Ιαδεΐτης ( Jade )
- Ομάδα : Πυριτικά
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Μονοκλινές
- Χημικός Τύπος : NaAISi2O6
- Σκληρότητα : 7
- Ειδικό Βάρος : 3,2-3,4
- Σχισμός : Πρισματικός, όχι πλήρης
- Θραυσμός : Ακανθώδης
- Χρώμα : Άχρωμος (αλλοχρωματικός)
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή
- Λάμψη : Υαλώδης
- Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Ασθενής
Ο ιαδεΐτης αποτελεί την μια από τις δύο πηγές του πολύτιμου πετραδιού Ιάδης που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κοσμηματοποιία και τη μικρο γλυπτική. Ο ιαδεΐτης είναι συνήθως πράσινος και σπανιότερα μαύρος, μπλε, καστανός, μοβ, πορτοκαλί, ρόδινος, λευκός ή κίτρινος. Το πράσινο πετράδι είναι γνωστό ως αυτοκρατορικός ιάδης. Είναι εξαιρετικά πολύτιμος και χρησιμοποιείται για διακοσμητικούς σκοπούς επί πολλούς αιώνες , κυρίως στην Άπω Ανατολή.
Παρόμοιο Ορυκτό
Άλλοτε θεωρούσαν τον ιάδη ξεχωριστό ορυκτό. Το 1863, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπήρχαν δύο διαφορετικά υλικά από τα οποία μπορούσε να εξαχθεί ο ιάδης : ιαδεΐτης και νεφρίτης. Ο νεφρίτης και ο ιαδεΐτης είναι σχεδόν όμοιοι ως προς την εμφάνιση και τη σύσταση, αλλά μπορούμε να τους διακρίνουμε πολύ εύκολα από το ειδικό βάρος τους. Ο ιαδεΐτης είναι 3,2-3,4 φορές πιο βαρύς από ίσο όγκο νερού,ενώ ο νεφρίτης έχει πολύ χαμηλότερο ΕΒ είναι 2,92-3,06. Ο ιαδεϊτικός ιάδης είναι σπανιότερος από το νεφριτικό ιάδη και διακρίνεται πολύ εύκολα από αυτόν γιατί έχει πιο βαθύ πράσινο χρώμα.
Πυρόξενοι
Ο ιαδεΐτης είναι πυρόξενος, μια από τις ομάδες των πυριτικών ορυκτών με γενικό χημικό τύπο ABSi2O6 στον οποίο “Α” μπορεί να είναι ένα από τα μεταλλικά στοιχεία ασβέστιο, νάτριο, μαγνήσιο ή σίδηρος , ενώ “Β” μπορεί να είναι μαγνήσιο, σίδηρος, χρώμιο, μαγγάνιο ή αργίλιο. Ο ιαδεΐτης είναι και αυτός πυριτικό άλας του νατρίου και του αργιλίου. Άλλοι πυρόξενοι είναι ο Αυγίτης, ο Διοψίδιος, ο Ενσταντίτης και ο Υπερσθενής. Μολονότι ο νεφρίτης είναι και αυτός πυριτικό ορυκτό, δεν ταξινομείτε ως πυρόξενος γιατί ο χημικός του τύπος είναι διαφορετικός. Ο νεφρίτης περιέχει μεταλλικό ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο μαζί με 8 άτομα πυριτίου και 22 άτομα οξυγόνου.
Το χρώμα του αυτοκρατορικού ιάδη οφείλεται στην παρουσία εγκλεισμάτων χρωμίου στη δομή του. Μερικά είδη ιαδεϊτικού ιάδη αναπτύσσουν στην επιφάνεια τους μια καστανή επικάλυψη οξειδίων του σιδήρου. Αυτό προκαλείται από την αποσάθρωση. Κατά τη διαμόρφωση των πετραδιών, αυτά τα καστανά χρώματα ενσωματώνονται πλήρως στα σχέδια και δεν καταβάλλεται προσπάθεια να αφαιρεθούν ή να κρυφτούν γιατί θεωρείται ότι προσθέτουν ομορφιά στο κόσμημα.
Κοπή και απομιμήσεις
Ο ιάδης ποιότητας πετραδιού είναι πολύ σπάνιος. Επίσης, η επεξεργασία του είναι εξαιρετικά δύσκολη, επειδή η δομή του είναι πολύ συμπαγής. Ο ιάδης σπάνια κόβεται σε έδρες, αλλά συνήθως διαμορφώνεται σε χάντρες και σκαλιστά κοσμήματα. Κάπου κάπου κόβεται και σε καμπουσόν. Αυτός είναι ένας από τους αρχαιότερους τρόπους επεξεργασίας, που περιλαμβάνει την λείανση των επιφανειών του πετραδιού σε τέλεια στιλβωμένα θολωτά σχήματα. Όλα σχεδόν τα κοσμήματα του ιάδη, αρχαία και σύγχρονα, προέρχονται από την Κίνα.
Το ορυκτό που μοιάζει με τον ιαδεϊτικό ιάδη και μπορεί να τον αντικαταστήσει είναι ο Μπουενίτης, μια ποικιλία του Σερπεντίνη που είναι πιο μαλακός και πιο εύκολος στην κατεργασία από τον αυθεντικό ιάδη. Αν ο μπουενίτης χρωματιστεί πράσινος αυξάνεται η ομοιότητα του με τον αυθεντικό ιάδη και μεγαλώνει η αξία του. Ένα άλλο ορυκτό που μερικές φορές εκλαμβάνεται ή υποκαθιστά τον αυθεντικό ιαδεϊτικό ιάδη είναι ο λεγόμενος “ιάδης του Τράνσβαλ” . Παρά το φανταχτερό όνομα του, αυτό το ορυκτό είναι στην πραγματικότητα μια αδιαφανής ποικιλία του λιγότερο πολύτιμου πράσινου γρανάτη.
Ιστορία
Ο ιαδεϊτικός ιάδης χρησιμοποιείται στην Κίνα από το 18ο αιώνα. Κάθε παλιότερος κινέζικός ιάδης είναι φτιαγμένος από νεφρίτη. Οι Κινέζοι τοποθετούσαν τον ιάδη στα θεμέλια των σπιτιών τους γιατί πίστευαν ότι τα προστάτευε από τους κεραυνούς. Το μεγαλύτερο μέρος του αυτοκρατορικού ιάδη εξορυσσόταν αρχικά από την Βιρμανία, η οποία εξακολουθεί και σήμερα να είναι σημαντική πηγή πετραδιών ιαδεΐτη. Αυτά τα κοιτάσματα, ωστόσο, ήταν πάρα πολύ μικρά και μόνο όταν έγινε μια σημαντική ανακάλυψη στη Βόρεια Βιρμανία , το 1784, εξασφαλίστηκε αρκετός αυτοκρατορικός ιάδης, ώστε να συμφέρει εμπορικά η εξαγωγή του.
Οι Ισπανοί κονκισταδόρες είχαν ανακαλύψει κοιτάσματα ιαδεΐτη στην κεντρική Αμερική, όταν την απέκτησαν το 16ο αιώνα. Πίστευαν ότι θεραπεύει την ισχιαλγία και τη νεφροπάθεια και τον ονόμασαν “πιέντρα δε ιχάδα “(λίθος της οσφύος) ή “πιέντρα δέλος ρινιόρες” (λίθος των νεφρών).
Χαρακτηριστικά του ιαδεΐτη
Ο ιαδεΐτης είναι μέλος των πυρόξενων, μιας ομάδας πυριτικών ορυκτών. Το ορυκτό αποτελείται από μικροσκοπικούς κρυστάλλους που είναι αλληλένδετοι μεταξύ τους. Αυτοί οι κρύσταλλοι έχουν συνήθως γραμμώσεις κατά μήκος των επιφανειών τους και πολύ συχνά αναπτύσσονται ο ένας μέσα στον άλλον(είναι δηλαδή δίδυμοι). Εκτός του ότι είναι πολύ σκληρός ο ιαδεΐτης είναι επίσης εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό. Δεν διαλύεται και μπορεί να καθαριστεί με διάλυμα οξέων. Υπάρχουν δύο σκουροπ
ράσινες ποικιλίες ιαδεΐτη που έχουν χαρακτηριστικά μαύρα φλεβίδια: είναι ο Χλωρομελανίτης και ο Αλβίτης-ιαδεΐτης, ένα μείγμα ιαδεΐτη και του άστριου αλβίτη.
Προέλευση του ιαδεΐτη
Ο ιαδεΐτης απαντάται σε πετρώματα που σχηματίστηκαν από ηφαιστειακή δραστηριότητα. Πρόκειται για πυριγενή πετρώματα που η αρχική τους σύνθεση μεταβλήθηκε από τη θερμοκρασία και την πίεση. Ο ιαδεΐτης απαντάται επίσης σε χαλίκια και κροκάλες που μετακίνησε από τις αρχικές τους θέσεις το νερό. Ο καλύτερος ιαδεΐτης προέρχεται από την Βιρμανία, όπου βρίσκεται η κυριότερη πηγή προμήθειας ιαδεΐτη -ένα μεγάλο κοίτασμα κοντά στο Ταουμάου. Κοιτάσματα έχουν βρεθεί και στην Κίνα, στη Γουατεμάλα, στην Ιαπωνία, στο Μεξικό, στη Νέα Ζηλανδία και στο Θηβέτ. Ιαδεΐτης εξορύσσεται επίσης στα ορυχεία Σαν Μπενίτο και Κόντρα Κόστα της Καλιφόρνιας.
Ενεργειακές ιδιότητες του ιαδεΐτη
Φέρνει χαρά, γαλήνη, ισορροπία, γνώση, μακροζωία. Χαρίζει καλή τύχη, πλούτο και αφθονία σε όλες τις μορφές.Φέρνει ειρήνη στην καρδιά και ευνοεί τα συναισθήματα αγάπης και έρωτα. Προστατεύει τα μωρά και υποστηρίζει την παιδική ηλικία. Κρατά μακριά τις ατυχίες και την κακή διάθεση. Διώχνει τις απογοητεύσεις και κάθε αρνητικό συναίσθημα. Είναι ασπίδα προστασίας για το βιομαγνητικό σώμα. Ενεργοποιεί τα άτομα και εξυψώνει το πνεύμα. Καθαρίζει την αύρα και τον περιβάλλοντα χώρο μας.
Ιδιότητες Ιαδεΐτη ανά χρώμα!
Πράσινος Ιαδεΐτης
Θεωρείται η πέτρα της υγείας και χρησιμοποιείται συχνά από εγκύους για ομαλή εγκυμοσύνη και εύκολο τοκετό.
Μπλε Ιαδεΐτης
Συμβολίζει την ειρήνη και την περισυλλογή, φέρνει εσωτερική γαλήνη και υπομονή. Είναι μια πέτρα για την αργή αλλά σταθερή πρόοδο.
Μοβ Ιαδεΐτης
Ανακουφίζει τα εσωτερικά τραύματα και προσδίδει εσωτερική ειρήνη. Διδάσκει τη λεπτότητα και τη συγκράτηση στα συναισθηματικά ζητήματα και θέτει σαφή όρια.
Πορτοκαλί Ιαδεΐτης
Είναι ενεργητικός και σας δραστηριοποιεί με ήρεμο τρόπο. Φέρνει χαρά και διδάσκει την αλληλοσύνδεση μεταξύ όλων των όντων.
Κόκκινος Ιαδεΐτης
Είναι ο πιο παθιασμένος και ερεθιστικός ιαδεΐτης, σχετίζεται με την αγάπη, τον έρωτα και τη χαλάρωση.
Λευκός Ιαδεΐτης
Καθοδηγεί την ενέργεια με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Βοηθά στην ανάληψη αποφάσεων καθώς προσελκύει τις κατάλληλες πληροφορίες.
Κίτρινος Ιαδεΐτης
Δίνει ενέργεια και δραστηριοποιεί με μια γλυκύτητα, φέρνοντας χαρά και ευτυχία.