Μολδαβίτης ή Moldavite :
- Ομάδα: Τεκτίτες
- Κρυσταλλικό σύστημα: Άμορφος
- Χημικός Τύπος: Διάφορα Πυριτικά
- Σκληρότητα : 5
- Πυκνότητα : 2.4
- Σχισμός: Δεν Παρουσιάζει
- Θραυσμός: Κογχώδης
- Χρώμα: Πράσινο
- Γραμμή Σκόνης: Λευκή
- Λάμψη: Υαλώδης
- Φωταύγεια: Δεν Παρουσιάζει
Ο Μολδαβίτης, ένα μυστηριώδες πετράδι που άλλοτε πίστευαν ότι ήρθε από το διάστημα, είναι μια πολύτιμη μορφή γυαλιού. Μέχρι τον 20ο αιώνα οι γεωλόγοι πίστευαν ότι ο μολδαβιτης εμφανίστηκε στην Γη μετά από σύγκρουση της με κάποιο μετεωρίτη. Πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν ότι, μολονότι η καταγωγή του είναι γήινη, η προέλευση του είναι παράδοξη. Ο μολδαβιτης είναι ένα γοητευτικό πράσινο πετράδι που πήρε το όνομα του από τον ποταμό Μολδάβα της Βοημίας (τμήμα της Δημοκρατίας της Τσεχίας σήμερα), όπου ανακαλύφθηκε το 1787.
Οι πτώσεις μετεωριτών στην επιφάνεια της γης είναι σύνηθες φαινόμενο. Κάθε χρόνο πέφτουν κατά μέσο όρο 500, αλλά οι περισσότεροι είναι μικροί και περνούν απαρατήρητοι. Επειδή ο μολδαβιτης είναι πολύ σπάνιος είναι απίθανο να προέρχεται από αυτές τις πτώσεις. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι είναι μια μορφή τεκτίτη, ένα πέτρωμα πλούσιο σε πυρίτιο που μοιάζει με τα πετρώματα που σχηματίζονται από υπόγεια ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Σπάνιοι Σχηματισμοί
Σήμερα είναι γνωστά εννέα είδη τεκτιτη, τα περισσότερα από τα οποία πήραν την ονομασία τους από την περιοχή όπου ανακαλυφθήκαν : Αυστραλίτες (από την νότια Αυστραλία και Τασμανία). Μπεντιαζίτες (από το Τέξας των ΗΠΑ), Γεωργιανοι (από την Τζόρτζια των ΗΠΑ). Ινδοκινίτες (από το Λάος, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ). Τεκτίτες της ακτής ελεφαντοστού (από την δυτική Αφρική). Ιαβίτες (από την Ιάβα). Μαλαισιανίτες (από την Μαλαισία). Φιλιππινίτες (από τις Φιλιππίνες και την Κίνα) και Μολδαβίτες (από την Δημοκρατία της Τσεχίας).
Οι πιο πολλοί τεκτίτες προέρχονται από τις Φιλιππίνες : από τα 650.000 δείγματα που έχουν συλλεχθεί μέχρι τώρα, 500.000 και πλέον είναι Φιλιππινίτες. Ο μολδαβίτης είναι ο πιο σπάνιος τεκτίτης. με τη διαφώτιστη υαλώδη εμφάνιση του, είναι ασφαλώς ο πιο ωραίος και αυτό τον καθιστά εξαιρετικά πολύτιμο ως πετράδι. Ο τέλεια στιλβωμένος μολδαβιτης μοιάζει με Διοψίδιο και με Πράσινο Τουρμαλίνη.
Ο μολδαβιτης είναι μέλος της σπάνιας αλλά διαδεδομένης ομάδας των τεκτιτών ορυκτών και πετραδιών. Είναι μια μορφή γυαλιού που η χημική του σύσταση αποτελείται κυρίως από μια μεγάλη ποικιλία πυριτικών υλικών. Μπορεί όμως να περιεχέι ποσότητες αργίλιου, καλίου και ασβεστίου. Ο μολδαβιτης δεν έχει κρυσταλλικό σχήμα. με επιστημονικούς όρους λέγεται ότι είναι άμορφος. Τα δείγματα παίρνουν τη μορφή πεπλατυσμένων σταγόνων, αποστρογγυλωμενων χαλικιών ή ακανόνιστων ακάνθων.
Συχνά υπάρχουν εγκλείσματα που μοιάζουν με σφαιρικές ή με σταγονοειδείς φυσαλίδες, ή με στρόβιλους. Τα περισσότερα δείγματα μολδαβίτη είναι αρκετά μικρά, ελάχιστα έχουν βάρος μεγαλύτερο από τα 300 γραμμάρια ή έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 3 εκατοστά. Δεν είναι πολύ σκληρός για πετράδι (κατέχει το 5 στην κλίμακα Μος για τη σκληρότητα και μπορεί να χαραχθεί με σουγιά), αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου την άξια του. Είναι εξαιρετικά πολύτιμος λόγω της σπανιότητας του και για το μοναδικό πράσινο χρώμα του που είναι το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του.
Προέλευση Μολδαβίτη
Ο μολδαβίτης σχηματίστηκε, όπως υπολογίζεται, πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια, βαθιά στο εσωτερικό τη Γης ως αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ωστόσο, όλα τα ορυκτά και πετράδια που σχηματιστήκαν μ’ αυτό το τρόπο περιέχουν συνήθως πολλές φυσαλίδες ή μικροσκοπικά κρυσταλλικά εγκλείσματα που ονομάζονται κρυσταλλίτες, όπως αυτά που βρίσκουμε πχ στον Οψιδιανό. Κατά παράξενο όμως τρόπο, ο μολδαβιτης περιεχέι ελάχιστα από αυτά τα εγκλείσματα και η απουσία τους κάνει τους επιστήμονες να προβληματίζονται. Να γιατί δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα όλοι οι τεκτίτες να έφθασαν πράγματι στη Γη με μετεωρίτες ή με τις ουρές κομητών και τα σχετικά εγχειρίδια δεν παραλείπουν ποτέ να τονίζουν ότι η πραγματική προέλευση του μολδαβιτη δεν είναι γνωστή με βεβαιότητα. Μολδαβιτης έχει βρεθεί μόνο στον ποταμό Μολδάβα στη Δημοκρατία της Τσεχίας.
Η κοπή του Μολδαβίτη
Οι μολδαβιτες σπάνια κόβονται σε έδρες γιατί δεν είναι πολύ σκληροί και κυρίως γιατί φαίνονται καλύτεροι με άθικτη τη φυσική τους επιφάνεια. Στην κοσμηματοποιία, οι μολδαβιτες δένονται με παράξενα σχήματα που ταιριάζουν με το ακανόνιστο στο σχήμα των λίθων.
Ενεργειακές Ιδιότητες του Μολδαβίτη
Είναι μια συγχώνευση εξωγήινων ενεργειών με αυτές της μητέρας γης, καθώς λέγετε ότι δημιουργήθηκε όταν ένας γιγαντιαίος μετεωρίτης έπεσε στη γη. Χρησιμοποιείται ως φυλακτό για βασκανία και για καλή τύχη και γονιμότητα.
Πολλοί πιστεύουν ότι ήρθε για να βοηθήσει τη μετάβαση της γης και τη γιατρειά της. Ανοίγει τα τσάκρα της κορυφής, για να δεχθεί την ανώτερη πνευματική καθοδήγηση και βοηθά να αναπτύξετε μια αποστασιοποίηση από τα τετριμμένα γήινα ζητήματα της ασφάλειας, όπως τα χρήματα και η ανησυχία για το μέλλον.
Ο μολδαβίτης είναι εύθραυστος και δεν πρέπει να καθαρίζεται με αλάτι, για τι γδέρνεται η επιφάνεια του.