Γρανάτες: Αλμανδίνης (Almandine garnet)
26 Οκτωβρίου 2015Γρανάτες: Ησσονίτης (Hessonite Garnet)
10 Νοεμβρίου 2015Ουβαροβίτης Γρανάτης ( Uvarovite garnet )
- Ομάδα : Πυριτικά.
- Κρυσταλλικό Σύστημα : Κυβικό.
- Χημικός Τύπος : Ca3Cr2Si3O12
- Σκληρότητα : 6,5 – 7
- Ειδικό Βάρος : 3,4- 3,8
- Σχισμός : Δεν παρουσιάζει.
- Θραυσμός : Kογχώδης.
- Χρώμα : Πράσινο .
- Γραμμή Σκόνης : Λευκή.
- Λάμψη : Υαλώδης έως υποαδαμάντινη.
- Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν παρουσιάζει.
- Αναβάθμιση : Δεν είναι γνωστή.
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΟΥΒΑΡΟΒΙΤΗ ΓΡΑΝΑΤΗ
Ο ουβαροβίτης είναι ο σπανιότερος από τους έξι κύριους τύπους γρανάτη . Μερικά δείγματα του έχουν ποιότητα πετραδιού. Ο ουβαροβίτης είναι λαμπερός πράσινος , ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του κόμη Σεργκέι Σ. Ουβάροφ (1786 – 1855 ), Ρώσου συγγραφέα και πολιτικού.
Το πράσινο χρώμα του ουβαροβίτη οφείλεται στην παρουσία εγκλεισμάτων χρωμίου. Σε κάθε μόριο ουβαροβίτη υπάρχουν δύο άτομα χρωμίου. Το χρώμιο όμως που τον χρωματίζει προέρχεται από άλλα γειτονικά ορυκτά, η ακριβής ποσότητα του οποίου μπορεί να ποικίλλει : γενικά , όσο περισσότερο χρώμιο υπάρχει τόσο πιο έντονο είναι το πράσινο χρώμα του ουβαροβίτη.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΥΒΑΡΟΒΙΤΗ ΓΡΑΝΑΤΗ
Ο ουβαροβίτης ανήκει στην ομάδα των πυριτικών ορυκτών και πετραδιών. Κάθε μόριο του αποτελείται από τρία άτομα ασβεστίου, δυο άτομα χρωμίου, τρία άτομα πυριτίου και δώδεκα άτομα οξυγόνου. Οι κρύσταλλοι του ουβαροβίτη ανήκουν στο κυβικό σύστημα συμμετρίας και μερικές φορές εμφανίζονται ως δωδεκάπλευρα σώματα. Οι κρύσταλλοι μπορεί να έχουν γραμμώσεις κατά μήκος των επιφανειών τους.
Άλλα κοιτάσματα ουβαροβίτη αναπτύσσονται σε χοντρούς κόκκους. Ο ουβαροβίτης είναι μετρίως βαρύ ορυκτό, με βάρος τρεισήμισι φορές περίπου περισσότερο από έναν αντίστοιχο όγκο νερού σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι επίσης αρκετά σκληρός, κατέχοντας το 6,5 -7 της κλίμακας Μος . Δεν χαράζεται με λεπίδα ή μαχαίρι και χαράζει τον άστριο. Ωστόσο, ακόμα και τα καλύτερα δείγματα του πετραδιού είναι εύθρυπτα και κόβονται δύσκολα.
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΟΥΒΑΡΟΒΙΤΗΣ ΓΡΑΝΑΤΗΣ
Ο ουβαροβίτης βρίσκεται συνήθως στον σερπεντινίτη και σπανιότερα στο σκάρν. Πρόκειται για πετρώματα που έχουν αλλοιωθεί από τη θερμότητα και την πίεση . Μπορεί επίσης να υπάρχει σε μερικούς μεταμορφωμένους ασβεστόλιθους. Το ορυκτό σχηματίζεται συχνά σε παραγενέσεις με χρωμίτη, στον οποίο οφείλει τα εγκλείσματα του χρωμίου.
Τα κυριότερα κοιτάσματα ουβαροβίτη στον κόσμο βρίσκονται στο Όρφορντ του Κεμπέκ ( Καναδάς) όπου σχηματίζεται με διοψίδιο, και στο Μπίσερσκ των Ουράλιων Ορέων ( Ρωσία ), όπου βρίσκεται σε παραγένεση με χρωμίτη. Οι καλύτεροι κρύσταλλοι με ποιότητα πετραδιού προέρχονται κυρίως από το Ουτοκούμπου ( Φιλανδία ) και το Καπ Νταγλαρί ( Τουρκία ).
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΟΥΒΑΡΟΒΙΤΗ ΓΡΑΝΑΤΗ
Αναζωογονεί και δημιουργεί το αίμα, ρυθμίζει την πίεση του , θεραπεύει τα αρθριτικά, ρευματισμούς , τις διαλείψεις στη σκέψη και δυναμώνει την σεξουαλική ικανότητα. Αποφορτίζεται σε τρεχούμενο νερό, μετά βυθίζεται σε δυνατό αλατούχο διάλυμα και επαναφορτίζεται γρήγορα στο φως του ήλιου.
ΟΜΟΙΑ ΟΡΥΚΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΥΒΑΡΟΒΙΤΗ ΓΡΑΝΑΤΗ
,Σμαράγδι, Βεζουβιανίτης, Χρωμιούχος Διοψίδιος.
ΑΠΟΜΙΜΗΣΕΙΣ ΟΥΒΑΡΟΒΙΤΗ ΓΡΑΝΑΤΗ
Σπινέλιος , γυαλί , YAG , συνθετικό κορούνδιο.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΥΒΑΡΟΒΙΤΗ ΓΡΑΝΑΤΗ
Πρέπει να προστατεύεται από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας . Καθαρισμός γίνεται μόνο με σαπούνι και νερό, ενώ δεν επιτρέπεται καθαρισμός με ατμό.