσκεται συχνά σε μίγματα με αζουρίτη, κυπρίτη, ημιμορφίτη, σμιθσονίτη, τυρκουάζ και βαρισκίτη. Η χρυσόκολλα διακρίνεται δύσκολα στα μίγματα αυτά χωρίς λεπτομερή επιστημονική ανάλυση.

Άλλες χρήσεις

Μπορεί οι εμφανίσεις της χρυσόκολλας να μην περιέχουν δείγματα αρκετά σκληρά για να γίνουν κοσμήματα, είναι όμως χρήσιμες στους γεωλόγους επειδή η παρουσία του υποδηλώνει συνήθως την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων χαλκού σε μικρή απόσταση.

Χαρακτηριστικά της Χρυσόκολλας

TitoShop.gr Χάντρες Χρυσόκολλας!

Χάντρες Χρυσόκολλας!

Η χρυσόκολλα είναι μέλος της ομάδας των πυριτικών ορυκτών και πετραδιών. Περιέχει τα στοιχεία χαλκό, υδρογόνο, πυρίτιο και οξυγόνο. Οι κρύσταλλοι της κρυσταλλώνονται σε δύο συστήματα συμμετρίας. Μερικοί είναι Μονοκλινείς χωρίς κανένα ζεύγος εδρών με το ίδιο ύψος, μήκος ή πλάτος με κάποιο άλλο. Άλλοι είναι ορθορομβικοί, με τρεις άνισες έδρες σε ορθές γωνίες μεταξύ τους. Η χρυσόκολλα σπάνια είναι καθαρή, ενώ το σύστημα στο οποίο ανήκει ένα δείγμα εξαρτάται από τα άλλα ορυκτά που περιέχει. Ο συνδυασμός της χρυσόκολλας με άλλα ορυκτά επηρεάζει τη σκληρότητα της. η οποία κυμαίνεται μεταξύ 2 και 4 βαθμών της κλίμακας Μος.

Προέλευση της Χρυσόκολλας

Η χρυσόκολλα σχηματίζεται σε τμήματα κοιτασμάτων χαλκού που έχουν οξειδωθεί από τη δράση του αέρα και του νερού. Πριν στερεοποιηθεί το πετράδι σχηματίζει ένα κολλοειδές διάλυμα που περιέχει πυρίτιο, νερό και χαλκό. Η χρυσόκολλα είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά συμπαγή κοιτάσματα βρίσκονται στη Χιλή. Δείγματα έχουν επίσης εξορυχθεί στο Κονγκό, στην Ιταλία, στη Ρωσία, στη Λ.Δ ρου Κονγκό (πρώην Ζαϊρ), στις ΗΠΑ (Αριζόνα, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, και Πενσυλβάνια) και στα Βρετανικά νησιά (Λίσκαρντ). Στην Ελλάδα δείγματα βρέθηκαν στο Λαύριο, στην Ερμιόνη, στη Χελιδόνα Αιτωλίας, στον Όρθρυ, στην Χαλκιδική, στην Καρυά Ολύμπου κ.α

Ενεργειακές ιδιότητες Χρυσόκολλας

Ιδανική για την εξισορρόπηση των συναισθημάτων. Ενθαρρύνει την αυτογνωσία και την εσωτερική ισορροπία, καθώς τονώνει την αυτοπεποίθηση και την ευαισθησία. Τονίζει την προσωπική δύναμη και τις επιχειρηματικές ικανότητες. Εμπνέει δημιουργικότητα, θάρρος, αισιοδοξία, σοφία. Μειώνει τις εντάσεις, βοηθά να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, ξεπερνά την απραξία και το αίσθημα ανικανότητας. Απομακρύνει κάθε είδους αρνητικότητα, φόβους και φοβίες. Προωθεί την αλήθεια και την αμεροληψία.

Προστατεύει την αγάπη, το γάμο και φέρνει πίστη και αρμονία. Βοηθά στη ψυχική ενόραση, στο διαλογισμό και την επικοινωνία. Μπορεί να σας βοηθήσει να δεχτείτε με ηρεμία καταστάσεις που διαρκώς αλλάζουν, δημιουργώντας μεγάλη εσωτερική δύναμη. Είναι ευεργετική για τις σχέσεις που κλυδωνίζονται, θεραπεύοντας τόσο το σπίτι όσο και τις συναλλαγές.

Στο τσάκρα του Ηλιακού Πλέγματος τραβά τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η ενοχή και αναστρέφει τον καταστροφικό συναισθηματικό προγραμματισμό. Στο Τρίτο Μάτι ανοίγει την ψυχική ενόραση. Στο τσάκρα του Λαιμού βελτιώνει την επικοινωνία και σας βοηθά να ξέρετε πότε να μείνετε σιωπηλοί.