Αραγωνίτης ( Aragonite )
- Ομάδα : Ανθρακικά
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Ορθορομβικό
- Χημικός Τύπος : CaCo3
- Σκληρότητα : 3,5 – 4
- Ειδικό Βάρος : 2 – 2,95
- Σχισμός : Ατελής
- Θραυσμός : Υποκογχώδης
- Χρώμα : Άχρωμος ( Αλλοχρωματικός )
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή
- Λάμψη : Υαλώδης
- Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Γαλάζια, Μπλε, Ρόδινη, Κίτρινη
Ο Αραγωνίτης έχει τον ίδιο χημικό τύπο με τον Ασβεστίτη. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε αυτά τα δύο ορυκτά είδη. Ο αραγωνίτης μπορεί να είναι γκρίζος, λευκός, κιτρινωπός, γαλάζιος, ροζ, καστανός ή τελείως άχρωμος. Καθιερώθηκε ως ξεχωριστό είδος το 1797 και ονομάστηκε έτσι από την Αραγώνα, την περιοχή της Ισπανίας όπου πρωτοαναγνωρίστηκε. Ο αραγωνίτης δεν είναι τόσο κοινός και ευρέως κατανεμημένος όπως τα στενά συγγενικά του ορυκτά Ασβεστίτης και Βατερίτης, αλλά είχε αναγνωριστεί πριν από αυτά: αναγνωρίστηκε αρχικά το 1836, ενώ ο Βατερίτης δεν είχε ταξινομηθεί ως ξεχωριστό ορυκτό είδος έως το 1911. (Στην πραγματικότητα, ο πρώτος Βατερίτης παράχθηκε τεχνητά σε ένα εργαστήριο, αλλά ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα οι γεωλόγοι ανακάλυψαν φυσικά απαντώμενα δείγματα του ίδιου ορυκτού!)
Τρίμορφα Ορυκτά
Ο αραγωνίτης, ο ασβεστίτης και ο βατερίτης έχουν την ίδια ακριβώς χημική σύσταση και συχνά εμφανίζονται να μοιάζουν εξωτερικά ως προς εμφάνιση τους: με επιστημονικούς όρους λέμε ότι εμφανίζουν πολυμορφισμό και ταξινομούνται ως τρίμορφα ορυκτά. Η καθοριστική διαφορά ανάμεσα τους έγκειται στις εσωτερικές κρυσταλλικές δομές τους: ο αραγωνίτης ανήκει στο ορθορομβικό σύστημα συμμετρίας, ενώ οι κρύσταλλοι του ασβεστίτη και του βατερίτη έχουν εξαγωνική μορφή. Επιπρόσθετα, ο αραγωνίτης είναι πιο σκληρός και πιο βαρύς από τον ασβεστίτη.
Πλεοχροϊσμός
Το χρώμα μερικών δειγμάτων αραγωνίτη μπορεί να φαίνεται ότι αλλάζει ανάλογα με τη διεύθυνση της πηγής του φωτός και την οπτική γωνία παρατήρησης. Ο επιστημονικός όρος αυτού του φαινομένου είναι πλεοχροϊσμός, και ο αραγωνίτης ταξινομείται ως ασθενώς πλεοχροϊκό ορυκτό.
Η Κοπή
Ο καλύτερος αραγωνίτης έχει ποιότητα πετραδιού και μπορεί να διαμορφωθεί με πολλά είδη κοπών για να χρησιμοποιηθ
εί στην κοσμηματοποιία και σε άλλες μορφές διακόσμησης. Τα δείγματα διαμορφώνονται μερικές φορές σε χάντρες και λαξεύονται σε λεία θολωτά καμπουσόν, ενώ οι πλάκες του ορυκτού (συμπαγή συσσωματώματα) στιλβώνονται για να αποκαλύψουν τις οπτικές τους ιδιότητες.
Δοκιμές και επεξεργασία
Ο αραγωνίτης μπορεί να εμφανίσει φωταύγεια κάτω από υπεριώδες φως, και διαλύεται σε διάλυμα υδροχλωρικού οξέως με αναβρασμό. Τα δείγματα καθαρίζονται με αποσταγμένο νερό : το νερό της βρύσης περιέχει προσμείξεις που μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στις λεπτές επιφάνειες των κρυστάλλων του.
Χαρακτηριστικά του Αραγωνίτη
Ο αραγωνίτης είναι μέλος της ομάδας των ανθρακικών ορυκτών. Είναι ανθρακικό του ασβεστίου. Οι κρύσταλλοι του ανήκουν στο ορθορομβικό σύστημα συμμετρίας, στο οποίο τρεις έδρες είναι άνισες αλλά βρίσκονται σε ορθές γωνίες μεταξύ τους. Εξωτερικά, οι κρύσταλλοι είναι συχνά εξάπλευροι (ψευδοεξάγωνα) και σχεδόν πάντοτε εισέρχονται ο ένας μέσα στον άλλον-φαινόμενο γνωστό ως διδυμία. Ο αραγωνίτης κατέχει το 3,5 – 4 στην κλίμακα Μος για την σκληρότητα και ζυγίζει σχεδόν 2,95 φορές περισσότερο από έναν αντίστοιχο όγκο νερού σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τοποθετηθούν κάτω από υπεριώδη λυχνία, μερικοί κρύσταλλοι του αραγωνίτη εκπέμπουν γαλάζια, ρόδινη ή κίτρινη φωταύγεια.
Προέλευση του Αραγωνίτη
Ο αραγωνίτης είναι διαδεδομένο ορυκτό, το οποίο απαντάται κυρίως σε πετρώματα που έχουν αλλοιωθεί από τη θερμότητα και την πίεση (μεταμορφωμένα πετρώματα) και σε ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίστηκαν αρχικά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Είναι επίσης σημαντικό συστατικό στα κελύφη πολλών θαλάσσιων οργανισμών. Ανάμεσα στις περιοχές όπου βρίσκονται τα καλύτερα δείγματα του αραγωνίτη περιλαμβάνονται οι ακόλουθες : Καρίνθια (Αυστρία), Χόρσενζ (Δημοκρατία της Τσεχίας), Κούμπρια (Αγγλία), Γκροσέτο (Ιταλία), Τσουμέμπ (Ναμίμπια), Μιγκρανίγια (Αραγώνα, Ισπανία), Νέο Μεξικό και Νότια Ντακότα (ΗΠΑ). Στην Ελλάδα αραγωνίτης έχει βρεθεί στο Λαύριο!.
Ενεργειακές ιδιότητες του Αραγωνίτη
Διδάσκει την υπομονή, την αποδοχή και την ηρεμία. Τονώνει τη δημιουργικότητα και τη θηλυκότητα. Ενθαρρύνει την πειθαρχία, την αξιοπιστία και αναπτύσσει μια ρεαλιστική προσέγγιση. Δίνει μια διαισθητική γνώση των αιτιών των προβλημάτων και των καταστάσεων. Καταπολεμά την υπερευαισθησία, το θυμό, το συναισθηματικό στρες και έχει αγχολυτική δράση. Διαλύει τα συναισθηματικά μπλοκαρίσματα. Ο Αραγωνίτης είναι ένας δυνατός και αξιόπιστος γήινος θεραπευτής.
Διευκολύνει την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε άλλους. Βοηθά στα νέα ξεκινήματα. Σταθεροποιεί την πνευματική ανάπτυξη που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Επαναφέρει την ισορροπία, προετοιμάζει το διαλογισμό ανεβάζοντας τις δονήσεις σε ένα υψηλό πνευματικό επίπεδο και φέρνει ενέργεια στο υλικό σώμα.