Ακουαμαρίνα (Aquamarine)

  • Ομάδα : Πυριτικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Εξαγωνικό

    Εξαιρετικοί κρύσταλλοι Ακουαμαρίνας

    Εξαιρετικοί κρύσταλλοι Ακουαμαρίνας

  • Χημικός Τύπος : Be3 AI2 Si6 O18
  • Σκληρότητα : 7,5 – 8
  • Ειδικό Βάρος : 2,68 – 2,74
  • Σχισμός :  Ασαφής
  • Θραυσμός : Κογχώδης
  • Χρώμα :  Μπλε, γαλάζιο έως διάφανο.
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Υαλώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Η Ακουαμαρίνα είναι η πολύτιμη μπλε ποικιλία του ορυκτού Βήρυλλος. Το μοναδικό της χρώμα την κάνει περιζήτητο πετράδι.  Το χρώμα του ωραίου πετραδιού ακουαμαρίνα κυμαίνεται από γαλαζοπράσινο έως έντονο καθαρό γαλάζιο. Όπως το Σμαράγδι, το Ηλιόδωρο και ο Μοργκανίτης, η Ακουαμαρίνα είναι ποικιλία της βήρυλλου. Είναι πολύτιμο πετράδι, γι αυτό συχνά χρησιμοποιούνται απομιμήσεις του που παρασκευάζονται από άλλες φυσικές ή συνθετικές ύλες. Τα πιο ωραία δείγματα ακουαμαρίνας προέρχονται από τη Βραζιλία, ειδικότερα από την πλούσια σε ορυκτά πολιτεία Μίνας Ζεράις.

Θαυμάσια χρώματα

Οι κρύσταλλοι της ακουαμαρίνας που χρησιμοποιούνται στην κοσμηματοποιία, είναι τέλεια καθαροί και διαυγείς. Τα πιο όμορφα μπλε χρώματα συχνά πετυχαίνονται τεχνητά, με την θέρμανση του πετραδιού στους 400 C  περίπου. Όποια απόχρωση του μπλε κι αν έχει η ακουαμαρίνα, το χρώμα είναι ενιαίο σε ολόκληρο το πετράδι. Οφείλεται σε ένα ποσοστό του σιδήρου το οποίο, αν και ελάχιστο, του δίνει εντυπωσιακά ομοιόμορφο χρώμα. Μια άλλη αξιοσημείωτη ιδιότητα είναι ότι μπορεί να εμφανίζεται άλλοτε μπλε και άλλοτε άχρωμη, ανάλογα με τη γωνία που το κοιτάμε. Ο επιστημονικός όρος αυτού του φαινομένου είναι “Διχροϊσμός”.

Πειστικές απομιμήσεις

Πολύτιμη ποικιλία Ακουαμαρίνας

Πολύτιμη ποικιλία Ακουαμαρίνας

Καθώς η ακουαμαρίνα είναι πολύτιμο πετράδι, οι απομιμήσεις της είναι συχνές. Τα πιο συνηθισμένα υλικά που χρησιμοποιούνται στις ψεύτικες ακουαμαρίνες είναι το τεχνητό γυαλί, ο συνθετικός σπινέλιος και το μπλε τοπάζι βομβαρδισμένο με ακτίνες γάμα. Τα υλικά αυτά είναι τόσο πειστικά, ώστε ακόμα και οι πιο πεπειραμένοι ειδικοί πρέπει να προσφεύγουν σε ειδικά όργανα για να διακρίνουν τις απομιμήσεις.

Διάσημα πετράδια Ακουαμαρίνας 

Πολύτιμη ποικιλία Ακουαμαρίνας

Πολύτιμη ποικιλία Ακουαμαρίνας

Κρύσταλλοι ακουαμαρίνας σε ποιότητα πετραδιού βρίσκονται συχνά, και μερικοί από αυτούς έχουν μήκος ένα και πλέον μέτρο. Ένας αξιόλογος κρύσταλλος βάρους 61 κιλών βρέθηκε στη Βραζιλία, κοντά στο Μπέλο Οριζόντε. Ένα άλλο θαυμάσιο δείγμα στεγάζεται στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στη Νέα Υόρκη. Είναι 4.438 καρατίων, κομμένο σε σχήμα πολυεδρικού αβγού (δακρύσχημο). Στο Σμισθόνειο Ινστιτούτο στην Ουάσιγκτον DC των ΗΠΑ, υπάρχει ένα θαυμάσιο πολυεδρικό πετράδι ακουαμαρίνας διαστάσεων 25 x 10 εκ.

Αρχαία Ιστορία

Το όνομα της είναι λατινικό και σημαίνει νερό της θάλασσας. Η ακουαμαρίνα ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους, που την χρησιμοποιούσαν ήδη από τον 3ο αιώνα Π.Χ, συνήθως για να φτιάχνουν ιντάλιο (κομψοτεχνήματα γλυπτικής ή χαρακτικής). Τα σκαλίσματα τους αναφέρονται κυρίως σε ναυτικά θέματα, καθώς το χρώμα της ακουαμαρίνας θυμίζει την θάλασσα, αλλά και επειδή πίστευαν ότι το πετράδι προστατεύει τους θαλασσοπόρους. Επίσης, για τους ερωτευμένους συμβόλιζε την ευτυχία και την ελπίδα.

Η κοπή της Ακουαμαρίνας

Η ακουαμαρίνα είναι εύθραυστο πετράδι, που εύκολα θρυμματίζεται. Η κοπή που χρησιμοποιείται συνήθως είναι το βαθμιδωτό ορθογώνιο, προσφέρεται όμως και η ωόειδης κοπή. Τα εγκλείσματα που περιέχουν οι ακουαμαρίνες συχνά προκαλούν οπτικές ανακλάσεις γνωστές ως “μάτι της γάτας” και “αστερισμός”.

Χαρακτηριστικά Ακουαμαρίνας

Η ακουαμαρίνα είναι πυριτικό ορυκτό του αργιλίου και του βηρυλλίου. Μολονότι είναι πολύ σκληρή, είναι μάλλον εύθραυστη και κομματιάζεται με το χτύπημα. Έχει συνήθως υαλώδη λάμψη και συχνά δεν παρουσιάζει σχισμό- δηλαδή δεν κόβεται αν χτυπηθεί με σφυρί ή αν δεχτεί παρόμοια πίεση.  Η ακουαμαρίνα έχει μερικές φορές στους κρυστάλλους της εγκλείσματα (ακαθαρσίες), που έχουν συνήθως την μορφή λεπτών παράλληλων κοιλοτήτων. Μέσα σ’ αυτές τις κοιλότητες υπάρχει ένα θύλακας αερίου. Σε μερικές περιπτώσεις αυτό το έγκλεισμα -γνωστό ως “στάθμη” – φαίνεται να κινείται. Στα εγκλείσματα μπορεί να περιλαμβάνονται κρύσταλλοι μαρμαρυγία, μοσχοβίτη, αιματίτη, ιλμενίτη και σταγονίδια ενός διαυγούς υγρού.  Κρύσταλλοι ακουαμαρίνας με έντονα χρώματα μπορεί να φαίνονται άχρωμοι ή μπλε ανάλογα με την οπτική γωνία.

Προέλευση Ακουαμαρίνας

Όπως όλες οι ποικιλίες της βηρύλλου, η ακουαμαρίνα απαντάται συνήθως στα πηγματιτικά πετρώματα καθώς και σε δευτερογενή κοιτάσματα. Τα πιο σημαντικά ευρήματα ακουαμαρίνας προέρχονται από την Βραζιλία, κοντά στην Μπαραμπάγια, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις και στις πολιτείες Μπαϊα, Εσπίριτου Σάντου, Ριο Γκράντε ντου Νόρτε και Σάντα Μαρία ντε Ιταμπίρα. Οι καλύτεροι σκουρόχρωμοι μπλε κρύσταλλοι ακουαμαρίνας προέρχονται από την Μαδαγασκάρη. Άλλα κοιτάσματα υπάρχουν στο Αφγανιστάν, Νιγηρία, Πακιστάν, στα Ουράλια όρη της Ρωσίας και στα Μουρν όρη της Ιρλανδίας.

Ενεργειακές Ιδιότητες Ακουαμαρίνας

Κρύσταλλος Ακουαμαρίνας από την Βραζιλία

Κρύσταλλος Ακουαμαρίνας από την Βραζιλία

Η ακουαμαρίνα  αντηχεί με την ενέργεια των ωκεανών, βοηθώντας τον κάτοχό του να συνδεθεί με τα πνεύματα της φύσης της θάλασσας. Οι Ναυτικοί στην αρχαιότητα είχαν μαζί τους κρυστάλλους ακουαμαρίνας για να έχουν ασφαλές ταξίδι στο νερό και για την προστασία από τον πνιγμό. Η καταπραϋντική ενέργεια της ακουαμαρίνας θα γίνει  τέλειος σύντροφος για να καθ ησυχάσετε τους φόβους και τις φοβίες.

Η ακουαμαρίνα είναι η «Πέτρα του θάρρους και της προστασίας”. Χρησιμοποιείται συχνά στο τσάκρα του λαιμού, Η ακουαμαρίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της λεκτικής έκφρασης. Συχνά χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την πνευματική επικοινωνία. Η Ακουαμαρίνα χρησιμοποιείται επίσης για να ευθυγραμμίσει όλα τα τσάκρας και να ενισχύσει την αύρα.

Ενθάρρυνση, διαύγεια της σκέψης, η ακουαμαρίνα  μπορεί να βοηθήσει στην αφομοίωση των νέων γνώσεων, συνιστάτε για τους μαθητές όλων των ειδών. Η ακουαμαρίνα ενθαρρύνει την πνευματική ανάπτυξη και την εσωτερική γνώση. Πολλοί, επίσης, χρησιμοποιούν την ακουαμαρίνα για να τους βοηθήσει με το σκεπτικό και την προώθηση της λογικής.

Η ακουαμαρίνα επιτρέπει σε κάποιον να δει την συναισθηματική κατάσταση από άλλες απόψεις.  Η ακουαμαρίνα  μπορεί να ηρεμήσει το φόβο και την ανησυχία, ανοίγοντας το μυαλό και βοηθώντας μας να  κατανοήσουμε τη φύση και την τελειότητα του Σύμπαντος.

Η ακουαμαρίνα μπορεί επίσης να λειτουργήσει με το τσάκρα της καρδιάς βοηθώντας κάποιον να συνειδητοποιήσει την εσωτερική του αλήθεια. Η ακουαμαρίνα διευκολύνει την απελευθέρωση των παλαιών προτύπων συμπεριφοράς που δεν εξυπηρετούν πλέον, και ότι εμποδίζει την πνευματική ανάπτυξη του ατόμου. Η ακουαμαρίνα μπορεί επίσης να φέρει την ειρήνη και την ηρεμία σε υπερδραστήρια μυαλά. Διαλογίζομενοι με ένα κρύσταλλο ακουαμαρίνας μπορεί να μας φέρει νέες ιδέες από το ανώτερο εαυτό μας και να τις εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Ακουαμαρίνες Βραζιλίας

Ακουαμαρίνες Βραζιλίας