Αχάτης (Agate)
- Ομάδα : Πυριτικά
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Τριγωνικό
- Χημικός Τύπος : SiO2
- Σκληρότητα : 6,5
- Ειδικό Βάρος : 2,65
- Σχισμός : Δεν παρουσιάζει
- Θραυσμός : Κογχώδης
- Χρώμα : Πολύχρωμες ομόκεντρες ζώνες
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή
- Λάμψη : Από υαλώδης έως λιπαρή
- Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει
Εκτός από το ότι είναι ένα από τα πολυτιμότερα πετράδια, ο Αχάτης χρησιμοποιείται στη βιομηχανία και ως στιλβωτικό υλικό. Το χώμα του αχάτη είναι πάρα πολύ μεταβλητό και καθορίζεται από τα εγκλείσματα. Συνήθως είναι λευκό, γαλακτώδες ή γκρι, αλλά μπορεί να υπάρχουν και αποχρώσεις μαύρες, καστανές, πράσινες, κόκκινες ή και συνδυασμοί όλων αυτών των χρωμάτων.
Ποικιλίες του Αχάτη
Ο αχάτης είναι μια μη καθαρή μορφή χαλκηδόνιου. Ο χαλκηδόνιος είναι μια πολύ συμπαγής μορφή χαλαζία που κρυσταλλώνεται σε μικροσκοπικούς κρυστάλλους. Ο αχάτης διακρίνεται από το χαλκηδόνιο από τις χρωματισμένες ζώνες του, που προκαλούνται από διάφορα εγκλείσματα στη δομή του πετραδιού. Αυτές οι ζώνες δεν είναι συνήθως ορατές όταν βγάζουμε τα δείγματα αχάτη από το έδαφος (πολλά από αυτά κρύβονται μέσα σε μεγάλους κρυστάλλους χαλαζία), αλλά όταν σπάζουν τα εξωτερικά στρώματα αποκαλύπτονται τα συνήθως ωραία και ομόκεντρα στη μορφή σχέδια. Τα καλύτερα από αυτά τα σχέδια καθιστούν τον αχάτη ένα εξαιρετικά πολύτιμο πετράδι.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αχάτη:
Το Αχατοποιημένο ξύλο: είναι απολιθωμένο ξύλο όπου η οργανική του ύλη αντικαταστάθηκε από αχάτη
Ο αχάτης Οχυρό: έχει κανονικά διευθετημένα στρώματα γύρω από την περίμετρο του, που μπορεί να μοιάζουν με φρούριο όπως το βλέπουμε από τον αέρα.
Ο Βρυοαχάτης: είναι διαφώτιστος και μολονότι μπορεί να είναι άχρωμος είναι πιο συχνά λευκός ή γκρι στο χρώμα με μαύρα βρυώδη ή δενδρικά εγκλείσματα. Αυτά τα εγκλείσματα προκαλούνται από την παρουσία προσμίξεων οξειδίου του σιδήρου και του μαγγανίου στη δομή του πετραδιού.
Ο Όνυχας: είναι μια άλλη μορφή αχάτη με ευθείες, παράλληλες λωρίδες που διατρέχουν κάθετα ή και οριζόντια ολόκληρη την επιφάνεια του πετραδιού. Χρησιμοποιείται πολύ στα παντατίφ και στις καρφίτσες, στις οποίες σκαλίζονται ανάγλυφα σχέδια, τα γνωστά “καμέο”.
Οι χρήσεις του Αχάτη
Ο αχάτης κόβεται συχνά σε λεπτές πλάκες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά ή στιλβώνονται έντονα για καρφίτσες και παντατίφ. Καθώς ο αχάτης απορροφά υγρά ( είναι πορώδης) μπορεί εύκολα να βαφεί ή να εμποτιστεί με χρώμα για να ενισχυθεί το φυσικό του χρώμα και να αυξηθεί η εμπορική του αξία. Πολλά από τα φθηνότερα κομμάτια που πωλούνται στα καταστήματα (σ’ αυτά περιλαμβάνονται ο πολύ κοινός αχάτης και ο όνυχας που παρουσιάζονται ως μάρμαρα) έχουν υποβληθεί σ’ αυτή την τεχνική επεξεργασία. Φυσικά δεν έχουν όλοι οι αχάτες την εξαιρετική ζώνωση που δείχνουν οι φωτογραφίες εδώ, αλλά και τα λιγότερο θεαματικά δείγματα θεωρούνται πολύτιμα, όχι ως κοσμήματα, αλλά στη βιομηχανία. Ο αχάτης χρησιμοποιείται ευρύτατα ως λειαντικό για τη λείαν
ση και στίλβωση άλλων υλικών παρόμοιας αλλά ελαφρώς μικρότερης σκληρότητας, καθώς και στην κατασκευή ιγδίων ( γουδιών) και υπέρων (γουδόχερων), που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες χημικοί και φαρμακοποιοί. ( Το γουδοχέρι χρησιμοποιείται για την ανάμειξη και την κονιοποίηση ουσιών μέσα στο γουδί).
Χαρακτηριστικά Αχάτη
Ο αχάτης αποτελείται από πυρίτιο και είναι μέλος της ομάδας των πυριτικών ορυκτών και πετραδιών. Ο αχάτης είναι, όπως και ο χαλαζίας του οποίου είναι μια από τις πολλές μορφές, οξείδιο του πυριτίου. ( Το πυρίτιο είναι το δεύτερο σε αφθονία μετά το οξυγόνο στοιχείο που υπάρχει στο φλοιό της Γης). Ο αχάτης διακρίνεται από το χαλκηδόνιο κυρίως από τις διάφορες έγχρωμες ταινίες που σχηματίζονται στην επιφάνεια του. Ο αχάτης είναι επίσης λιγότερο σκληρός από τον χαλκηδόνιο, αλλά αυτό πιστοποιείται μόνο εμπειρικά, δηλαδή μπορούμε μόνο να παρατηρήσουμε : η διαφορά μεταξύ τους είναι τόσο μικρή ώστε είναι σχεδόν αδύνατο να μετρηθεί με κάποιο επιστημονικά αποδεκτό βαθμό ακριβείας.
Ο αχάτης είναι πορώδης και όχι πολύ πυκνός. Έχει βάρος μόλις διπλάσιο από το βάρος ίσου όγκου νερού . Αν τον χτυπήσουμε με αιχμηρό αντικείμενο, δεν θραύεται κατά τα δομικά επίπεδα του (δηλαδή δεν έχει σχισμό) . Πάντως, θραύεται αφήνοντας ένα ιδιόμορφο κογχώδες σχέδιο που μοιάζει με κέλυφος οστράκου.
Προέλευση Αχάτη
Ο αχάτης απαντάται σε μικρούς αποστρογγυλεμένους βόλους (κονδύλους) ηφαιστειακής λάβας όπως ο βασάλτης, και κρυσταλλώνεται σε ομόκεντρες ή ακανόνιστες ζώνες που επενδύουν συνήθως, αλλά όχι πάντοτε, με εναλλασσόμενες κόκκινες και λευκές αποχρώσεις. Ιστορικά, η πιο ονομαστή πηγή αχάτη ήταν το Ίνταρ Όμπερσταϊν στη Γερμανία, όπου βρέθηκαν δείγματα ποιότητας πετραδιού τουλάχιστον από το 1548. Μολονότι, τα κοιτάσματα της εξαντλήθηκαν, αυτή η πόλη της Ρηνανίας εξακολουθεί να είναι και σήμερα το κύριο κέντρο στίλβωσης και σκαλίσματος αντικειμένων από αχάτη. Η πρώτη ύλη εισάγεται τώρα στην Γερμανία από τα τεράστια κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί κατά την τελευταία εκατονταετία στη Βραζιλία και στην Ουρουγουάη.
Πλούσια κοιτάσματα αχάτη βρέθηκαν στην Κίνα, στην Αίγυπτο, στις Ιταλικές Άλπεις, στη Μαδαγασκάρη, στο Μεξικό και στο Πέρθσερ της Σκοτίας. Ο καλύτερος Βρυοαχάτης προέρχεται από το Ινδουστάν της Ινδίας. Βρυοαχάτης βρέθηκε επίσης στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ βρίσκεται το διασημότερο Αχατοποιημένο Ξύλο, στο απολιθωμένο δάσος της Αριζόνα.
Ενεργειακές ιδιότητες Αχάτη
Χρώματα λευκό ή γαλακτερό λευκό, γκρι, μπλε, πράσινο, ροζ, κόκκινο, καφέ. Ο αχάτης φέρνει συναισθηματική, σωματική και νοητική ισορροπία. Έχει τη δύναμη να εναρμονίζει το γιν και το γιανγκ, τις θετικές και αρνητικές ενέργειες που κρατούν το σύμπαν στην θέση του. Δουλεύει αργά, αλλά φέρνει μεγάλη δύναμη. Τα πολλαπλά του στρώματα μπορούν να φέρουν στο φως κρυμμένες πληροφορίες. Ο κρύσταλλος αυτός ξεπερνά την αρνητικότητα και την πικρία της καρδιάς. Θεραπεύει τον εσωτερικό θυμό, τονώνοντας την αγάπη και το κουράγιο για μια νέα αρχή. Ενθαρρύνει την ήρεμη περισυλλογή και αφομοίωση των εμπειριών της ζωής, οδηγώντας σε πνευματική ανάπτυξη και εσωτερική σταθερότητα.